Как някои цитрусови плодове ни помагат да бъдем здрави


| Прочетено Прочетено: 1852 пъти | КоменариКоментари: 1



Как някои цитрусови плодове ни помагат да бъдем здравиЦитрусите са едни от най-полезните плодове. Те са много по-слабо наситени с вредни нитрати и пестициди, тъй като плодът е защитен от дебела кора, която не позволява на вредните съставки да проникнат по-надълбоко. Цитрусите са богати на витамини и антиоксиданти, особено на витамин С, което ги прави страхотен „защитник“ на имунната система. Няколко плода на ден са почти сигурна превенция на вирусни заболявания и настинки през зимните месеци. Цитрусите съдържат в обилно количество витамини от групата B, магнезий, цинк, манган. Специфичните плодови киселини правят цитрусите много полезни при диети, тъй като плодовите киселини разграждат мазнините и спомагат за смъкването на килограми . Поради специфичната си сочност полезните съставки от цитрусите се абсорбират много по-лесно и бързо от организма, отколкото други видове плодове.

Грейпфрут

От семейството на цитрусовите плодове грейпфрутът е най-едрият представител. На нашия пазар има различни сортове грейпфрут - дебелокори и тънкокори, с огромни и с по-скромни размери, със светложълта и розова месеста част. Познавачите съветват да не се лакомим по едрите плодове. Между два грейпфрута с еднакви размери те препоръчват да изберем този, който е по-тежък и по-твърд. Такъв плод има тънка кора и много повече сок от дебелокория и мек на пипане.

Грейпфрут

Установено е, че високото съдържание на пектин в грейпфрута понижаващ равнището на "лошия" холестерол в кръвта.
Така че, колкото повече от този плод изяждате дневно, толкова повече намалявате риска да ви покосят сърдечносъдови заболявания.

Доказано е още, че консумацията му спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки.

В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в бъбреците.

Препоръчва се още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно-половата система.

Добре е сок от грейпфрут да се пие след тежък физически или умствен труд. както и след прекарана тежка операция и инфаркт на миокарда.

Портокал
Учените са на мнение, че портокалът е най-полезен сред цитрусовите плодове. Съдържанието на хранителни вещества в оранжевия плод е два пъти повече в сравнение с мандарината и пет пъти повече в сравнение с лимона.

Портокалът съдържа веществото инозин, което не само укрепва сърцето, но и също така помага на мозъка да мисли по-бързо. Също така портокалите се грижат за нашия черен дроб.

портокал

В портокалите са открити 170 фито-химични елементи, включително 20 съединения на каротинова киселина.

Съединенията на картотина показват, че портокалите имат реална възможност да се включат в борбата с рака и ред други заболявания. Елементите, които се съдържат в портокала са сред най-добрите източници на хранителни вещества за организма по време на диета.

В допълнение, в портокалите се съдържа и лимонена киселина. Според учените, лимонената киселина е най-ефективния елемент за борба с рака.

Лимон
Лимоните намират огромно приложение при храненето, заради съдържащите се в тях витамини. От тях могат да се приготвят лимонови напитки, десерти като лимоново желе, мус от лимони и др.

Лимоните са един от главните източници на витамин С.

Лимон

Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

Калият, съдържащ се в лимона, помага за регулиране на телесните течности в организма, а магнезият отпуска артериите. Лимоните също съдържат флавоноиди – хранителни вещества, които се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

Мандарина
Мандарините са отличен източник на вода – около 85%, съдържат плодова захар – около 7%. Останалата част на мандарината е изградена от пектин (помага за извеждане на токсините от тялото), минерални соли, етерични масла и витамини.

Мандарината съдържа калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий.

Мандарина

Въпреки безспорните полезни качества на мандарината все пак трябва да бъдете внимателни. Както всички цитрусови плодове, мандарините не се препоръчват за хора с болни бъбреци. Не трябва да консумирате мандарини когато страдате от заболявания на храносмилателната система – гастрит, колит, язва.











Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email