Може ли да се лекуваме със сокове от плодове и зеленчуци?


| Прочетено Прочетено: 4530 пъти | КоменариКоментари: 2



Може ли да се лекуваме със сокове от плодове и зеленчуци?Лечението с плодови и зеленчукови сокове дава добри резултати, защото когато соковете са добре приготвени, съдържат много витамини и минерални соли, които лесно се възприемат от организма.

Пресните зеленчукови и плодови сокове могат да се извлекат чрез настъргване или пресоване.

В случай, че нямате подръка пресни плодове и зеленчуци, може да употребявате и сушени, като се накисват в студена или хладка вода за 5 до 10 часа.

Соковете са изключително полезно за страдащите от стомашни болести и неправилна обмяна на веществата. Поради богатото съдържание на витамини соковете се препоръчват и на малки деца.

Гроздолечение
Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание около 20%. Съдържа изключително глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея до всяка клетка от нашия организъм.

Освен, че е един от най-примамливите плодове на пазара, гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата.

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.

Гроздолечение

Прясно изцедения сок съдържа, освен много захар и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Затова се препоръчва да се пие половин литър гроздовият сок на три пъти: през деня - сутрин, обед и вечер. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Благодарение на тях, се утолява жаждата, подобрява се перисталтиката на червата и се подпомага отделителната функция на бъбреците.

Гроздето и гроздовият сок се препоръчват при безапетитие, стомашно - чревни възпаления (предимно сока), при чернодробни и жлъчни възпаления и при запек.

Витамините в гроздето, са причина то да има укрепващо действие върху нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобряване на зрението.

Сушеното грозде или стафидите са полезни при депресивни състояния, умора, липса на концентрация. Добре е да се консумира грозде когато чувстваме умора, например в следобедните часове на деня.

Противопоказания:
Не злоупотребявайте с големи количества стафиди, ако ви притеснява наднормено тегло, ако страдате от захарен диабет, язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Поради високата си захарност, гроздето може да се включи в диетата ви, но в ограничено количество и е добре да подберете по-малко сладък сорт.

Лечение с лимони и ягоди

Лечебната стойност на лимоновия сок е известна отдавна. Всеки кораб, който плува за полярните страни, взима със себе си големи количества лимони. Те са в действителност истинското средство против скорбута.

Лечението с лимони се провежда, като всеки ден се взема сок от 1-2 лимона. Това продължава 10-20 дни.
Лимоновият сок се употребява също при лечението на гърлобола (ангина) и дифтерита, като гърлото се маже с чист сок или постоянно се смучат парченца от лимон. Гаргара с топла лимонова вода също действува благоприятно, дезинфекционно и болкоуспокоително. Чай с лимон, лимонада (мед с лимон и вода) при всички заразни болести с висока температура са много добри и хранителни питиета. Особено лечебно действуват при инфлуенца (грип) и пневмония.

Лечение с лимони и ягоди

От народа е възприето на всяко пеленаче (към 3-4-ия месец) да се дава лимонов сок по няколко капки (2-3), а към 5-6-ия месец - 1/2 до 1 чаена лъжичка няколко (2-3) пъти през деня, за да приеме вита¬мини, особено през зимата и пролетта. Това предпазва от С-хипови- таминоза и други болести.

Лимоните трябва да заместят в кухнята оцета и да се употребяват за салата, супи и др., особено при суровите диети.
Лечението с ягоди се провежда както гроздолечението. В този случай дневната дажба не трябва да надвишава 1-1,5 кг ягоди. Народната медицина използва ягодите и като храна, и като лекарство при лечението на чернодробни, сърдечносъдови и храносмилателни болести. Полезно е и като пикочогонно средство.

Лечение със сок от моркови
В зависимост от състоянието на човек сокът от моркови може да се пие от 0.5 л. до 3-4 л. на ден. Този сок може да помогне на целия организъм да нормализира състоянието и работата си.

Сокът от моркови е най-богатият източник на витамин А, който организмът бързо усвоява. В този сок се съдържа голямо количество витамини В, С, D и К. Моровеният сок подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите.

Лечение със сок от моркови

При кърмачките пиенето на сок от моркови подобрява качеството на млякото. При ползването на достатъчно количество морковен сок по време на бременността се намалява възможността за развиване на сепсис при раждане.

Суровият сок от моркови се явява като естествен разтворител при язви и ракови заболявания. Той повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекции и действа изключително ефективно заедно с надбъбречната жлеза. Сокът помага на организма при борба с инфекции на очите и гърлото. Сокът от моркови предпазва нервната система и е изключително полезен при повишаване на силите на организма.

Понякога при приемането на голямо количество сок от моркови се получават реакции. Това е напълно естествен процес, който показва, че организмът се чисти. Морковеният сок е най-добрата органична храна, от която полугладните клетки и тъкани на организма се нуждаят.

Лечение със сок от цвекло
Сокът на цвеклото е най-ценният сок за подобряване състава на кръвта. Той е отлично очистително средство за черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, нормализира работата на стомаха и червата.

Сокът от цвекло се използва за понижаване на кръвното налягане и други видове нарушения на сърдечната дейност., при менструални разстройства и в климактериалния период. Той е полезен при отслабване на имунитета и при простудни заболявания (особено грип).

Лечение със сок от цвекло

Със сок от цвекло с успех се лекуват заболявания на белите дробове (възпаления, плеврити и др.), а примесен с пчелен мед се използва за лечение на хипертонична болест. Отбелязано е лечебното му действие при бронхити, пневмонии, плеврити и болести на бъбреците.

С пресен сок от цвекло се мажат незарастващи рани, язви, а така също и различни възпаления на кожата. При заболяване на кожата се препоръчва освен употребата на сок от цвекло на порезното място за продължително време да се поставя кашичка от кореноплода на цвеклото (кашата се сменя когато изсъхне).

Сокът от цвекло подобрява паметта, особено при развиваща се атеросклероза. Ако имате нужда да се погрижите за паметта си, наблегнете на цвеклото. Една чаша сок на ден ще подобри с 50% паметта ви и способността да запомняте разнородна и неподредена информация.











Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email