Някои факти за косата, които всеки трябва да знае


| Прочетено Прочетено: 4069 пъти | КоменариКоментари: 0



Някои факти за косата, които всеки трябва да знаеТънките меки коси са наследствени, могат да са както много мазни, така и много сухи. Това че косата ви е тънка, съвсем не означава, че е рядка, тя изглежда рядка. Като правило те са много-по чувствителни към температурни промени и всякакъв вид обработка.
Студеното къдрене може да се прави и на тънка коса, но трайността му е кратка. Ако е направено на по-големи ролки трайността ще е не повече от 2,5 - 3 месеца.

Не всички коси трябва да се мият преди боядисването. Наслоението върху кожата пази от дразнещият ефект на боята. Измиват се коси, ако се ползват бои, за които на опаковката има такова указание.

Трябва да се използват специалните шампоани за боядисана коса. Те нямат нищо общо със тези, които са предназначени за ежедневна употреба. Има шампоани, за боядисана коса, които са за ежедневна употреба. Това е обявено на опаковката. Освен това специализираните шампоани за боядисана коса съдържат вещества, които защитават цвета от действието на слънчевите лъчи, влагата и кислорода.

За предпочитане е да използвате отделно шампоан и балсам. Миещото средство в опаковките “2 + 1” са по слаби и като шампоани и като балсами.

Машата уврежда косата. Краищата прегарят. Най-добре е да се ползва маша с пара, водата все пак малко предпазва от прегаряне.
Шампоаните за ежедневна употреба не увреждат косата. Те могат да се сменят ако с нещо раздразнят кожата, иначе не е необходимо да ги сменяте. Шампоан за ежедневна употреба може да се използва и на други различни срокове.
Безцветната къна е подходяща за мазните коси. Сухата коса се изсушава още повече. Ако слагате къна косата ви добива меден оттенък. На прошарената коса – белите косми стават оранжеви.

Към шампоана не се привиква и може да се използва неограничено време.

По-добре е да не разреждате шампоана преди употреба. Сипете го на едната си ръка, разтъркайте с другата и с двете ръце масажирайте корените. Преди да го изплакнете полейте на косата си малко вода и масажирайте още няколко минути. След това изплакнете с не много гореща вода.

Бебешките шампоани не са подходящи за косите на големите. Те не са предназначени за този обем и типа замърсяване. По-добре търсете шампоани, на чиято опаковка е отбелязано, че са меки.

При мазната коса космите неприятно се слепват и стоят на кичури. Но ако това става 5 – 6 дни след измиването, явлението е напълно нормално и вие нямате мазна коса.

Разцепените коренчета на косата ви показват, че тя е суха. Обикновено сухата коса върви заедно с обща сухота на кожата. Само суха коса се среща рядко и се дължи на често сушене със сешоар, много гореща въздушна струя, системно излагане на силно слънце, заболяване.

За сега единствено ефикасно средство срещу пърхота са само специално пригодените за това шампоани и балсами.
Дългите коси по-често се раздвояват на върха, острите и чупливите – също. Колкото по-често се мие косата толкова по-скоро “разцъфват” връхчетата.

Ще познаете изтощените коси по това, че на пипане са остри, твърди, и скърцат като се трият помежду. Косата се изтощава когато се подлага на много външни въздействия, губи защитното си рогово вещество от боядисване, често миене, подлагане на силна горещина и химикали, дори редовното къдрене или навиването на твърди ролки допринасят за изтощаването на косата.

Слънце, вятър, студ, горещина, мъгла, дъжд, замърсяване на въздуха  - всичко това влияе върху всяка коса, независимо дали е мазна или суха, много жизнена и здрава или изтощена и т.н. Единствената ефикасна защита срещу атмосферните условия е покриването на косата шапки и кърпи.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email