Как да запазим бъбреците здрави


| Прочетено Прочетено: 2593 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да запазим бъбреците здравиСъвременният начин на живот и навиците ни влияят на здравето на бъбреците. Най-честия проблем свързан с този орган е – камъни в бъбреците.

Бъбреците регулират нивото на кръвното ни налягане и участват в произвеждането на витамин D. Основната им функция е да изхвърлят отровните отпадъци от тялото и да запазват всички ценни съставки и белтъци в кръвта.

Бъбреците са два органа с формата на грамадни бобени зърна, които се намират в задната част на коремната кухина от двете страни на гръбначния стълб. Често се случва левият да бъде разположен с 2,5 см по-високо от десния. Дълги са от 10 до 12,5 см, широки са около 5 см и при възрастните хора тежат от 100 до 150 г. Бъбреците имат наситено червен цвят, който се дължи на усиленото кръвообращение в тях. Дори само един от двата (ако е в добро състояние) е достатъчен, за да може организмът да функционира нормално.

Както вече споменахме най-често срещаният проблем с бъбреците е наличието на т.нар. камъни в тях. Камъните в бъбреците се образуват в резултат на натрупването на минерали, които не са отстранени от тялото. Обикновено това води до силни болки, наличие на гной и кръв в урината, както и до намаляване на нейното количество. Често камъните се изхвърлят от организма по естествен път, но има случаи, в коиото се налага прием на лекарства или хирургическа намеса.

Както и при повечето заболявания, превенцията е най-добрият метод на лечение. За да се избегне образуването на камъни в бъбреците, специалистите съветват да се пият много течност – не по-малко от 8 чаши на ден или в литри – 1.5 литра. Водата е от съществено значение за нормалното функциониране на бъбреците.

Добри пикочогенни средства са чайове от смокинови листа, липов цвят, лозови листа. Когато имате уроколика помага поставянето на топла грейка в поясната област.

Много важен е контролът над консумацията на сол и богати на калций храни. Яжте повече плодове и зеленчуци. Най-полезни за здравето на бъбреците са динята и целината.

Съвет на Здравница

виж всичко за Бъбреци

виж всичко за Бъбречно-каменна болест

прочети още Как да облекчим работата на бъбреците?












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email