Какво е по-добре амалгама или фотополимер?


| Прочетено Прочетено: 4670 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е по-добре амалгама или фотополимер?Един от често задаваните въпроси от пациенти е: ”Кое е по-добре, амалгама или фотополимер? Вярно ли е, че амалгамата е по-здрава от фотополимерната пломба?” Отговорите пък варират от „Да, така е!” до „Тази амалгама за нищо не става.” Къде е истината?

Фотополимера през последното десетилетие навлезе в практиката на почти всички зъболекари. Дори голяма част от тях работят единствено и само с този материал. Но какви са предимствата и недостатъците на този материал?

Фотопломбите са естетически по добре изглеждащи, но изискват прецизност и добри умения при слагане, тъй като, те се свиват при втвърдяването. Затова е необходимо послойното нанасяне на материала.

В миналото фотополимерите губеха полираната си повърхност много бързо, но сега те са много издържливи и се предлагат във различни разцветки за да се постигане максимално доближаване до естесвения зъб на пациента и постигане на добри естетични резултати. Друга особеност при работата с тях е, че трябва много добре да се контролира влагата при поставянето им. Сега това лесно се контролира с поставянето на кофердам и изолирането изцяло на зъба от слюнката в устната кухина.Това е основната причина много фотопломби да издържат много по-малко от амалгамените.


Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с Д-р Камбов

Задай въпрос на Д-р Камбов във форума на Здравница

Амалгамата е материал, който се използва от десетилетия с много добри резултати за възстановяване на зъбите. Предимствата му са, че не се влияе от влагата в устната кухина при поставянето му, евтин е като материал и е с доказани резултати. Като недостатъци обаче могат да се изтъкнат няколко основни признака. За изработването на пломба от амалгама е необходимо отнемането на здрави зъбни тъкани за създаване на механични ретенции за задържането и на място. Съдържанието на живак в амалгамата е безвредно след втвърдяването и, но може да окаже влияние върху по-чувствителни хора или бременни жени при премахванто на такива пломби. Освен това амалгамите се разширяват с времето и създават места за задържане на храна, което може да доведе до лош дъх и образуване на кариес. Не на последно място амалгамените пломби не отговарят на никакви естетични стандарти.

Така че, като заключение може да кажем, че фотолопимерните пломби изискват повече от зъболекаря, но са с много дълготрайни и естетични резултати, докато амалгамените пломби не са толкова претенциозни, но и не отговарят на изискванията за съвременно зъболечение.












Акценти от Здравница



Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email