Българинът пие ракия колкото натурален сок


| Прочетено Прочетено: 1105 пъти | КоменариКоментари: 0



Българинът пие ракия колкото натурален сок

Съвет на Здравница:

прочети още От ракия менте се ослепява

прочети още Заболявания, които могат да се лекуват с ракия


Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола. Потреблението на всички напитки пада, но намалението е най-малко при ракията, виното и бирата, показват официалните данни на браншовите организации.

Вече пием ракия почти колкото и натурален сок. Годишно на всеки у нас се падат по 8,92 литра спиртни напитки и 10,2 л плодов сок или нектар. Спадът в консумацията на вино, ракия и бира през 2010 г. е между 2,4 и 5,4 на сто, докато при соковете е с 14%, а при бутилираната вода - със 7,2 на сто.

И все пак през последните години има огромна промяна в навиците ни. В зората на демокрацията през 1990 г. съотношението между алкохолните и безалкохолните напитки е било почти равно. На първата група се е падал дял от 43,3 на сто отвсички продажби на напитки у нас, а на втората - 43,9 на сто. Навремето обаче много повече от сега са се пиели мляко и млечни напитки.

Около 340 литра напитки изпива всеки българин годишно. Сега вече 62% се падат на безалкохолните, а на ракията, виното и бирата - 26,5 на сто, или 89,81 литра на всеки.

Най-малък е спадът при чая и кафето, там намалението е символично - съответно с 1,5 и 1,9 на сто.

От началото на тази година има дори ръст в реализацията на вино на вътрешния пазар, твърдят от агенцията по лозата и виното. За деветте месеца на 2011 г. са отчетени 58 482 137 литра. За сравнение - през същия период на 2010 г. вътрешният пазар на вино е бил 50 102 559 л. Това показва ръст за деветте месеца на 2011 г. от 16,7%, или 8 379 578 литра повече от същия период на 2010 г.

Разбира се, това не означава, че който е пил литър вино, сега пие два, коментира Красимир Коев, шеф на агенцията по лозата и виното. Голяма част от ръста идвала от изкарани на светло продажби на вино, както и от т.нар. алкохолен туризъм по морето.

Около 150 000 души у нас варят домашна ракия в казани и правят собствено вино, показват данни на агенцията по лозата и виното. Всеки от тях средно мачка по 1 тон грозде. Така, въпреки че няма официални данни, може да се сметне колко е домашното производство на алкохол. Литър вино става от 1,5 кг грозде, а ракия - от 6 кг. Така годишно семействата сами си правят до 100 млн. л вино или 15 млн. л ракия.

Източник:Блиц

 












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email