25 хиляди българи страдат от Алцхаймер


| Прочетено Прочетено: 656 пъти | КоменариКоментари: 0



25 хиляди българи страдат от Алцхаймер

Съвет на Здравница:

виж повече за Алцхаймер

виж Билки при алцхаймер

прочети още Лечение на Алцхаймер

 

В България лекарите, които могат да диагностицират болестта Алцхаймер, се броят на пръстите на двете ми ръце. Това заяви Димитър Кюланов от Гражданско Сдружение "Алцхаймер България". Той предупреди, че над 2/3 от хората няма да могат да бъдат диагностицирани в скоро време.

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с Алцхаймер и деменции. Владимир Томов, председател на конфедерацията "Защита на здравето", посочи статистика, според която до голяма степен засегнатите от деменция и от Алцхаймер са хора над 60 години, при хората над 80 годишна възраст този процент достига около 32, а при хората над 90 години - над 90% от населението в ЕС. Огромно влияние за този процес оказва застаряването на населението. Така според прогнозите до 2050 година хората над 60 години ще се увеличат двойно.

У нас 100 000 българи са с някаква форма на деменция, от тях 25 000 души са разпознати с болестта на Алцхаймер, макар да няма точен регистър. Парите за борба със заболяването към 2030 година ще достигнат 250 млрд. за ЕС, каза Томов. Той посочи още, че ЕК към момента подкрепя много проекти в тази област. Има и национални планове във Франция, Германия, Англия – насочени към борбата с Алцхаймер, но и към грижа за семействата на засегнатите, защото се счита, че огромното натоварване пада върху близките на болните.

За една година за болен с Алцхаймер в Европа се дават 28 645 евро – това са само средства не само за лекарства, но и за социална страна на болестта. У нас за семействата на болните има дневни центрове. Лекарства за хора с Алцхаймер у нас обаче няма предвидени. "Лекарствата са поддържащи и единственият начин да помогнат максимално е те да се дават в ранна фаза на заболяването", каза Владимир Томов.

И докато в другите европейски страни се дават над 28 000 евро за болен от Алцхаймер, то у нас за тези болни не се дават никакви пари. Така близките на болните трябва да отделят между 30 до 200 лева на месец за лекарства, които могат да бъдат поети от НЗОК, чрез промяна в наредбата. От 2004 година гражданските организации настояват болестта да се включи в Наредба 38 на Министерство на здравеопазването и така поне частично държавата да плаща част от парите необходими за лекарства.

Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско Сдружение "Алцхаймер България", посочи, че за втори път Министерството на здравеопазването отказва да изпълни решение на българския съд, което посочва, че болните трябва да бъдат включени в наредбата. Здравното ведомство обжалва това решение. "Ще продължим да се борим за включването на болестта в наредбата. Ще продължим да говорим за национален план за действие", каза Илиева. Тя посочи, че вече половината страни в ЕС имат такъв план, а целта е до края на годината всяка една страна да има такъв.

Източник:БГНЕС











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email