Масово се самолекуваме с антибиотици


| Прочетено Прочетено: 1133 пъти | КоменариКоментари: 0



Българинът масово се самолекува, при това с антибиотици. По данни на Агенцията по лекарствата 80 процента от силните лекарства се приемат в домашни условия. Аптеките често продават антибиотиците без рецепта. Две трети от нарушенията са именно за свободна продажба  лекарства , за които трябва рецепта. Наложените глоби са за 600 хиляди лева.

Когато е необходимо  лечение с антибиотици, трябва лекар да издаде рецепта.  Въпреки, че и те прекалявали с предписването им, твърдят от здравното министерство. Така се получава една свръхупотреба на антибиотици, което е проблем - бактериите развиват резистентност  към медикаментите, т.е. лекарствата спират да им действат. Неправилната употреба на антибиотици не е проблем само в България, а в целия свят.

У нас 197 фирми продават антибиотици


За последните десет години резистентността към тях се е увеличила. Често лекарите изписват антибиотици без да е направено микробиологично изследване, т.е. без да се знае дали става дума за бактериална инфекция.

"Ако се допускат грешки, това е че се лекува хрема или кашлица, или пък се смъква температура с антибиотик, а той не смъква температура. Антибиотикът действа, само когато имаме бактериална инфекция", каза Тодор Кантраджиев, национален консултант по микробиология.


Доктор Ивайло Попов е общопрактикуващ лекар. Обяснява, че докато се чакат резултатите от микробиологичното изследване, състоянието на пациента може да се влоши. Затова често антибиотиците предхождат изследванията. Освен това, българинът пропускал да ходи на контролен преглед и лекарят трябвало да се застрахова.

„Някои от колегите са свързани с това нещо и си казват: пациентът няма да дойде на контролен преглед , нека си изпиша антибиотика да си вържа гащите", каза д-р Ивайло Попов. Според него по-големият проблем е в аптеките.

Масово фармацевтите продават антибиотици без рецепта

Т.е. без пациентът да е прегледан от лекар. Това се потвърждава и от проверките на Агенцията по лекарства.

„Практика е категорично . И то се дължи на това, че така се увеличават продажбите на аптеките, които са един търговски обект", каза Александър Янкова, директор на ИАЛ.

Фармацевтите не отричат, но имат друго обяснение. Често пациентите идвали за лекарства без рецепта, тъй като по телефона лекарят им е казал да ги купят. А в случаите, в които пациентът има рецепта, често тя е неправилно написана, твърдят фармацевтите. И на практика  е  невалидна.

Решението е в по-строгия контрол

От Агенцията по лекарства вече съобщиха, че започват масови проверки в аптеките, включително и е денонощните - където , не само че се продават свободно лекарства , за които трябва рецепта, а се продават от хора, които не сам магистър-фармацевти.

Източник: bTV











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email