Да разберем повече за синузита и астмата


| Прочетено Прочетено: 1627 пъти | КоменариКоментари: 0



Синузитът представлява възпаление на синусите. Те са четири двойки "пещери", разположени в костите на черепа около носа. През тях преминава въздух и слуз в организма на човек. Всяка инфекция, алергична реакция или подуване на носа им влияе. В тези случаи в кухините се наслагва въздух и секрети. Те пък оказват натиск върху стените на кухините. Това предизвиква и болката. Проблем е и обратният случай, когато въздухът не може да стигне до кухините заради преграда. Тогава в тях се образува нещо като вакуум, който отново причинява болка.

Синузитът
се дели на три основни вида - остър, хроничен и периодичен. При първия проблемът минава за 12 седмици, при втория болестта може да продължи с години, а при третия тя се обажда на няколко месеца.

Повечето случаи на остър синузит са следствие от хремата и вирусите, които я причиняват. Настинката възпалява кухините и така се появяват симптомите на болестта. Ако инфекцията не премине за две седмици, тя прераства в бактериална. Микроорганизмите се хранят от секретите в синусите. Най-честите бактерии, които се появяват, са Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae. Те достигат до синусите, докато човек се опитва да издуха носа си или киха. Алергиите също водят до остър синузит. При тях болестотворни стават традиционно безопасни бактерии, които живеят в организма на човек. По-рядко гъбични инфекции могат да причинят проблеми. Те стават опасни, когато имунната ни система е станала по-слаба.

При хроничния синузит мембраните на синусите стават по-дебели, защото те са постоянно възпалени. Положението става още по-лошо, ако полипите на човек са прораснали. Те затрудняват още повече обмена на въздух и секрети. Причините за появата на хроничен синузит са неясни. Той обаче често се наблюдава при хора с астма и алергии. Възможно е постоянното излагане на определени алергени като прах, животни, гъби, да причинява постоянно възпаление на синусите. Имунодефицитните заболявания са друга възможна причина за появата на хроничния синузит. Анатомичните изменения вътре в носа също могат да доведат до болестта.

Болката е най-сигурният показател за това дали имате синузит. Тя може да се появи на различно място в зависимост от синусa, който е засегнат. Болката може да бъде в челото ви или в челюстта ви, като че ли имате проблеми със зъбите. Възпалените синуси могат да се проявят и като подуване на клепачите или пък да ви накарат да загубите обонянието си. Обикновено болката се проявява на няколко места. Освен това човек има по-често сополи, те са жълти, зелени или с кръв. По-рядко болните стават отпаднали, кашлят, подува се гърлото им, дъхът им става лош.

Лечението на синузита е два основни вида - медикаментозно и оперативно. При първия се предписват антибиотици. Освен това човек може да ползва различни спрейчета или капки, за да облекчи запушения си нос. Това обаче трябва да става само в рамките на няколко дни. Ако употребявате по-дълго капките и спрейовете, те ще влошат състоянието ви. Ако страдате от алергия, ще се наложи да пиете и антиалергични препарати. Ако вече имате астма пък, вероятността да се влоши е огромна. Затова стойте близо до лекаря си.

По-труден за лечение е хроничният синузит. Обикновено медиците използват стероидни спрейове и дълги курсове с антибиотици. При по-тежките случаи се предписват и стероиди под формата на хапчета. Те обаче имат негативни странични реакции.
Доста лекари препоръчват и промивки със солена вода в носа. Ако лечението с хапчета не помогне, се прибягва до операция. При някои хора обаче след кратко време проблемите се завръщат.



Съвет на Здравница:
виж повече за СИНУИТ (Синузит)
виж билки при Синузити

Виж повече за АСТМА
виж билки при Астма











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email