Търсят се 10 хил. лв за изследване как 7-те изкуства помагат за онкоболни (част 2)


| Прочетено Прочетено: 577 пъти | КоменариКоментари: 0Търсят се 10 хил. лв за изследване как 7-те изкуства помагат за онкоболни (част 2)

Магдалена Пюскюлева  - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства в първо интервю за „ Здравница” казва: „Всяко изкуство въздейства на определена чакра” .

Визитка:Магдалена Пюскюлева

 Магдалена Пюскюлева е  арттерапевт, магистър психолог консултант, педагог по изобразително изкуство.
Родена е в Стара Загора през 1979 г.
Като психолог е асоцииран член на WAPP, WCP, EAP- Дружество по позитивна психотерапия в България.
Сертифицирана  е по „Арт терапия в детски клиники по онкология”.
Сертифицирана  по ТАТ – Тематично-аперцептивен тест при психично здраве и психични заболявания.
Сертифицирана  по  ART-test, Hand-test; Rat-test; Stress-test
Тя стартира научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онкоболни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”.
3 поредни години е лектор на фестивала „Здравей, здраве” – Варна.
Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" – Наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.
Като художник има 4 самостоятелни изложби и участие в една сборна.
Пише поезия и има множество награди, вкл. международни.

През септември 2019 г. на 5-та национална годишна конференция във Варна изнесе лекция  "Силата на изкуствата като възпитателен процес през погледа на Учителя П. Дънов". 

- Г-жо Пюскюлева, работите по много интересни проекти, един от тях бе  научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онкоболни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”. Разкажете повече за проучването.
- Научното изследване имаше за цел да проследи как седемте изкуства балансират мозъчните вълни при клинично здрави и при хора, страдащи от онкологично заболяване. Имахме за цел бъдат  изследвани най-малко 100  души, като половината от тях бъдат клинично здрави хора, а другата половина – група пациенти с онкозаболяване.

Измерването се състои с ЕЕГ (Електроенцефалограма- това е запис на електрическата активност в мозъка) биофийдбек на стойностите на 6 от мозъчните вълни преди и след въздействието им с 7 -те изкуства, като  докажем лечебният ефект на всяко от тях. Апаратурата, която използвахме е невротренинги и биофийдбек ЕЕГ апарат Дигитракт - Елмико. Замерванията извършваше моята колежка Красимира Петкова. Аз работих със следните изкуства:  изобразително изкуство- последвано от артдиагностика; музикално ПЕВЧЕСКО изкуство; литературно творчество;  музикално ТАНЦОВО изкуство ; фотографско изкуство; театрално изкуство; кулинарно изкуство.

Задачите на изследването са : теоретическо осветляване на проблема за същността на изкуствата и възможностите за редуциране на последиците от психичния стрес, чрез методиката на арттерапията.  Акцентиране върху неоходимостта на всеки пациент с тумор да бъде скриниран за дистрес, чрез „дистрес термометър“ DT, като се оценяват неговите специфични психосоциални потребности чрез валидирани въпросници и процедури.  Важно е да се отбележи, че се изследват се и степените на бърнаут; неврастения и невротична депресия с валидирани тестове.

 Имахме идея след прилкючването на научното изследване да се издаде КНИГА с обяснения на целта и резултатите от изследването, както и най-добрите творби от всяко изкуство, а именно: 3-те  най- добри рисунки, 3-те най- предпочитани български песни, 3-те най-добри разказа, 3-те най-добри кадъра, снимки от 3-те най- сполучливи имровизации от театъра и 3-те най-сполучливи рецепти. За книгата също ни трябва финансиране.

- Докъде стигна това изследване, разбрах, че търсите финансиране, за да се поднови?
- В началото аз и Красимира Петкова тръгнахме на доброволни начала, но в един момент се оказа доста скъпо начинание. Нашето желание е да продължим изследването, като то да е безплатно за изследваните лица. За това са необходими около 10 хил. лв. за 100 души.

- Разкажете малко повече за ползите от арттерапията при онкоболни. Кое изкуство най-много повлиява на тези пациенти?
- Понеже всеки е различен и уникален в същността си, резултатите бяха различни. Няма идеално здрави хора, те идват в конкретното си състояние.

Като цяло, артерапията  видимо бързо се намалява нивата на психичния стрес,  особено, когато е във висока степен и е един от факторите за възникване на онкологичен проблем. Снижават се нивата на неврастения и бърнаут.

Ние сравнявахме резултатите  преди и след потапянето им в дадено изкуство. 

Те са повече от обнадеждаващи. При всички изследвани лица действаха различни изкуства, т.е. всеки от тях намери неговия начин за сублимация. Ако има постоянство в работата с определеното изкуство като ПРЕВЕНЦИЯ, няма да се стига до онкология.

Разбира, се с някои пациенти  продължихме като индивидуална терапия.

Бих казала, че комплексно всички изкуства въздействат благоприятно. Много зависи от индивидуалните блокажи. Всяко изкуство въздейства на конкретни енергийни центрове, т.е на  конкретни органи и системи, и от там на психо-емоционално ниво.  Всяка болест е реакция на организма-тялото, че нещо в емоционално и енергийно ниво не е в баланс.

- Какъв тип пациенти са онкоболните от гледната точка на психологията? Какво може да се направи за тях  в болничната и извънболничната помощ с помощта на артерапията?
-  Аз лично не обичам да поставям етикети като лесни/ трудни пациенти и т.н. Те са в конкретно състояние. Търсим баланса и начина да се излекуват сами. Както сами са се разболяли, така и сами ще се излекуват- силата и отговора е в тях. Нашата задача е да им помогнем да осъзнаят, причината за тяхното състояние и да засилят силата в себе си към тяхното оздравяване.

Има една много хубава книга - „Болестта като път” на д-р Рюдигер Далке. Това е пътят на душата да израстне. Но това е друга обширна тема, която също съм рагледала в моята книга- „Силата на седемте изкусва”.

В болнична среда е добре да се свали първо стреса от научаването на диагнозата, отново да се види причината за болестта и вече стратегии за справане. Хората имат различни нужди и приоритети. Подхожда се както в група, така и индивидуално. Също зависи и от степента на заболяването, неговия характер и дали вече е минала  оперативната намеса, т.е. на какъв етап на лечението е.

- Вие четете много Петър Дънов, кои негови мъдрости за здравето ни препоръчвате?
- О, много са! Учителя Дънов най-много е разглеждал лечебната сила на музикалното изкуство.

Любими цитати са ми:

„Децата трябва да се занимават с музика и изкуство, за да имат леки преходи към духовното.”  Учителя

Учителят казва, да разглеждаме изкуството като възпитателно средство в живота. „Чрез изкуството човек възпитава своя дом. Като говоря за възпитателен метод, разбирам не само рисуването, но изкуството в най-широк смисъл на думата. Само рисуването не помага за възпитанието на ученика. Към него трябва да се прибавят още ред изкуства: музика, пеене, поезия и т.н. Като дойдете до художественото, прибавете към него музиката...”(„Нови възгледи и методи”-11 януари 1928г., Общ окултен клас, София; стр. 62)

„...Музиката е необходима в живота като метод за растене, за развитие, за лекуване. Като четете живота на великите хора, ще видите, че всички са били музикални.”(„Синове на възкресението – 29 януари 1928г. Неделни беседи, София)

 „Ако хората искат да превъзпитат, да отгледат надеждно поколение, което да стане носител на нещо красиво и възвишено, на нещо ново, те трябва да поставят в основата на образованието музиката.”... „Музиката трябва да се счита като първостепенен образователен фактор за облагородяване на човешкия характер. Всички сили на душата трябва да минат през музиката, за да се хармонизират и уравновесят. Музиката трябва да се прилага като метод за проектиране на мислите, чувствата и желанията от нисшия свят към висшия, за да се подхранят зародишите на новите чувства и способности, които дремят в човешката душа. Някои от висшите чувства на душата могат да се пробудят само чрез музиката.” („Слънчева педагогика” стр. 25-26) и др.

Едно интервю на Светлана Желева
Акценти от ЗдравницаБезплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Доц. Мариана Господинова, един от водещите специалисти в България, ще консултира безплатно (без направление от личния лекар) от 25.02.2021 г до 18.03.2021 г през здравната платформа Healthyco....още

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Мащабно проучване, обхванало 8 хил. майки и бащи от 16 страни, с деца до 12 месеца, очертава най-големите предизвикателства пред родителите днес....още

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

За България гемотерапията е все още нещо ново. Тя използва гемоекстракти, които се приготвят от най-младите части на дървета и храсти, предимно техните пъпки, издънки или корени....още

Седем заблуди в Арттерапията

Седем заблуди в Арттерапията

Арттерапията изобщо не е за всеки. Методът е изключително практичен. Не лекува тип „Абра-кадабра”. Изисква лична ангажираност и отговорност, ако се търсят резултати....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email