Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1353 пъти | КоменариКоментари: 0Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)

Магдалена ПюскюлеваМагдалена Пюскюлева  - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства в първо интервю за „Здравница” казва "Има песен за всяка болест".

Визитка:
Магдалена Пюскюлева е  арттерапевт, магистър психолог консултант, педагог по изобразително изкуство.
Родена е в Стара Загора през 1979 г.
Като психолог е асоцииран член на WAPP, WCP, EAP- Дружество по позитивна психотерапия в България.
Сертифицирана  е по „Арт терапия в детски клиники по онкология”.
Сертифицирана  по ТАТ – Тематично-аперцептивен тест при психично здраве и психични заболявания.
Сертифицирана  по  ART-test, Hand-test; Rat-test; Stress-test

Тя стартира научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онкоболни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”.

3 поредни години е лектор на фестивала „Здравей, здраве” – Варна.

Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" – Наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.

Като художник има 4 самостоятелни изложби и участие в една сборна.

Пише поезия и има множество награди, вкл. международни.

През септември 2019 г. на 5-та национална годишна конференция във Варна изнесе лекция  "Силата на изкуствата като възпитателен процес през погледа на Учителя П. Дънов".

- Г-жо Пюскюлева, вие сте психолог във Варна, кои аспекти на психологията ви вълнуват и се занимавате с вашите пациенти, тъй като имате много дипломи и умения?
- Освен психолог съм най-вече арт, трудотерапевт и творец. За да бъде един арттерапевт добър в работата си, първо е добре да има отношение към изкуството и да го разбира. Защото изкуството е един друг свят. В книгата си „Силата на седемте изкуства” доказвам колко е важно творчеството като процес, как всяко изкуство се превръща в психологична практика, как въздейства върху енергийните ни центрове (чакри), и на кои психосоматики въздейства. Няма как психологията да съществува без изкуството. Факт. Във всеки един от нас са заложени 18 вида защитни механизми. Един от най-полезните е сублимацията. Той се проявява чрез изкуството. А самото изкуство е ПРЕЖИВЯВАНЕ. Катарзисът (пречистване) се преживява лично през опитността.

- Какво не знаем за възможностите на арттерапията?
- Арттерапията като вид диагностична и  психотерапевтична терапия дава възможност за участие в творческо, невербално изразяване чрез използване на художествени материали. В основата си тя използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и психологически стрес, помага на хората да се чувстват по - добре, да се справят със страха и тревожността, да постигнат чувство за свобода и да подобрят самочувствието си.

Голям е момента на себепознание, както и намиране на стратегии за сравяне в различни житейски ситуации. Помага при намаляване на ситуитивната трвеожност, както и вегетативното разстройство. Изключително много се набляга на ПРЕЖИВЯВАНЕТО на удоволствия. Изкуството е приятно изживяване, което може да се приложи  у дома, за премахване на ежедневния стрес, негативни емоции, напрежение и други.

- Издадохте книга „Силата на седемте изкуства". Бихте ли ги представили накратко как действат отделните изкуства, когато човек е болен?
- Всяко изкуство действа много  индивидуално,  но въпреки всичко ЛЕЧЕБНОТО ПЕЕНЕ има най-бърз резултат. Хората много подценяват силата на песента. Аз работя с български естрадни песни. Имам песен за всяка болест. Защо казвам лечебно пеене? Не е въпроса само да пеем. В своята работа, а и от личен опит разбрах, че когато включим поне три сетива - четем текста, слушаме мелодията и пеем задължително на глас, тогава се случва и катарзисът. Той често се проявява под формата на плач, кожата настръхва, усещаме песента в пълна сила и разбираме посланието й.

Седемте изкуства са:
1. Изобразително изкуство- последвано от артдиагностика;
2. Музикално ПЕВЧЕСКО изкуство;
3. Литературно творчество;
4. Музикално ТАНЦОВО изкуство ;
5. Фотографско изкуство;
6. Театрално изкуство;
7. Кулинарно изкуство.

Всяко от тях въздейства по различен начин и си има ползата за здравето.

- Наскоро с Виржиния Минева - дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия проведохте семинар за силата на музикотерапията. Какво бихте казали за музикотерапията?
- Музикотерапията е една част от арттерапията. С Виржиния Минева много работим и със звуколечението на клетъчно ниво. Има най-различни фреквенции, които въздействат по органи и системи, всеки звук също. Работим и с музикални инстументи, отново всеки инструмент въздейства на различни органи и системи. В моята книга съм ги разгледала подробно.

- Как да я използваме преди да сме се разболели, при различни блокажи (емоционални, ментални, сексуални)?
- Винаги е добре арттерапията да се ползва като превенция и да бъдем постоянни, и отговорни към себе си, защото всичко е процес. Не става отведнъж. Аз лично съм пяла една и съща песен 6 месеца, докато постигна качествен катарзис и изчистване. Такива песни ги наричам „актуални”.

 - Вие сте художник, как действа рисуването върху здравето?
- Както всяко изкуство, така и изобразителното може да въздейства пасивно и активно. Отново зависи от състоянието на човек. За мен е най-добре да бъде активно, т.е. ние сами да сътворим нещо и така ще имаме опитността чрез преживяното. Специално рисуването е ползено за развиване на внимание и концентрация, постоянство и търпение. Помага и при хора с деменция.  Когато е с лечебна цел не е важен крайния резултат. Не се търси художествено произведение. Но ако имат претенции да бъдат художници, се иска посвещение и спазване на правилата за рисуване, много труд е и ежедневно рисуване. Усвояване на характера на изразните средства, владеене на емоциите и търпение, упоритост...

- Откъде може да се купи вашата книга?
- Лично от мен за хората от Варна. В София има бройки в „Орфея звуков център“; За Стара Загора и други градове пишете ми през сайта: www.powerofsevenarts.com. Изпращам и по куриер с автограф по желание.

 Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаБезплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане....още

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя....още

450 хил. души у нас живеят с редки болести

450 хил. души у нас живеят с редки болести

300 млн. души по света, от които 30 млн. в Европа и около 450 хиляди в България, живеят с рядка болест. Редките болести, между 6000 – 8000 на брой, са хронични, сложни, прогресиращи, инвалидизиращи и животозастрашаващи....още

Кампания за доброволно кръводаряване в София

Кампания за доброволно кръводаряване в София

На 28 септември 2022, сряда, от 11:00 до 14:00ч. Paradise Center съвместно с Национален център по трансфузионна хематология организират кампания за кръводаряване...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email