Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1144 пъти | КоменариКоментари: 0Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)

Магдалена ПюскюлеваМагдалена Пюскюлева  - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства в първо интервю за „Здравница” казва "Има песен за всяка болест".

Визитка:
Магдалена Пюскюлева е  арттерапевт, магистър психолог консултант, педагог по изобразително изкуство.
Родена е в Стара Загора през 1979 г.
Като психолог е асоцииран член на WAPP, WCP, EAP- Дружество по позитивна психотерапия в България.
Сертифицирана  е по „Арт терапия в детски клиники по онкология”.
Сертифицирана  по ТАТ – Тематично-аперцептивен тест при психично здраве и психични заболявания.
Сертифицирана  по  ART-test, Hand-test; Rat-test; Stress-test

Тя стартира научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онкоболни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”.

3 поредни години е лектор на фестивала „Здравей, здраве” – Варна.

Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" – Наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.

Като художник има 4 самостоятелни изложби и участие в една сборна.

Пише поезия и има множество награди, вкл. международни.

През септември 2019 г. на 5-та национална годишна конференция във Варна изнесе лекция  "Силата на изкуствата като възпитателен процес през погледа на Учителя П. Дънов".

- Г-жо Пюскюлева, вие сте психолог във Варна, кои аспекти на психологията ви вълнуват и се занимавате с вашите пациенти, тъй като имате много дипломи и умения?
- Освен психолог съм най-вече арт, трудотерапевт и творец. За да бъде един арттерапевт добър в работата си, първо е добре да има отношение към изкуството и да го разбира. Защото изкуството е един друг свят. В книгата си „Силата на седемте изкуства” доказвам колко е важно творчеството като процес, как всяко изкуство се превръща в психологична практика, как въздейства върху енергийните ни центрове (чакри), и на кои психосоматики въздейства. Няма как психологията да съществува без изкуството. Факт. Във всеки един от нас са заложени 18 вида защитни механизми. Един от най-полезните е сублимацията. Той се проявява чрез изкуството. А самото изкуство е ПРЕЖИВЯВАНЕ. Катарзисът (пречистване) се преживява лично през опитността.

- Какво не знаем за възможностите на арттерапията?
- Арттерапията като вид диагностична и  психотерапевтична терапия дава възможност за участие в творческо, невербално изразяване чрез използване на художествени материали. В основата си тя използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и психологически стрес, помага на хората да се чувстват по - добре, да се справят със страха и тревожността, да постигнат чувство за свобода и да подобрят самочувствието си.

Голям е момента на себепознание, както и намиране на стратегии за сравяне в различни житейски ситуации. Помага при намаляване на ситуитивната трвеожност, както и вегетативното разстройство. Изключително много се набляга на ПРЕЖИВЯВАНЕТО на удоволствия. Изкуството е приятно изживяване, което може да се приложи  у дома, за премахване на ежедневния стрес, негативни емоции, напрежение и други.

- Издадохте книга „Силата на седемте изкуства". Бихте ли ги представили накратко как действат отделните изкуства, когато човек е болен?
- Всяко изкуство действа много  индивидуално,  но въпреки всичко ЛЕЧЕБНОТО ПЕЕНЕ има най-бърз резултат. Хората много подценяват силата на песента. Аз работя с български естрадни песни. Имам песен за всяка болест. Защо казвам лечебно пеене? Не е въпроса само да пеем. В своята работа, а и от личен опит разбрах, че когато включим поне три сетива - четем текста, слушаме мелодията и пеем задължително на глас, тогава се случва и катарзисът. Той често се проявява под формата на плач, кожата настръхва, усещаме песента в пълна сила и разбираме посланието й.

Седемте изкуства са:
1. Изобразително изкуство- последвано от артдиагностика;
2. Музикално ПЕВЧЕСКО изкуство;
3. Литературно творчество;
4. Музикално ТАНЦОВО изкуство ;
5. Фотографско изкуство;
6. Театрално изкуство;
7. Кулинарно изкуство.

Всяко от тях въздейства по различен начин и си има ползата за здравето.

- Наскоро с Виржиния Минева - дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия проведохте семинар за силата на музикотерапията. Какво бихте казали за музикотерапията?
- Музикотерапията е една част от арттерапията. С Виржиния Минева много работим и със звуколечението на клетъчно ниво. Има най-различни фреквенции, които въздействат по органи и системи, всеки звук също. Работим и с музикални инстументи, отново всеки инструмент въздейства на различни органи и системи. В моята книга съм ги разгледала подробно.

- Как да я използваме преди да сме се разболели, при различни блокажи (емоционални, ментални, сексуални)?
- Винаги е добре арттерапията да се ползва като превенция и да бъдем постоянни, и отговорни към себе си, защото всичко е процес. Не става отведнъж. Аз лично съм пяла една и съща песен 6 месеца, докато постигна качествен катарзис и изчистване. Такива песни ги наричам „актуални”.

 - Вие сте художник, как действа рисуването върху здравето?
- Както всяко изкуство, така и изобразителното може да въздейства пасивно и активно. Отново зависи от състоянието на човек. За мен е най-добре да бъде активно, т.е. ние сами да сътворим нещо и така ще имаме опитността чрез преживяното. Специално рисуването е ползено за развиване на внимание и концентрация, постоянство и търпение. Помага и при хора с деменция.  Когато е с лечебна цел не е важен крайния резултат. Не се търси художествено произведение. Но ако имат претенции да бъдат художници, се иска посвещение и спазване на правилата за рисуване, много труд е и ежедневно рисуване. Усвояване на характера на изразните средства, владеене на емоциите и търпение, упоритост...

- Откъде може да се купи вашата книга?
- Лично от мен за хората от Варна. В София има бройки в „Орфея звуков център“; За Стара Загора и други градове пишете ми през сайта: www.powerofsevenarts.com. Изпращам и по куриер с автограф по желание.

 Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаВМА преобразува още 6 клиники в COVID-зони

ВМА преобразува още 6 клиники в COVID-зони

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция....още

Кой не трябва да се ваксинира с ваксината на Pfizer срещу COVID-19?

Кой не трябва да се ваксинира с ваксината на Pfizer срещу COVID-19?

Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми....още

Вълшебна рецепта с ръж и ябълков оцет срещу главоболие

Вълшебна рецепта с ръж и ябълков оцет срещу главоболие

Рецептата е от съкровишницата на австрийската клостерска традиция. Лековитите растения могат да се използват не само заедно с класическата медицина, но и като хранителни добавки....още

Картини на Яхнаджиев и Дара в полза на децата с епилепсия

Картини на Яхнаджиев и Дара в полза на децата с епилепсия

Известният художник Иван Яхнаджиев и 5-годишната Дара Ивайло Георгиева продължават своята благотворителна изложба за деца с епилепсия в София....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email