Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)


| Прочетено Прочетено: 2074 пъти | КоменариКоментари: 0



Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)

Магдалена ПюскюлеваМагдалена Пюскюлева  - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства в първо интервю за „Здравница” казва "Има песен за всяка болест".

Визитка:
Магдалена Пюскюлева е  арттерапевт, магистър психолог консултант, педагог по изобразително изкуство.
Родена е в Стара Загора през 1979 г.
Като психолог е асоцииран член на WAPP, WCP, EAP- Дружество по позитивна психотерапия в България.
Сертифицирана  е по „Арт терапия в детски клиники по онкология”.
Сертифицирана  по ТАТ – Тематично-аперцептивен тест при психично здраве и психични заболявания.
Сертифицирана  по  ART-test, Hand-test; Rat-test; Stress-test

Тя стартира научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онкоболни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”.

3 поредни години е лектор на фестивала „Здравей, здраве” – Варна.

Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" – Наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.

Като художник има 4 самостоятелни изложби и участие в една сборна.

Пише поезия и има множество награди, вкл. международни.

През септември 2019 г. на 5-та национална годишна конференция във Варна изнесе лекция  "Силата на изкуствата като възпитателен процес през погледа на Учителя П. Дънов".

- Г-жо Пюскюлева, вие сте психолог във Варна, кои аспекти на психологията ви вълнуват и се занимавате с вашите пациенти, тъй като имате много дипломи и умения?
- Освен психолог съм най-вече арт, трудотерапевт и творец. За да бъде един арттерапевт добър в работата си, първо е добре да има отношение към изкуството и да го разбира. Защото изкуството е един друг свят. В книгата си „Силата на седемте изкуства” доказвам колко е важно творчеството като процес, как всяко изкуство се превръща в психологична практика, как въздейства върху енергийните ни центрове (чакри), и на кои психосоматики въздейства. Няма как психологията да съществува без изкуството. Факт. Във всеки един от нас са заложени 18 вида защитни механизми. Един от най-полезните е сублимацията. Той се проявява чрез изкуството. А самото изкуство е ПРЕЖИВЯВАНЕ. Катарзисът (пречистване) се преживява лично през опитността.

- Какво не знаем за възможностите на арттерапията?
- Арттерапията като вид диагностична и  психотерапевтична терапия дава възможност за участие в творческо, невербално изразяване чрез използване на художествени материали. В основата си тя използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и психологически стрес, помага на хората да се чувстват по - добре, да се справят със страха и тревожността, да постигнат чувство за свобода и да подобрят самочувствието си.

Голям е момента на себепознание, както и намиране на стратегии за сравяне в различни житейски ситуации. Помага при намаляване на ситуитивната трвеожност, както и вегетативното разстройство. Изключително много се набляга на ПРЕЖИВЯВАНЕТО на удоволствия. Изкуството е приятно изживяване, което може да се приложи  у дома, за премахване на ежедневния стрес, негативни емоции, напрежение и други.

- Издадохте книга „Силата на седемте изкуства". Бихте ли ги представили накратко как действат отделните изкуства, когато човек е болен?
- Всяко изкуство действа много  индивидуално,  но въпреки всичко ЛЕЧЕБНОТО ПЕЕНЕ има най-бърз резултат. Хората много подценяват силата на песента. Аз работя с български естрадни песни. Имам песен за всяка болест. Защо казвам лечебно пеене? Не е въпроса само да пеем. В своята работа, а и от личен опит разбрах, че когато включим поне три сетива - четем текста, слушаме мелодията и пеем задължително на глас, тогава се случва и катарзисът. Той често се проявява под формата на плач, кожата настръхва, усещаме песента в пълна сила и разбираме посланието й.

Седемте изкуства са:
1. Изобразително изкуство- последвано от артдиагностика;
2. Музикално ПЕВЧЕСКО изкуство;
3. Литературно творчество;
4. Музикално ТАНЦОВО изкуство ;
5. Фотографско изкуство;
6. Театрално изкуство;
7. Кулинарно изкуство.

Всяко от тях въздейства по различен начин и си има ползата за здравето.

- Наскоро с Виржиния Минева - дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия проведохте семинар за силата на музикотерапията. Какво бихте казали за музикотерапията?
- Музикотерапията е една част от арттерапията. С Виржиния Минева много работим и със звуколечението на клетъчно ниво. Има най-различни фреквенции, които въздействат по органи и системи, всеки звук също. Работим и с музикални инстументи, отново всеки инструмент въздейства на различни органи и системи. В моята книга съм ги разгледала подробно.

- Как да я използваме преди да сме се разболели, при различни блокажи (емоционални, ментални, сексуални)?
- Винаги е добре арттерапията да се ползва като превенция и да бъдем постоянни, и отговорни към себе си, защото всичко е процес. Не става отведнъж. Аз лично съм пяла една и съща песен 6 месеца, докато постигна качествен катарзис и изчистване. Такива песни ги наричам „актуални”.

 - Вие сте художник, как действа рисуването върху здравето?
- Както всяко изкуство, така и изобразителното може да въздейства пасивно и активно. Отново зависи от състоянието на човек. За мен е най-добре да бъде активно, т.е. ние сами да сътворим нещо и така ще имаме опитността чрез преживяното. Специално рисуването е ползено за развиване на внимание и концентрация, постоянство и търпение. Помага и при хора с деменция.  Когато е с лечебна цел не е важен крайния резултат. Не се търси художествено произведение. Но ако имат претенции да бъдат художници, се иска посвещение и спазване на правилата за рисуване, много труд е и ежедневно рисуване. Усвояване на характера на изразните средства, владеене на емоциите и търпение, упоритост...

- Откъде може да се купи вашата книга?
- Лично от мен за хората от Варна. В София има бройки в „Орфея звуков център“; За Стара Загора и други градове пишете ми през сайта: www.powerofsevenarts.com. Изпращам и по куриер с автограф по желание.

 Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Уролози от ВМА с безплатни прегледи в рамките на Movember-2024

Уролози от ВМА с безплатни прегледи в рамките на Movember-2024

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза....още

Лечебните тайни на планинската маргаритка

Лечебните тайни на планинската маргаритка

Растението се използва в кухнята като подправка именно заради мекия й подлютяващ вкус. В народната медицина се прилага за получаване на енергия за тялото и за набавяне на ценни хранителни вещества....още

Народни рецепти за бърз релакс и регенерация

Народни рецепти за бърз релакс и регенерация

Още древните са знаели, че всичко прекалено е вредно. С ритъма на природата може да се постигне много, а много домашно приготвени продукти помагат за бърз релакс и регенерация....още

Български суперхрани през есента

Български суперхрани през есента

Време е да си припомним кои са българските суперхрани през есента. И да напомним, че най-добре е да се хапват сурови. Да, райската ябълка е чудна за десерти, а гулията е много вкусна печена....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email