Зависимостта към интернет и връзката му с дрогатаЗависимостта е синдром при който се наблюдават физиологични и поведенчески отклонения, свързани с непреодолим стремеж към употреба и злоупотреба с психоактивни вещества, медикаменти, хазартни игри, интернет игри и др.

Думата синдром произлиза от syndromes, което означава “струпване”, “заедно”, а в медицината се употребява когато става дума за струпване или група от симптоми (признаци), които определят една клинична картина, характерна за дадена болест или за част от картината на тази болест.

Основна характеристика на синдрома, за който става дума е непреодолимото желание да се приемат определени вещества, невъзможност да се контролира влечението към хазарта и дължината на времето прекарано пред компютъра заради интернет игрите или по друг повод.

Интернет игрите като пристрастеност по-често се срещат при подрастващите. Те отделят голяма част от деня да играят и са склонни да манипулират по всякакъв начин родителите и близките си, само да си осигурят време за играта.
Едно важно уточнение: за да се говори за зависимост е необходимо да се наблюдава детето повече от шест месеца, да се открие ненормално поведение или иначе казано нарушения в поведението му, бягства от училище, лъжи, затваряне в стаята пред компютъра или престой с часове в интернет-клубовете, трудна комуникация, изолация, нарушения в съня и в хранителните навици.

Пример от практиката ми: подрастващ на възраст 14 год., беше пред изключване от училище, заради голям брой отсъствия. Родителите решават да ограничат и да контролират престоя през компютъра и интернет игрите. Той обаче се опитва да ги излъже (типичен опит за манипулиране на родителския контрол) като подправя в бележника оценките и броя на отсъствията си. Но на една родителска среща, което трябва и да се очаква), майката разбира измамата. Става скандал в къщи и синът бяга при баба си. И до този скандал, при бягствата си от училище, внукът ходил при възрастната жена да играе на интернет игрите, поради което родителите не са разбрали навреме какво се случва. Бабата подкрепя внука си, който според нея, не прави нищо лошо, а родителите едва ли не ... го малтретират. За куриоз, бабата дори беше подала жалба за родителски тормоз над внука си. Ще приключа тази история с общото правило, че за да постигнат своето на всяка цена , подрастващите лесно прибягват до лъжата и манипулацията, без да мислят за последствията.

Опасното в тези случаи е, че зависимостта към интернет игрите са и вратата към леките наркотици и синтетичната дрога.  Оформилата се промяна в поведението на зависимата личност предразполага към злоупотреба с психоактивни вещества.Тялото се уморява от дългото стоене пред компютъра, сънят надвива, а “трудно се става” от компютъра. В началото се проявява любопитство да се усети ефекта от марихуаната и възможността с нейна помощ да се увеличи времето и удоволствието от интернет играта. Започва да се харесва, след известен период амфетамините я заместват. Те усилват ефекта от играта, държат за по-дълъг период буден употребяващия.

Случай от практиката ми: млад мъж с амфетаминова зависимост на 22 год. споделя: "В началото бях прилепнал към интернет клубовете, бягах от училище да играя. По-късно нашите купиха компютър, така че не се налагаше вече да стоя по клубовете. След време опитах с марихуана, много забавно стана, смееш се, гот ти е и играта е по интересна. След това пробвах амфетки, това се казва супер игра. Ръцете ти толкова бързи стават..., страхотно изживяване... Но..."

В тези житейски истории всеки може да прецени въздействието на възпитателните подходи и да подбере най-подходящия за случая. Често родителите не познават добре децата си, недооценяват личностните акценти в характера на детето си и кое е най- доброто за него.Всички статии в "Зависимости"

Всички статии в "Интернет зависимост"Още от "Интернет зависимост"


За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email