Какво представлява УЛТРАЗВУКОВАТА ТЕРАПИЯ/ФОНОФОРЕЗА?Напоследък ултразвукът (УЗ) се разпространява все повече в терапията, хирургията и диагностиката, като мощен енергиен фактор, но физиологичен, без¬вреден и лесно поносим.
1.    Механичен ефект. Под механично въздействие на УЗ се получават вихрови движения на цитоплазмата, които представляват своеобразен микромасаж на тъканите активизиращ обмяната на веществата.
УЗ упражнява фибринолитично и размекващо действие върху белези и разнасящо действие при дискови хернии, спопдилоартрози, тендовагинити. УЗ има и изразен обезболяващ ефект, който се дъл¬жи на механичното действие обуславящо промени в мембранната пропускливост и алкално-киселинното равновесие.
2.    Термичен ефект. Той се дължи главно на пог¬лъщаната от тъканите механична УЗ-ова енергия и превръщането й в топлина. Топлинният ефект е специфичен и зависи от абсорбционната способност на различните тъкани. Съществено е затоплянето на гра¬ничните повърхности на кости, нерви, мускули. Топлинният ефект при големи интензитети на УЗ не е желателен, поради силното прегряване на тъканите и особено на граничните повърхности (нервна мембрана, надкостница и др.). Но в терапевтични ниски дозировки и при импулсно приложение на УЗ топлинната и механична компонента засилват пропускливостта на клетъчните мембрани и обмяната на веществата, повишават нервната проводимост и мембранните потенциали и намаляват спазмите на набраздената и гладка мускулатура.
3.    Физикохимичен ефект. В зоната на ултразвуково въздействие настъпват редица вторични физикохимични реакции, упражняващи лечебен ефект.
Анти-алергичното действие се отдава на: активиране на диаминоксидазата, свързване и неутрализиране на излишното количество хистамин в кръвните белтъци и свободния хепарин, активиране на глюкокортикоидната функция на надбъбреците и нормализиране на оксикетостероидите. При болестта на Бехтерев и ревматоиден артрит под влияние на УЗ се намалява активността на възпалителния процес с намаляване съдържанието на глюкозамините в кръвта и на сиаловата киселина и нормализиране на съдържанието на глобулиновата фракция. Благоприятен ефект на УЗ се наблюдава и при лечение на възпалени гърло и сливици, поради повишено синтезиране на имуноглобулин А, притежаващ защитен ефект върху лигавицата на сливиците и горните дихателни пътища срещу микробите. Освен това се повишава активността на лимфоцитите към бо-лестотворния агент.Механичното, топлинно и вторично физикохимично действие на УЗ активират лечебни реакции с участието на нервната система. Напоследък се изтъква ефектът на УЗ върху промените в протоплазмата, деполяризацията и реполяризацията на нервната мембранаОтбелязва се влияние на УЗ за намаляване на вазомоторни разстройства, премахване на мускулни спазми (на напречнонабраздена и гладка мускулатура) и на болкови синдроми. Има нормализиращ ефект върху симпатико-адреналната система.
4.    Бактерициден ефект. Бактерицидният ефект на УЗ се проявява при по-големи дозировки. Растежът на бактериите се затормозява или те загиват. бактерицидният ефект на УЗ се използва главно в дерматологията при кожни възпалителни процеси.Обобщеното терапевтично действие на УЗ е: фибринолитично, противовъзпалително, болкоуспокояващо, нормализиращо съдовия тонус, стимулиращо регенера¬цията на тъканите, активизиращо кръвообръщението, подобряващо обмяната на веществата, антиалергично и бактерицидно.
Заболявания, повлияващи се от лечение с УЗ:
I.    Заболявания на нервната система: невралгии и неврити.
II.    Болести, засягащи гръбначния стълб: ошипявания, дис¬кова херния (с или без радикулерен синдром), блокаж на интервертебрални стави, и др.
III.    Заболявания на опорно-двигателния апарат: болест на Бехтерев (при малка и средна степен на актив¬ност), раменен периартрит, замръзнало рамо, артрози на сакроилиачна, тазобедрена, коленна и др. стави, професионални болести на ръцете от пренап¬режение, болест на Дюпюитрен и др.
IV.    Хирургични болести: състояния след фрактури на кости, състояния след изкълчване и навяхване, синдром на Зудек, декубитуси и бавнозарастващи следоперативни рани.
V.    Периферни съдови синдроми: акроцианоза, бо¬лест на Рейно, съдови дистонични синдроми, съпътстващи периферни нервни болести, професионална вегетативна полиневропатия на горните крайници, вибрационна болест и др.
VI.    Вътрешни болести: бронхиална астма, хронич¬ни бронхити, бронхиектазии, язва на стомаха и два¬надесетопръстника (неусложнени), колити, перивисцерити, спазми на жлъчните пътища, кардията, пилора и др.
VII.    Гинекологични заболявания: андексити, пара¬метрити, метрити, хронични мастити, пруритус вулве и др.
VIII.    Кожни болести: сърбящи дерматози, карбункули, фурункули, атонични рани, варикозни язви, склеродермия и др.
IX.    Ото-рино-ларингологични болести: ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити, отосклероза.
X.    Очни болести: кератит, увеит, ирит, иридоциклит, глаукома, кръвоизлив в стъкловидното тя¬ло и др.
XI.    Стоматологични заболявания — парадонтози, гингивити, пулпити, артрит и артроза на темпоро-мандибуларната става.
Фонофореза (ултрафонофореза)
Представлява въвеждане на лекарствени вещест¬ва в живия организъм, през неувредена кожа, пос¬редством ултразвук. Използва се лекарствено вещество в по-ниски дозировки, чиито ефект се потенционира от УЗ. Ултразвукът действа като катализатор ус¬коряващ резорбцията и дифузията на лекарствата.
Фонофорезата заема все по-голямо място в тера¬пията поради редица преимущества:
     вкарване на малко количество от лекарствените ве¬щества с локално и общо въздействие,
     потенцииране на ефекта им от УЗ,
     действие на медикамента в активирано състояние като депо на мястото на па¬тологичния процес.
За фонофоретичната способност на УЗ имат зна¬чение ускоряване дифузията на полупропускливите мембрани и подобряване обмяната на веществата, активиране на кръвообращението с разширяване на артерии и капиляри, противоспастично действие на гладката мускулатура на кръвоносните съдове и др..Счита се, че УЗ влияе за разширяване на потните и мастни жлези като входни вра¬ти, а топлинното му действие за активира проникването на лекарственото вещество.
Чрез тези механизми под въздействие на УЗ се увеличава абсорбционната способност на кожата и подлежащите тъкани за съответния медикамент.
Важно условие за фонофорезата е лекарственото вещество да не се разрушава от УЗ и да може да се нанася под форма на унгвит, гел, линимент.
Противопоказания за лечение с УЗ — туморни и ракови заболя¬вания, склонност към кръвоизливи, бременност, тромбофлебити и тромбози, остри възпалителни про¬цеси, сърдечно-съдови заболявания с декомпенсация. Не е желателно озвучаването в областта на: сърцето, главен и гръбначен мозък, репродуктивни органи и растящи кости.Всички статии в "Алтеративна медицина"

Всички статии в "Алтернативни методи (22)"Още от "Алтернативни методи (22)"


Какво е това алтернативна медицина?

Алтернативната медицина е сборно понятие, което обхваща значителен брой диагностични, профилактични и терапевтични теории и практики, обединени от няк ...още

Лъчелечение

Лъчелечението е метод, който ликвидира болестния процес. ...още

Липосукция

Аспирирането на резистентната на диети мастна тъкан е най-популярната процедура в козметичната хирургия. ...още

Лечебен масаж

Масажът представлява ценен фактор в профилактиката и е от твърде важно значение при комплексното лечение на редица заболявания. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email