10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”10 забележителни дървета в надпревара за приза Дърво с корен 2019

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в 10-то юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързващи хората с техните любими дървета.

Тази година конкурсът събра 24 предложения за обичани дървета от цялата страна, които се състезават в трите категории – „Дърво с корен“, „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител“.

Със своята осанка, величествени корони, местоположение и силно излъчване, някои от тях са се превърнали в символ на населеното място или във важен член на отделно семейство или на местната общност. През годините на съществуването си те обединяват хората, стават свидетели на съдби и събития, събират малки и големи под своите корони при събори и обреди.

Интересното е, че в това издание на конкурса 10-те претенденти за приза са вековни дървета. Сред тях са знакови за селищата дървета, под чиито корони се намират и събират местните хора и в делници, и в празници – като например 400-годишния чинар в благоевградското село Годешево.

Има и дървета, чието място и значимост стигат до по-малък кръг хора, но ролята и връзката им с тях е не по-малко силна, като например впечатляващото вековно чимшировото дърво, което от близо 200 години посреща и изпраща поколенията на предприемчивия род Саранеделчови от Казанлък. Наследници на този род са основали първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

До 4 ноември 2019 г., на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“, се провежда онлайн гласуването.

Всички истории и снимки на финалистите в конкурса могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където се провежда и самото гласуване - в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2019“ (www.bepf-bg.org).

Всеки може да подкрепи своя избраник във всяка от двете категории, отворени за гласуване като не пропусне да потвърди гласуването си и чрез специално изпратената му по електронна поща връзка на посочен електронен адрес.

В категория „Дърво с корен“ за 2019 г. до финалния кръг достигнаха:

- Джигуровският чинар, 500 г., в центъра на с. Джигурово, община Сандански
- Черен бор „Лирата на Орфей”, 100 г., на екопътека „Трите смолянски езера“, община Смолян
- Чинар, 400 г., в центъра на с. Годешево, община Сатовча, Благоевградско
- Липа, 110 г., в двора на Регионален исторически музей – Търговище
- Дъб, 500 г., в центъра на с. Ново село, община В. Търново
- Черница, 150 г., в двора на детска градина „Мечо Пух“, база с. Кормянско, община Севлиево
- Чимшир, 200 г., в двора на жилищен блок в. Казанлък
- Бук, неизвестна възраст, местност Карамандра, Шипченска планина
- Скравенският дъб, 500 г., в двора на манастир „Св. Николай“, с. Скравена, Ботевградско
- Бей чинар, 500 г., Гоце Делчев

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

-  Бряст на 250 г., местност Белият мост край с. Радомирци, Червен бряг
- Чимшир на 200 г. в двора на жилищен блок в Казанлък
- Бей чинар на 500 г. в Гоце Делчев

Както и досега, през последната седмица от гласуването резултатите ще бъдат скрити.

Победителите ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на годината, на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито на конкурса „Млад природолюбител”. За участниците, номинирали дърветата-победители са предвидени награди, осигурени с подкрепата на „Адвенчър нет” и детски научен център „Музейко”.

А по традиция дървото-носител на титлата „Дърво с корен 2019” ще получи подарък – преглед и при необходимост – арбористка грижа - по подобряване на състоянието му от партньорите на конкурса – Асоциация на арбористите в България.

То ще представи страната ни през 2020 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 държави.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email