Животът започва след 60 г.!Животът започва след 60 г.!

Мадлена Комитова пред bTV за това как се управляват 150 виенски клуба на пенсионери и за стандартите за третата възраст в Австрия и България.
 
Визитка:
Мадлена Комитова е родена в София, но през 1990 г.  напуска България, защото тук, в условията на прехода, като хиляди други хора, не намира поле за реализация. Съдбата я отвежда във Виена. След като си стъпва на краката, тук започва работа в най-голямата австрийска организация, грижеща се за възрастни хора. Паралелно с това създава и щастливо семейство. От 2.5 г. е управител на пенсионерски клубове и се грижи за над 15 хил. пенсионери. Шеговито обича да казва, че "старостта е новото черно и всеки трябва грижливо да планира годините след пенсионирането си".
 
- Как се случва това в Австрия и къде бърка България по отношение на "златната възраст"?
- Първата ми сериозна работа в Австрия бе тази организация, в която работя и сега. Тя се нарича Pensionistenklubs - Kuratorium Wiener Pensionisten-Wohnhäuser (в превод Кураториум на Виенските пенсионери). Това е най-голямата организация за обгрижване и обслужване на възрастни хора в Австрия и третата по големина в Европа. Позиционирана е във Виена. Тук управляваме и 30 старчески дома в които живеят 9 хил. души, освен 150–те пенсионерски клуба, в които хората се събират за различни занимания. Посещават ги, за да създадат нови приятелства и да не се чувстват самотни, разказа пред btv Мадлена Комитова, цитирана от sanusetsalvus.com. 
 
- Разликите в Австрия и България
- Съществената разлика е в отношението на обществото и на управляващите към пенсионерите. Съществуването на Клубовете на виенските пенсионери е заложено в концепцията за развитие на град Виена. Общината е тази, която финансира на 100 процента пенсионерските клубове. Всичко в тях е напълно безплатно. 
 
Целта на работата на клубовете е пенсионерите да не са самотни, защото, когато са по цял ден са сами, те се разболяват много по-лесно. И тогава системата трябва да се занимава с последствията. А с превенция е много по-лесно, по-весело, и има по-добър резултат.
 
- Кои са най-популярните занимания за австрийските пенсионери?
- Пенсионерите навсякъде по света имат еднакви интереси. Те обичат да танцуват, да общуват и да правят нещо заедно, подчерта Мадлена Комитова.
 
- Как минава един  ден в клуба?
- Обикновено пенсионерите идват към 13 ч. (Във Виена вече има и целодневни клубове). Първо се търсят един друг, кой къде е, за да не се е случило нещо? "Къде е Людовике? Къде е Хана?" и пр.
 
Групата се събрала вече към 13.30 ч. и има много възможности от които да избират: езикови курсове,  танци,  ръкоделия, заложени са и изучаване на компютри.
 
„Ние сме длъжни да научим пенсионерите на новите медии, защото икономиката не ги чака. Напр. в банката те се затрудняват да боравят с парите си. И ние ги обучаваме, но не по тривиален начин: лектор да седи и да преподава, а имаме сътрудничество с техникуми, откъдето идват ученици. Те учат пенсионерите на конкретни умения, според желанията им: напр. да си плащат сметките онлайн, да четат в интернет новините или да гледат мода”, разясни Мадлена Комитова.
 
- Какво е задължително във всеки пенсионерски клуб?
Това е кафе със сладкиш за всеки следобед. И тази закуска се финансира от общината.
 
- Срещи тип Speed Dating.
- „Идеята за тях се роди преди 2 години. Започнахме на шега, но се оказа, че има голямо търсене. От 200 пенсионери мъжете са 50 , това ги прави много ухажвани, но такъв е демографският тренд:  жените живеят по-дълго.
Speed Dating (в превод бързи срещи) имат за цел жената да си намери някого за сърдечна връзка, но и също да има с кого да отиде заедно на екскурзия, да покарат колело, с една дума да не са самотни сърца. Ситуациите в живота често се променят: брачният партньор си заминава от този свят, приятелите също, но това не означава, че човек трябва да се затвори между 4 стени и да се чувства излишен.
 
- Какво трябва да се промени в България?
В Австрия се наричат Дом за живот, докато в България думата старчески дом звучи потискащо.
Всеки трябва да мисли за този момент от живота си. Привилегия е, ако той дойде.
 
Най-важното е човек да бъде независим, да си създаде мрежа от  клубове, които да посещава, приятелства, да се ангажира с каузи, с една дума, да остане в обществото. Това е подготовката за пенсионирането.
 
В България казваме обратното: „Ех, един път да излеза в пенсия! Промениха се нещата в живота. Активната фаза на живота е и след 60 г.! , убедена е Мадлена Комитова.
 
Няма лесни неща! Всеки трябва да се замисли какво ще прави като излезне в пенсия, искали да бъде сложен някъде в ъгъла и никой да не му обръща внимание, и да бъде осъден на самотност, или може да е различно.
Отговорността в България е както на частния сектор, така и на неправителствени организации, на общините, обобщава Мадлена Комитова.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email