Животът започва след 60 г.!Животът започва след 60 г.!

Мадлена Комитова пред bTV за това как се управляват 150 виенски клуба на пенсионери и за стандартите за третата възраст в Австрия и България.
 
Визитка:
Мадлена Комитова е родена в София, но през 1990 г.  напуска България, защото тук, в условията на прехода, като хиляди други хора, не намира поле за реализация. Съдбата я отвежда във Виена. След като си стъпва на краката, тук започва работа в най-голямата австрийска организация, грижеща се за възрастни хора. Паралелно с това създава и щастливо семейство. От 2.5 г. е управител на пенсионерски клубове и се грижи за над 15 хил. пенсионери. Шеговито обича да казва, че "старостта е новото черно и всеки трябва грижливо да планира годините след пенсионирането си".
 
- Как се случва това в Австрия и къде бърка България по отношение на "златната възраст"?
- Първата ми сериозна работа в Австрия бе тази организация, в която работя и сега. Тя се нарича Pensionistenklubs - Kuratorium Wiener Pensionisten-Wohnhäuser (в превод Кураториум на Виенските пенсионери). Това е най-голямата организация за обгрижване и обслужване на възрастни хора в Австрия и третата по големина в Европа. Позиционирана е във Виена. Тук управляваме и 30 старчески дома в които живеят 9 хил. души, освен 150–те пенсионерски клуба, в които хората се събират за различни занимания. Посещават ги, за да създадат нови приятелства и да не се чувстват самотни, разказа пред btv Мадлена Комитова, цитирана от sanusetsalvus.com. 
 
- Разликите в Австрия и България
- Съществената разлика е в отношението на обществото и на управляващите към пенсионерите. Съществуването на Клубовете на виенските пенсионери е заложено в концепцията за развитие на град Виена. Общината е тази, която финансира на 100 процента пенсионерските клубове. Всичко в тях е напълно безплатно. 
 
Целта на работата на клубовете е пенсионерите да не са самотни, защото, когато са по цял ден са сами, те се разболяват много по-лесно. И тогава системата трябва да се занимава с последствията. А с превенция е много по-лесно, по-весело, и има по-добър резултат.
 
- Кои са най-популярните занимания за австрийските пенсионери?
- Пенсионерите навсякъде по света имат еднакви интереси. Те обичат да танцуват, да общуват и да правят нещо заедно, подчерта Мадлена Комитова.
 
- Как минава един  ден в клуба?
- Обикновено пенсионерите идват към 13 ч. (Във Виена вече има и целодневни клубове). Първо се търсят един друг, кой къде е, за да не се е случило нещо? "Къде е Людовике? Къде е Хана?" и пр.
 
Групата се събрала вече към 13.30 ч. и има много възможности от които да избират: езикови курсове,  танци,  ръкоделия, заложени са и изучаване на компютри.
 
„Ние сме длъжни да научим пенсионерите на новите медии, защото икономиката не ги чака. Напр. в банката те се затрудняват да боравят с парите си. И ние ги обучаваме, но не по тривиален начин: лектор да седи и да преподава, а имаме сътрудничество с техникуми, откъдето идват ученици. Те учат пенсионерите на конкретни умения, според желанията им: напр. да си плащат сметките онлайн, да четат в интернет новините или да гледат мода”, разясни Мадлена Комитова.
 
- Какво е задължително във всеки пенсионерски клуб?
Това е кафе със сладкиш за всеки следобед. И тази закуска се финансира от общината.
 
- Срещи тип Speed Dating.
- „Идеята за тях се роди преди 2 години. Започнахме на шега, но се оказа, че има голямо търсене. От 200 пенсионери мъжете са 50 , това ги прави много ухажвани, но такъв е демографският тренд:  жените живеят по-дълго.
Speed Dating (в превод бързи срещи) имат за цел жената да си намери някого за сърдечна връзка, но и също да има с кого да отиде заедно на екскурзия, да покарат колело, с една дума да не са самотни сърца. Ситуациите в живота често се променят: брачният партньор си заминава от този свят, приятелите също, но това не означава, че човек трябва да се затвори между 4 стени и да се чувства излишен.
 
- Какво трябва да се промени в България?
В Австрия се наричат Дом за живот, докато в България думата старчески дом звучи потискащо.
Всеки трябва да мисли за този момент от живота си. Привилегия е, ако той дойде.
 
Най-важното е човек да бъде независим, да си създаде мрежа от  клубове, които да посещава, приятелства, да се ангажира с каузи, с една дума, да остане в обществото. Това е подготовката за пенсионирането.
 
В България казваме обратното: „Ех, един път да излеза в пенсия! Промениха се нещата в живота. Активната фаза на живота е и след 60 г.! , убедена е Мадлена Комитова.
 
Няма лесни неща! Всеки трябва да се замисли какво ще прави като излезне в пенсия, искали да бъде сложен някъде в ъгъла и никой да не му обръща внимание, и да бъде осъден на самотност, или може да е различно.
Отговорността в България е както на частния сектор, така и на неправителствени организации, на общините, обобщава Мадлена Комитова.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (50)"Още от "Полезно (50)"


10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в 10-то юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързв ...още

Курс по Антропософска медицина в София с лектор от Швейцария

Атропософско общество в България организира курс по Антропософска медицина с гостуващ лектор, д-р Дафне фон Бох, Швейцария на 25,26,27 и 28 октомври 2 ...още

Всеки здравен проблем ни разказва повече от обичайната висока температура, от изследванията или прегледа с ултразвук

Ако говорим за дете, в девет от десет случая можем да обещаем пълно излекуване – стига родителите, семейството също да осъзнават задачата си и да пом ...още

Ранно музикално образование за деца от 3 до 6 г. в София

Децата ще се запознаят с основните музикални понятия и ще имат възможност да танцуват, пеят, докоснат лайе (малка арфа). ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Цейлонска канела на прах - 200 гр. Цейлонска канела на прах - 200 гр.

Канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, възбужда апетита, спомага за храносмилането....


Цена: 11.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email