Денонощният биоритъм на човекаНяма човек който да не усетил неприятните симптоми с депресия, умора, летаргия, необяснима тъга и влечението към сладко през есента и зимата или лекотата, желанието за действие и добро настроение дошло “от никъде”през пролетта и лятото. Така ни действа смяната на сезоните. Те са подвластни на Слънцето.
Но това не е всичко, ние не сме подвластни само на сезоните, природата е изградила у нас, хората, и телесен биологичен часовник.
С приетото деление на времето на секунди, минути, часове и т.н. денонощието на нашата планета е от 24 часа, но (кой знай защо!) човешкият организъм е настроен за 25 часово денонощие. Доказват го доброволци, прекарали много време в дълбока пещера, без слънчева светлина, радио, телевизия, вестници и каквато и да е връзка с външния свят. С малки изключения техният вътрешен часовник се настройвал на 25 часов ритъм.
Биологичният часовник на човека е разположен приблизително в две малки групи неврони в основата на мозъка и се управлява хормонално. Жлезите са тези, които регулират образуването на хормони през денонощието и по този начин определят подходящото време за физическо, психическо и интелектуално натоварване, контролират емоциите и дейностите на различните органи.
Невроните ръководят и отделянето на мелатонин – “хормонът на тъмнината” и съня. Количеството мелатонин е най-високо през ноща и силно намалява на зазоряване. Той ни прави сънливи, а кортизолът, който се отделя най-много сутрин и през деня, ни кара да се чувстваме бодри.

Нашият вътрешен биологичен часовник изгражда и дневният ни ритъм и ритъмът за активната работа и “почивката” на нашите органи:
- Между 2 и 4 ч. след полунощ телесната ни температура, физическата и умствената ни активност са най-ниски. Човек трудно се съсредоточава, което е опасно при професии, които изискват висока концентрация. Това е време на тежки трудови злополуки, професионални грешки, забавени действия.
- От 3 до 5 ч. през нощта адреналинът и кортизолът се отделят в малки количества, което е причина белите дробове да са уязвими. Това е времето на астматичните пристъпи и белодробните кризи.
- От 3 до 5 сутринта кръвното ни налягане е най-ниско, което ни кара да се чувстваме отвратително, ако трябва да ставаме тогава...
- Ранната утрин от 4 до към 6 е времето на инфаркта и инсулта. Кръвта образува лесно тромби, но антикоагулантите (лекарствата, които пречат за образуването на тромби) са най-ефикасни.
- Най-подходящото време за секс е между 6 и 8 сутринта – отделянето на съответните хормони при мъжете и жените тогава е най-активно и количеството им най-голямо.
- Това е и подходящо време и за учене, но паметта ни е краткотрайна. За да затвърдите наученото, преговорете го следобед.
- Между 6 и 8 ч. сутрин се настива най-лесно и най-бързо се пипват вирусни заболявания, защото количеството на белите кръвни телца е най-ниско, заради което пък защитата на имунната система е най-слаба.
- Ранният следобед е най-подходящ за трупане на мускулна маса от феновете на силовите спортове. Сутрешната гимнастика не дава истински резултати, просто леко раздвижва и помага да се събудим. Ако предпочитате вечерното натоварване и късните упражнения ще си развалите съня.
- Между 13 и 14 ч. вътрешният часовник ни налага кратка почивка, най-добре 20 – 30 минутна дрямка. Същата потребност от кратка почивка организмът има и в 9 и в 17 ч.
- В ранния следобед реакциите на всеки човек са най-бързи. След 15 часа реакциите ни рязко се забавят.
- Ноктите и косата ни растат най-бързо между, 16 и 18 ч.
- Между 17 и 19 ч. сауната и душът имат най ободряващо и пречистващо действие.
- Между 17 и 19 ч. вкусовите и мирисните рецептори са най-активни и ... това е времето за хранене. Стомахът е подготвен да приеме храната, всичко си отива по местата и ... не се пълнее.
- След 20 ч. стомахът не работи добре, не яжте нищо, ще ви е тежко и ще трупате излишни килограми. Затова пък черният дроб е активен и може да си позволите повечко алкохол.
- Вярно е, че сутрин зъбите се мият за красота, а вечер - за здраве, защото...слюнчените жлези през деня създават алкална среда, която защитава зъбите срещу кариес. Но от полунощ до 6 сутринта тези жлези не работят и се налага да се погрижим за зъбите си.
- През нощта бъбреците работят на бавен ритъм и лекарствата взети след 21 часа се задържат в тялото ни по-дълго време, отколкото сутрин и през деня. За бъбреците ни това не винаги е полезно.
- Скрие ли се слънчевата светлина, започва по-усилено производство на мелатонин от мозъка и започва да ни се спи.
- От 23 до 1 ч. през нощта кожните клетки се възстановяват. Точно за това лягането преди 24 ч. се нарича от козметиците “сън за красота”

Човешкият организъм настройва дейността си по “законите” слънчевото греене. Тялото и органите ни се подчиняват на дължината и силата на слънчевата светлина. Но не при всички хора е така. Незрящите или принудените да живеят дълго в тъмнина изграждат в тялото си този 24 часов биологичен ритъм на живот с помощта на строг режим по часове за всички основни човешки дейности. И всеки човек, който иска да улесни тялото си, може да го направи като се съобрази с биологичния си часовник и ако установи постоянен режим на живот, ставане и лягане по едно и също време, независимо дали работи или не; съобрази храненето и физическото си натоварване с естествените процеси на съответните органи.
Но има ситуации, при които това не е възможно – работа на смени, пресичане на часови пояси, предимно вечерни професионални натоварвания и т.н. Резултатът е отпадналост, безпричинна умора, отслабване на имунната защита. Начинът да оправите нещата е да се вслушвате в тялото си и когато то иска малка почивка – да му я дадете.
Познавате ли тялото си, сами ще откриете биологичните си ритми. Старайте се да почивате не когато имате време, а когато е нужно и с това ще намалите стреса и лекарствата си.

Автор: Марта

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (52)"Още от "Полезно (52)"


Психоанализата в България

В буквалния смисъл на думите сега е векът на психоанализата в България. Въпреки интереса към идеите на Фройд още от двадесетте години на XX век, до на ...още

Нов пътеводител из чудодейните места на България

Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. ...още

10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в 10-то юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързв ...още

Курс по Антропософска медицина в София с лектор от Швейцария

Атропософско общество в България организира курс по Антропософска медицина с гостуващ лектор, д-р Дафне фон Бох, Швейцария на 25,26,27 и 28 октомври 2 ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email