Денонощният биоритъм на човекаНяма човек който да не усетил неприятните симптоми с депресия, умора, летаргия, необяснима тъга и влечението към сладко през есента и зимата или лекотата, желанието за действие и добро настроение дошло “от никъде”през пролетта и лятото. Така ни действа смяната на сезоните. Те са подвластни на Слънцето.
Но това не е всичко, ние не сме подвластни само на сезоните, природата е изградила у нас, хората, и телесен биологичен часовник.
С приетото деление на времето на секунди, минути, часове и т.н. денонощието на нашата планета е от 24 часа, но (кой знай защо!) човешкият организъм е настроен за 25 часово денонощие. Доказват го доброволци, прекарали много време в дълбока пещера, без слънчева светлина, радио, телевизия, вестници и каквато и да е връзка с външния свят. С малки изключения техният вътрешен часовник се настройвал на 25 часов ритъм.
Биологичният часовник на човека е разположен приблизително в две малки групи неврони в основата на мозъка и се управлява хормонално. Жлезите са тези, които регулират образуването на хормони през денонощието и по този начин определят подходящото време за физическо, психическо и интелектуално натоварване, контролират емоциите и дейностите на различните органи.
Невроните ръководят и отделянето на мелатонин – “хормонът на тъмнината” и съня. Количеството мелатонин е най-високо през ноща и силно намалява на зазоряване. Той ни прави сънливи, а кортизолът, който се отделя най-много сутрин и през деня, ни кара да се чувстваме бодри.

Нашият вътрешен биологичен часовник изгражда и дневният ни ритъм и ритъмът за активната работа и “почивката” на нашите органи:
- Между 2 и 4 ч. след полунощ телесната ни температура, физическата и умствената ни активност са най-ниски. Човек трудно се съсредоточава, което е опасно при професии, които изискват висока концентрация. Това е време на тежки трудови злополуки, професионални грешки, забавени действия.
- От 3 до 5 ч. през нощта адреналинът и кортизолът се отделят в малки количества, което е причина белите дробове да са уязвими. Това е времето на астматичните пристъпи и белодробните кризи.
- От 3 до 5 сутринта кръвното ни налягане е най-ниско, което ни кара да се чувстваме отвратително, ако трябва да ставаме тогава...
- Ранната утрин от 4 до към 6 е времето на инфаркта и инсулта. Кръвта образува лесно тромби, но антикоагулантите (лекарствата, които пречат за образуването на тромби) са най-ефикасни.
- Най-подходящото време за секс е между 6 и 8 сутринта – отделянето на съответните хормони при мъжете и жените тогава е най-активно и количеството им най-голямо.
- Това е и подходящо време и за учене, но паметта ни е краткотрайна. За да затвърдите наученото, преговорете го следобед.
- Между 6 и 8 ч. сутрин се настива най-лесно и най-бързо се пипват вирусни заболявания, защото количеството на белите кръвни телца е най-ниско, заради което пък защитата на имунната система е най-слаба.
- Ранният следобед е най-подходящ за трупане на мускулна маса от феновете на силовите спортове. Сутрешната гимнастика не дава истински резултати, просто леко раздвижва и помага да се събудим. Ако предпочитате вечерното натоварване и късните упражнения ще си развалите съня.
- Между 13 и 14 ч. вътрешният часовник ни налага кратка почивка, най-добре 20 – 30 минутна дрямка. Същата потребност от кратка почивка организмът има и в 9 и в 17 ч.
- В ранния следобед реакциите на всеки човек са най-бързи. След 15 часа реакциите ни рязко се забавят.
- Ноктите и косата ни растат най-бързо между, 16 и 18 ч.
- Между 17 и 19 ч. сауната и душът имат най ободряващо и пречистващо действие.
- Между 17 и 19 ч. вкусовите и мирисните рецептори са най-активни и ... това е времето за хранене. Стомахът е подготвен да приеме храната, всичко си отива по местата и ... не се пълнее.
- След 20 ч. стомахът не работи добре, не яжте нищо, ще ви е тежко и ще трупате излишни килограми. Затова пък черният дроб е активен и може да си позволите повечко алкохол.
- Вярно е, че сутрин зъбите се мият за красота, а вечер - за здраве, защото...слюнчените жлези през деня създават алкална среда, която защитава зъбите срещу кариес. Но от полунощ до 6 сутринта тези жлези не работят и се налага да се погрижим за зъбите си.
- През нощта бъбреците работят на бавен ритъм и лекарствата взети след 21 часа се задържат в тялото ни по-дълго време, отколкото сутрин и през деня. За бъбреците ни това не винаги е полезно.
- Скрие ли се слънчевата светлина, започва по-усилено производство на мелатонин от мозъка и започва да ни се спи.
- От 23 до 1 ч. през нощта кожните клетки се възстановяват. Точно за това лягането преди 24 ч. се нарича от козметиците “сън за красота”

Човешкият организъм настройва дейността си по “законите” слънчевото греене. Тялото и органите ни се подчиняват на дължината и силата на слънчевата светлина. Но не при всички хора е така. Незрящите или принудените да живеят дълго в тъмнина изграждат в тялото си този 24 часов биологичен ритъм на живот с помощта на строг режим по часове за всички основни човешки дейности. И всеки човек, който иска да улесни тялото си, може да го направи като се съобрази с биологичния си часовник и ако установи постоянен режим на живот, ставане и лягане по едно и също време, независимо дали работи или не; съобрази храненето и физическото си натоварване с естествените процеси на съответните органи.
Но има ситуации, при които това не е възможно – работа на смени, пресичане на часови пояси, предимно вечерни професионални натоварвания и т.н. Резултатът е отпадналост, безпричинна умора, отслабване на имунната защита. Начинът да оправите нещата е да се вслушвате в тялото си и когато то иска малка почивка – да му я дадете.
Познавате ли тялото си, сами ще откриете биологичните си ритми. Старайте се да почивате не когато имате време, а когато е нужно и с това ще намалите стреса и лекарствата си.

Автор: Марта

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (44)"Още от "Полезно (44)"


Как да открием любовта според зодията?

Световнопризнатият астролог Линда Гудман хвърля светлина върху любовните взаимоотношения и дава отговори на въпроса защо честно срещаме трудности при ...още

Какво е да страдаш от синестезия?

Книгата Огледално докосване на д-р Джоел Салинас хвърля светлина върху най-новото в неврологията, психологията и психиатрията, разкривайки личните пре ...още

Програма за балансиране на мозъка при деца с аутизъм, дислексия и други неврологични разстройства

Революционна програма за балансиране на мозъка при деца с аутизъм, Синдромът на дефицит на вниманието с или без хиперактивност (СДВХ) дислексия и друг ...още

Ефективен метод за обучение на деца с когнитивни затруднения навлиза в България

Методиката използва работен модел за промяна на невронните връзки в мозъка. Чрез специфични упражнения се активират неактивни зони в мозъка, като в на ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз (350 гр.) Сироп от черен бъз (350 гр.)

Черен бъз се прилага: при възпаление на дихателните пътища, простудни заболявания, бронхит, пневмония, туберкулозна кашлица....


Цена: 5.50 лв.


Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email