Как се отглежда японската гъба шийтаке в България?Как се отглежда японската гъба шийтаке в България?

Кунка Петкова е собственик на една от големите български фирми, които произвеждат японската гъба у нас. Според нея условията в България са много благоприятни за отглеждане на шийтаке, която има над 3000 годишна история на отглеждане в Япония. Преди 600 години е използвана профилактично от династията Мин и придворните на Императора преди есенно-зимния сезон, затова се нарича още гъба Император. Тя е  сред най-силните имуностимуланти и едновременно с това свръх богат на хранителни ресурси продукт, разказа тя пред БНР.

Семейството на Кунка Петкова започва свой бизнес край Карлово. Използват традиционна японска технология, при която шийтаки се култивира върху дъбови трупи. Това гарантира високото съдържание на полезни съставки.  Изборът на подходяща дървесина е първата стъпка и основната предпоставка за успешното култивиране на гъбите шийтaкe. Втората и може би най-важната обаче, е снабдяването с качествен мицел.

Отворите в пъновете се правят по определена схема с уред, специализиран за целта. С него се извършва заразяването с мицел, след което отворите се покриват с тапи, за да се запази влажността и да се предотврати появата на странична микрофлора.

Гъбата Шийтаке е готова да плододава след продължително хладно и влажно време, което може да се осъществи и в оранжерии.

Всичко при този метод се прави ръчно и трупите се преместват четири пъти, докато гъбата стане готова за консумация.  Гъбата обаче е търсена на пазара, особено в чужбина. Затова  Кунка Петкова разпространява своя бизнес-модел сред много млади семейства от цялата страна.

Технологията е особено подходяща в горски райони, богати на отпадна широколистна дървесина и с по-влажен климат. Има и подкрепата на министерството на земеделието да осигурява необходимата дървесина, каза за Радио Варна  Кунка Петкова. Заедно със съпруга си Стоян Асенов били 10 години военнослужещи. Взели много от казармата – дисциплина, упоритост и стремеж да преодоляват трудностите. Докато били на обучение в армията, често оставяли децата при родителите си за по цели седмици. Създали семейния бизнес и днес порасналите вече малчугани също са част от него.

Докато не произведохме първите си гъбки, не бяхме опитвали шийтаки.  Необходимо е около 1 година, докато дръвчетата дадат първите гъби. През това време има много грижи за това дърво. Няколко пъти се потапя в големи вани с вода, след това се реди по определен начин, за да бъде лесно за бране.

На какво дърво се отглежда? На церова дървесина. Тя не е много здрава и затова се изнася, предимно в Гърция. Имаме обаче подкрепата на Министерството на земеделието горските стопанства да ни осигуряват необходимия материал. При нашето производство тя трябва да бъде подбрана - с определена сърцевина, дебелина, кората да не е наранена....

Тази гъба се отглежда в Азия от хилядолетия. Едва сега японците започнаха да изкарват технологията навън, защото там има радиация....В Европа има бутикови количества шийтаки, има малки фермички, които са наистина много малки...

А климатът в България е много подходящ за това. „Имаме ресурсите България да стане най-големия производител в Европа. Имаме подкрепата на Министерството на земеделието, членуваме в Българска асоциация на производителите на дървесни екзотични гъби”, заяви още бизнес дамата.

Как се отглежда? В оранжерии с висок клас с двоен полиетилен и засенчваща мрежа.

За да се получи най-доброто качеството на гъбата, тя трябва да расте бавно. През лятото охлаждаме помещенията. От един кубик дървесина се получава между 12 и 18 килограма. Но всичко зависи от производството.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (49)"Още от "Полезно (49)"


Животът започва след 60 г.!

В България казваме: Ех, един път да излеза в пенсия! Промениха се нещата в живота. Активната фаза на живота е и след 60 г.! ...още

Всеки здравен проблем ни разказва повече от обичайната висока температура, от изследванията или прегледа с ултразвук

Ако говорим за дете, в девет от десет случая можем да обещаем пълно излекуване – стига родителите, семейството също да осъзнават задачата си и да пом ...още

Ранно музикално образование за деца от 3 до 6 г. в София

Децата ще се запознаят с основните музикални понятия и ще имат възможност да танцуват, пеят, докоснат лайе (малка арфа). ...още

Защо филията с кайма е „принцеса"?

Най-напред нека изясним няколко важни неща. Принцесата представлява филия хляб, намазана с кайма и запечена. Оригинална българска измишльотина. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email