Легенда за глухарчетоЛегенда за глухарчето

Преди много, много години между цветята избухнала люта разпра кое е най-красивото, най-специалното и най-обичаното от хората и феите цвете. Кавгата продължила седмици наред и всяко цвете претендирало, че е най-красивото и най-обичаното. Накрая всички се съгласили да позволят на цветните феи да решат.

Цветните феи изпратили своята най-благородна и хрисима по дух фея да разреши спора и избере на кое цвете да даде благословията си и титлата „Най-прекрасно сред цветята”. Тя започнала да изпитва цветята, задавайки им един единствен въпрос.

Първото цвете, което феята попитала било розата: „Къде най-много би искала да растеш?” „Бих искала да се катеря по дворцовия зид” – отвърнала розата. „Кралете, кралиците и благородниците ще минават покрай мен и ще се прехласват пред моята красота, аромат и деликатна природа.” Цветната фея тъжно отминала розата.

След това феята отишла при лалето, което растяло гордо и високо. „Къде най-много би искало да растеш?” – попитала тя лалето. „Бих искало да живея в парка – казало лалето, - където хората ще се любуват на моите прекрасни цветове, на високата ми, изправена снага.” Още веднъж феята се отдалечила с тъга.

Тя продължила да върви, докато стигнала до една гора. Там видяла няколко теменужки и ги попитала: „Къде най-много бихте искали да растете, малки теменужки?” „О – казали тихо те, - харесва ни да сме скрити в гората, където никой не може да ни зърне и където дърветата не позволяват на слънцето да избели красивото ни кадифе.” Феята им благодарила и продължила да търси други цветя.

Тя говорила с тигровата лилия, която била прекалено нажежена и заядлива, спряла се при слънчогледа, който едва й отговорил, защото се интересувал единствено от слънчевата топлина. Малката фея се срещнала с орхидеята, която мислела само за танцови забави. Опитала се да заговори нарциса, но той бил така зает да гледа отражението си във водата, че не й обърнал никакво внимание.

Феята, насълзена, била готова да се откаже и да се върне у дома, когато съгледала една поляна, изпъстрена с ярко бухнали жълти цветя на тънки стъбълца. Зелените им листа били дълги и назъбени и стояли ниско до земята. А цветчетата… Колко щастливи и усмихнати изглеждали на поляната!

„Мъниче – казала цветната фея, - как се казваш и къде би искало да живееш?” „Аз съм глухарче – отвърнало цветенцето, - искам да живея навсякъде, където има деца. Покрай пътя, по полянките, да се провирам между плочките на паважа и да правя щастлив всеки, който види ярките ми цветове.” Глухарчето преливало от радост:

„Бих искало да съм първото цвете, което децата откъсват и носят на майките си през пролетта. Мога да позная дали едно дете обича масълце, ако е изцапано под брадичката си. А ако някое дете си намисли желание и духне парашутчетата ми, мога да понеса желанието му по вятъра.”

Цветната фея се усмихнала широко и казала: „Малко глухарче, ти си най-прекрасното и специално цвете и аз ще сбъдна желанието ти. Ще цъфтиш навсякъде от пролетта до есента и ще те знаят навред като цветето на детето.”

Затова глухарчето пристига много рано и надига главицата си със слънчева воля и решителност. Затова всички деца го обичат през целия му дълъг живот.

Съвет на Здравница

виж всичко за Глухарче - Taraxacum Officinale

разгледай и поръчай Глухарче, изсушен корен, 30 гр.

разгледай и поръчай Сироп от глухарче, по домашна рецепта, 350 гр.

разгледай и поръчай Глухарче (корен) - тинктура

прочети още Защо казват на глухарчето Баба Марта?

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (41)"Още от "Полезно (41)"


Как ябълката получи звездата, която носи в себе си?

На много хора им прави впечатление, че семките във вътрешността на плода образуват своеобраезен петоъгълник. Една легенда обяснява как е възникнала та ...още

Легенда за коледната звезда

Има много приказки за появата на това чудно красиво цвете, но според стара келтска притча историята за коледната звезда звучи така: Абат Йоханес, един ...още

Астрологична прогноза за 2018: Годината на Кучето и Господаря

2018 обещава да бъде експлозивна година. Тя няма да бъде нито мирна, нито спокойна. Прилича на постоянно превъзбудено куче, което не може да стои мирн ...още

Седенето убива! Прости движения подобряват и удължават живота

Уважаван учен със звездна кариера ни отваря очите за мегафасулската истина как да поддържаме лесно добра физическа форма. Ерго, здравето си. Авторката ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън, Здравница - 100 мл. Масло от бял трън, Здравница - 100 мл.

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email