Легенда за глухарчетоЛегенда за глухарчето

Преди много, много години между цветята избухнала люта разпра кое е най-красивото, най-специалното и най-обичаното от хората и феите цвете. Кавгата продължила седмици наред и всяко цвете претендирало, че е най-красивото и най-обичаното. Накрая всички се съгласили да позволят на цветните феи да решат.

Цветните феи изпратили своята най-благородна и хрисима по дух фея да разреши спора и избере на кое цвете да даде благословията си и титлата „Най-прекрасно сред цветята”. Тя започнала да изпитва цветята, задавайки им един единствен въпрос.

Първото цвете, което феята попитала било розата: „Къде най-много би искала да растеш?” „Бих искала да се катеря по дворцовия зид” – отвърнала розата. „Кралете, кралиците и благородниците ще минават покрай мен и ще се прехласват пред моята красота, аромат и деликатна природа.” Цветната фея тъжно отминала розата.

След това феята отишла при лалето, което растяло гордо и високо. „Къде най-много би искало да растеш?” – попитала тя лалето. „Бих искало да живея в парка – казало лалето, - където хората ще се любуват на моите прекрасни цветове, на високата ми, изправена снага.” Още веднъж феята се отдалечила с тъга.

Тя продължила да върви, докато стигнала до една гора. Там видяла няколко теменужки и ги попитала: „Къде най-много бихте искали да растете, малки теменужки?” „О – казали тихо те, - харесва ни да сме скрити в гората, където никой не може да ни зърне и където дърветата не позволяват на слънцето да избели красивото ни кадифе.” Феята им благодарила и продължила да търси други цветя.

Тя говорила с тигровата лилия, която била прекалено нажежена и заядлива, спряла се при слънчогледа, който едва й отговорил, защото се интересувал единствено от слънчевата топлина. Малката фея се срещнала с орхидеята, която мислела само за танцови забави. Опитала се да заговори нарциса, но той бил така зает да гледа отражението си във водата, че не й обърнал никакво внимание.

Феята, насълзена, била готова да се откаже и да се върне у дома, когато съгледала една поляна, изпъстрена с ярко бухнали жълти цветя на тънки стъбълца. Зелените им листа били дълги и назъбени и стояли ниско до земята. А цветчетата… Колко щастливи и усмихнати изглеждали на поляната!

„Мъниче – казала цветната фея, - как се казваш и къде би искало да живееш?” „Аз съм глухарче – отвърнало цветенцето, - искам да живея навсякъде, където има деца. Покрай пътя, по полянките, да се провирам между плочките на паважа и да правя щастлив всеки, който види ярките ми цветове.” Глухарчето преливало от радост:

„Бих искало да съм първото цвете, което децата откъсват и носят на майките си през пролетта. Мога да позная дали едно дете обича масълце, ако е изцапано под брадичката си. А ако някое дете си намисли желание и духне парашутчетата ми, мога да понеса желанието му по вятъра.”

Цветната фея се усмихнала широко и казала: „Малко глухарче, ти си най-прекрасното и специално цвете и аз ще сбъдна желанието ти. Ще цъфтиш навсякъде от пролетта до есента и ще те знаят навред като цветето на детето.”

Затова глухарчето пристига много рано и надига главицата си със слънчева воля и решителност. Затова всички деца го обичат през целия му дълъг живот.

Съвет на Здравница

виж всичко за Глухарче - Taraxacum Officinale

разгледай и поръчай Глухарче, изсушен корен, 30 гр.

разгледай и поръчай Сироп от глухарче, по домашна рецепта, 350 гр.

разгледай и поръчай Глухарче (корен) - тинктура

прочети още Защо казват на глухарчето Баба Марта?

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (44)"Още от "Полезно (44)"


Как да открием любовта според зодията?

Световнопризнатият астролог Линда Гудман хвърля светлина върху любовните взаимоотношения и дава отговори на въпроса защо честно срещаме трудности при ...още

Какво е да страдаш от синестезия?

Книгата Огледално докосване на д-р Джоел Салинас хвърля светлина върху най-новото в неврологията, психологията и психиатрията, разкривайки личните пре ...още

Програма за балансиране на мозъка при деца с аутизъм, дислексия и други неврологични разстройства

Революционна програма за балансиране на мозъка при деца с аутизъм, Синдромът на дефицит на вниманието с или без хиперактивност (СДВХ) дислексия и друг ...още

Ефективен метод за обучение на деца с когнитивни затруднения навлиза в България

Методиката използва работен модел за промяна на невронните връзки в мозъка. Чрез специфични упражнения се активират неактивни зони в мозъка, като в на ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр. Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.

Диатомичната пръст е перфектен източник на биологичен усвоим силиций, почиства организма от чревни шлаки, заздравява ставите, подобрява обмяната на ве...


Цена: 16.00 лв.


Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email