Легенда за глухарчетоЛегенда за глухарчето

Преди много, много години между цветята избухнала люта разпра кое е най-красивото, най-специалното и най-обичаното от хората и феите цвете. Кавгата продължила седмици наред и всяко цвете претендирало, че е най-красивото и най-обичаното. Накрая всички се съгласили да позволят на цветните феи да решат.

Цветните феи изпратили своята най-благородна и хрисима по дух фея да разреши спора и избере на кое цвете да даде благословията си и титлата „Най-прекрасно сред цветята”. Тя започнала да изпитва цветята, задавайки им един единствен въпрос.

Първото цвете, което феята попитала било розата: „Къде най-много би искала да растеш?” „Бих искала да се катеря по дворцовия зид” – отвърнала розата. „Кралете, кралиците и благородниците ще минават покрай мен и ще се прехласват пред моята красота, аромат и деликатна природа.” Цветната фея тъжно отминала розата.

След това феята отишла при лалето, което растяло гордо и високо. „Къде най-много би искало да растеш?” – попитала тя лалето. „Бих искало да живея в парка – казало лалето, - където хората ще се любуват на моите прекрасни цветове, на високата ми, изправена снага.” Още веднъж феята се отдалечила с тъга.

Тя продължила да върви, докато стигнала до една гора. Там видяла няколко теменужки и ги попитала: „Къде най-много бихте искали да растете, малки теменужки?” „О – казали тихо те, - харесва ни да сме скрити в гората, където никой не може да ни зърне и където дърветата не позволяват на слънцето да избели красивото ни кадифе.” Феята им благодарила и продължила да търси други цветя.

Тя говорила с тигровата лилия, която била прекалено нажежена и заядлива, спряла се при слънчогледа, който едва й отговорил, защото се интересувал единствено от слънчевата топлина. Малката фея се срещнала с орхидеята, която мислела само за танцови забави. Опитала се да заговори нарциса, но той бил така зает да гледа отражението си във водата, че не й обърнал никакво внимание.

Феята, насълзена, била готова да се откаже и да се върне у дома, когато съгледала една поляна, изпъстрена с ярко бухнали жълти цветя на тънки стъбълца. Зелените им листа били дълги и назъбени и стояли ниско до земята. А цветчетата… Колко щастливи и усмихнати изглеждали на поляната!

„Мъниче – казала цветната фея, - как се казваш и къде би искало да живееш?” „Аз съм глухарче – отвърнало цветенцето, - искам да живея навсякъде, където има деца. Покрай пътя, по полянките, да се провирам между плочките на паважа и да правя щастлив всеки, който види ярките ми цветове.” Глухарчето преливало от радост:

„Бих искало да съм първото цвете, което децата откъсват и носят на майките си през пролетта. Мога да позная дали едно дете обича масълце, ако е изцапано под брадичката си. А ако някое дете си намисли желание и духне парашутчетата ми, мога да понеса желанието му по вятъра.”

Цветната фея се усмихнала широко и казала: „Малко глухарче, ти си най-прекрасното и специално цвете и аз ще сбъдна желанието ти. Ще цъфтиш навсякъде от пролетта до есента и ще те знаят навред като цветето на детето.”

Затова глухарчето пристига много рано и надига главицата си със слънчева воля и решителност. Затова всички деца го обичат през целия му дълъг живот.

Съвет на Здравница

виж всичко за Глухарче - Taraxacum Officinale

разгледай и поръчай Глухарче, изсушен корен, 30 гр.

разгледай и поръчай Сироп от глухарче, по домашна рецепта, 350 гр.

разгледай и поръчай Глухарче (корен) - тинктура

прочети още Защо казват на глухарчето Баба Марта?

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email