Всички болести започват в храносмилателната система!Всички болести започват в храносмилателната система!

Всички болести започват в храносмилателната система, казал го е още Хипократ, (460-370 г. пр.н.е). А  GAPS – Синдромът на храносмилателната система и психиката свързва състоянието на храносмилателната система със здравето на цялото тяло. Доброто здраве започва в червата, твърди и д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, автор на концепцията за GAPS – синдрома на храносмилателната система и психиката, и на едноименната книга (дело на издателство „Кибеа).

…  Преди около двадесет години в западните страни имаше средно по едно дете с аутизъм на всеки 10 000. Днес по данни на Министерството на здравеопазването на Великобритания едно на всеки 150 деца е диагностицирано с аутизъм. Според Американските центрове за контрол на заболяванията приблизително едно на всеки 150 американски деца е диагностицирано с аутистично разстройство и броят расте всекидневно. Фондацията за аутизъм в Канада докладва сходни данни. Във финландско изследване, публикувано в European Journal of Child and Adolescent Psychiatry (2001, том 9), е докладвана честота на диагнозата аутизъм при едно на всеки 483 деца във Финландия. В Швеция се посочва, че подобна диагноза се поставя на едно от всеки 141 деца. И така, какво се случва? Защо се наблюдава такова драматично нарастване на броя на децата, които стават жертва на това ужасно разстройство, смятано за нелечимо от традиционната медицина?

   Колкото повече деца срещах, толкова повече се убеждавах, че се надига друга епидемия. Синдром на дефицит на вниманието със или без хиперактивност, диспраксия, дислексия, различни поведенчески и когнитивни проблеми, алергии, астма, екзема – всички тези състояния са достигнали епидемични размери. Още повече – тези привидно нямащи връзка помежду си състояния се припокриват. В годините работа с деца в моята клиника почти не съм срещнала дете, което да проявява само едно от споменатите по-горе състояния. Всяко дете има две, три или повече от тези здравословни проблеми едновременно. Например, едно дете проявява алергия, същевременно родителите описват няколко пристъпа на астма и екзема и след това започват да говорят за това, че детето им е изключително тромаво (диспраксия) и среща проблеми с ученето. Голяма част от алергичните и астматичните деца имат и различна степен на диспраксия и хиперактивност. Много от тях имат проблеми с концентрацията и вниманието, което се отразява на способността им да учат.

Какво общо имат храносмилателните смущения с аутизма, хиперактивността, неспособността за учене и проблемите с поведението и настроението? Според съвременните изследвания и клиничен опит – много! Всъщност изглежда, че ключът към умственото развитие на детето е в неговата храносмилателна система. Източникът на проблема, който може да се прояви при различните деца в разнородна комбинация от симптоми, се корени в храносмилателната система!

   През 1998 д-р Андрю Уейкфилд, консултант – специалист по гастроентерология в Роял Фрий Хоспитал в Лондон, и неговият екип публикуват свое проучване, водещо до предположението, че съществува връзка между хроничните възпалителни заболявания на корема и аутизма. Тъй като много от децата, участвали в проучването, са развили синдроми на аутизъм след ваксина против морбили, заушка и рубеола, д-р Уейкфилд разсъждава в тази насока в опитите си да установи каква конкретна инфекция може да е причинила уголемяването на лимфните възли. Предполагайки, че това може да е вирусът на морбили, той поканва в изследването си известния вирусолог д-р Джон О’Леари, професор по патология от Дъблин. Както може да се предположи, д-р О’Леари открива същия вирус на морбили, използван във ваксината, в лимфните възли на илеума (част от тънките черва – Д.Ц.) при децата с аутизъм. Този конкретен аспект на изследването на д-р Уейкфилд, отнасящ се до вируса на морбили и ваксината против морбили, заушка и рубеола, предизвика много противоречия и срещна яростна съпротива от страна на правителството и медицинските институции. […] Освен всичко останало слабата имунна система не реагира на атаките от външния свят по нормален начин! Ваксината е сериозна атака от външния свят. Производителите на ваксини ги произвеждат за деца с нормална имунна система, реагиращи на ваксините по предвидим начин. При все това обаче в съвременното общество с модерния начин на живот ние стремглаво се движим към ситуация, в която все повече деца няма да са с нормална имунна система и няма да реагират на ваксините според очакванията.

Досега говорихме най-вече за аутизма. А какво да кажем за останалите пациенти с GAPS? Има множество изследвания, установяващи връзка между шизофренията и храносмилателни смущения, наподобяващи болест на червата. Клиничният опит показва, че повечето пациенти с шизофрения страдат от храносмилателни проблеми. Често пъти тези проблеми започват в ранното детство.

   Храносмилателната ни система, кожата, очите, респираторните и отделителните ни органи щастливо съжителстват с милиарди невидими квартиранти и представляват заедно с тях една екосистема от макро- и микроорганизми, живеещи в хармония помежду си.[...] Здрав възрастен носи приблизително 1,5 - 2 кг бактерии в червата си.

Повечето хора с увредена чревна флора са с различни стадии на анемия. Това не е изненадващо. Те не само не могат да абсорбират жизненоважните за кръвта витамини и минерали от храната, но и продуцирането на собствени витамини е увредено. И отгоре на всичко хората с нарушена чревна флора често имат определена група патогенни бактерии, растящи в червата им, които водят до железен дефицит (Actinomyces spp., Mycobacterium spp., патогенните щамове на E. сoli, Corynebacterium spp. и много други). Тези бактерии консумират всичкото желязо, получавано от човека чрез храната, и му причиняват железен дефицит. За съжаление, даването на желязо като добавка прави тези бактерии още по-силни и не лекува анемията. Множество изследвания от целия свят показват, че приемът на желязо сам по себе си не допринася много за справянето с анемията.

   Нашият съвременен свят е така устроен, че ние просто не можем да избягаме от антибиотиците. Тяхното производство е нараснало от стотици тонове на година през 50-те години на XX век до десетки хиляди тонове през 90-те години на XX век. Едно от следствията е, че нанасят директна вреда на имунната система, като ставаме по-податливи на инфекции, което води до порочен кръг от повече антибиотици и повече инфекции.

Предизвиканият от лекарства дисбаланс на чревната флора е обикновено най-тежкият и най-трудният за лечение. Много жени приемат в течение на години и често пъти от твърде ранна възраст контрацептиви, или противозачатъчни хапчета. Тази група лекарства въздейства опустошително върху чревната флора. Докато една жена е готова да има деца, тя е вземала подобни лекарства в продължение на дълъг период и е поддържала небалансирана чревна флора. Бебетата се раждат със стерилни черва и наследяват по-голямата част от чревната си флора от майката. И така, ако майката има небалансирана чревна флора, то и бебето ще приеме от нея подобна флора, което го предразполага към екзема, астма и други алергии, а в тежките случаи – към трудности с учебния процес. [...]

От всички родители на деца с GAPS, които съм срещала, майката винаги проявява симптоми на хроничен дисбаланс на чревната флора. Повечето жени са приемали противозачатъчни медикаменти с години, преди да имат деца. Много майки са преминали множество курсове антибиотично лечение. Редица от тях не са кърмени като бебета и майките им също проявяват типичните симптоми на дисбаланс на чревната флора. Почти всяка има едно или повече заболявания, които обичайно се свързват с абнормен състав на чревната флора. Най-често срещаните здравни проблеми, от които страдат майките на децата с GAPS са храносмилателни смущения, астма, екзема, сенна хрема и други алергии, мигрени, предменструален синдром, артрит, кожни проблеми, хроничен цистит и вагинална кандидоза. Наглед тези заболявания нямат връзка помежду си, но всички те са деца на един родител – дисбаланса на чревната флора.

Диетата, богата на фибри от зърнени култури (по-конкретно трици и зърнени закуски), има дълбок отрицателен ефект върху чревната флора, здравето на червата и най-общо върху обмяната на веществата в тялото, като предразполага хората към синдром на раздразнените черва, рак на дебелото черво, недостиг на хранителни вещества и множество други проблеми. Плодовете и зеленчуците предоставят на тялото фибри с по-високо качество, които не са толкова агресивни към храносмилателната система.

Психиатрията е особено склонна да разглежда своя орган отделно от останалата част на тялото. Умствените проблеми се разглеждат от всякакви ъгли: генетика, преживявания в детството и психологически въздействия. Последното нещо, което се отчита, е храносмилателната система на пациента. Съвременната психиатрия просто не се занимава с това. И все пак в медицинската история са налице много примери за лечения на тежки психиатрични състояния просто чрез „прочистване“ на червата на пациента. Според изтъкнатия японски професор Казудзо Ниши поне едно от десет психиатрични състояния се дължи на самоотравяне, идващо от червата.

Опиати от глутен и казеин. Глутенът е протеин, присъстващ в зърнените култури, най-вече в пшеницата, ръжта, овесените ядки и ечемика. Казеинът е млечен протеин, присъстващ в кравето, козето, овчето, човешкото и други млека и млечни продукти. В телата на хората с GAPS тези протеини не се храносмилат правилно и се превръщат във вещества със структура, подобна на опиатите като морфин и хероин. Смята се, че тези опиати от зърнените култури и млякото преминават мозъчната бариера и блокират определени области от мозъка, подобно на морфина и хероина. Защо се случва това? Обяснението несъмнено се крие в храносмилателната система на човека.

В целия си клиничен опит досега не съм срещнала здрав вегетарианец. Вегетарианците имат правото да следват убежденията си и да вземат решения за собствените си хранителни навици. Аз обаче съм категорично против да налагате тези убеждения на децата си с GAPS! Страдащите от GAPS имат особено голяма нужда от протеините от месото, рибата и яйцата, защото храносмилателната им система не е в достатъчно добро състояние, за да може да се справи с трудносмилаемите растителни протеини. Налагането на вегетарианство на децата ви ще намали шансовете им за възстановяване.

1. Децата вегетарианци са по-склонни към здравни проблеми, отколкото децата, които ядат месо, особено към психомоторни заболявания и заболявания на кръвта.

2. Вегетарианците са склонни към загуба на мускулна маса и увреждане на костите. Те по принцип имат по-малка мускулна сила.
3. Според данните от преброяванията на населението вегетарианците умират по-млади, отколкото месоядните.

Типично за децата с увредена чревна флора е да започнат да ограничават диетата си до тестени и сладки храни и да отказват всички сготвени храни (за обяснение на това явление вижте глава „Време е за хранене“). Сладките и съдържащите нишесте храни обаче подхранват патогенните микроби в червата и им позволяват да се размножават и да увреждат чревната стена. Същевременно процъфтяващите в червата патогени започват да произвеждат големи количества токсини, които се абсорбират през увредената чревна стена в кръвообращението и достигат до мозък.

Из книгата „GAPS: Синдром на храносмилателната система и психиката“, автор: д-р Наташа Кембъл-МакбрайдВсички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (52)"Още от "Полезно (52)"


Психоанализата в България

В буквалния смисъл на думите сега е векът на психоанализата в България. Въпреки интереса към идеите на Фройд още от двадесетте години на XX век, до на ...още

Нов пътеводител из чудодейните места на България

Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. ...още

10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в 10-то юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързв ...още

Курс по Антропософска медицина в София с лектор от Швейцария

Атропософско общество в България организира курс по Антропософска медицина с гостуващ лектор, д-р Дафне фон Бох, Швейцария на 25,26,27 и 28 октомври 2 ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email