Корените на здравословния живот в екоселище „Радост”Корените на здравословния живот в екоселище Радост

„Здравница” ви запознава с една по-различна философия за здравето, тъй като една немалка част от болестите се дължат и на модерния начин на живот

Екоселище „Радост” е една от най-големите общности на алтернативно живеещи хора у нас. То се намира в близост до с.Горско Косово, между Велико Търново и Павликени.

Идеята за родовото имение е на Жанет Орфану и  Христо Райков, която става сбъдната мечта преди 6 години. Към тях се присъединява и Никола Куташки,  който в момента е натоварен и със задачата да търси пазари за екопродукцията на общността.

Жанет има разнопосочни интереси, е авторка и на няколко книги „Седмата посока”, „Ежедневната молитва” , Приказки и притчи за малки и големи."

Разговаряме с Куташки, който специално за „Здравница” разказа как доскоро работел в голяма фирма във Варна, но усещал празнота в живота си. Напуснал работа и заедно и със семейството си се посвещава на идеята за развитие на екоселище „Радост”. „Аз съм като лодкар, който прекарва хората от едно място на друго, като мост между тези, които са на единия бряг и искат да отидат на другия”, казва той. По думите му все по-трудно се понася вече енергията на града.

Да живееш в екоселището е въпрос на осъзнат избор:

то не се свежда само до това да си на място, където има чист въздух, чиста вода, чиста храна. Но и човек  трябва да е готов да живее в синхрон с природата и да не му тежи по никакъв начин липсата на градските удобства и развлечения. Смисълът тук е да си намерил себе си и да искаш да живееш по този начин - в синхрон с майката Природа, да развиваш таланти, които досега са били затрупани дълбоко в теб заради липсата на време, стреса, стереотипите, правенето на кариера . Да работиш и да живееш в общност без страх от болести, старост, самота, безработица. Без егоизъм и негативни емоции.

Това не е просто завръщане на село,

тенденция, която се наблюдава у нас през последните няколко години. Това е един осъзнат избор да живееш в съгласие със себе си. И в същото време да си борбен, да си подготвен за трансформациите, които изживявява света и предизвикателствата, които идват.

Как са устроени екоселищата в Европа?

Водени от любопитство и от желание за сверяване на часовника Жанет и Ники посетили това лято за 20 дни 11 екоселища на Стария континент - от Унгария до Португалия , или както те казват „ от Черно море до Атлантическия океан” гостували на сродни души и екообщности. Опитът им показал, че са на прав път.

Екоселище „Радост” разполага с много декари земя, 8 къщи, 6 от които са реновирани ( с постоянно топла вода, камини, перални)  и 10 души, които постоянно живеят тук. Храната е изцяло вегетарианска, на моменти дори веганска, защото се разчита на това, което сами са си произвели : боб, леща, брашно от лимец, ръж и пшеница, качамак, билков чай, ябълки, много сушени плодове, картофи, истински пчелен мед… От скоро имат крава, която им улеснява прехраната и 2 кончета, с които се провеждат различни занимания.

Трябва да усетите магията на това място – духовно и  чисто. Тук всеки наистина е добре дошъл: винаги има домашен топъл прясно изпечен хляб,  дъхав билков чай,  мед или сладко. Всеки, който минава през средата на България  може да  отбие от язовирната стена на „Ал.Стамболийски”  на 50 км от В.Търново и да усети атмосферта на това място.” Тук хората водят прост, смислен живот, подчинен на идеята за чисти мисли, чисти дела, а общността е като едно голямо семейство.

Единственото, което нямат е телевизор,

но пък имат лаптоп, можете да ги откриете във Фейсбук или на мобилните телефони.

Тепърва имението ще работи за своята електрическа независимост, слънчевите панели са една добра възможност.  Амбициозните радетели искат един ден тук да има и къща от глина, и алтернативно училище, и много още …

Практикуват различни духовни практики - йога и пранаяма (дихателни упражнения), медитация, , аюрведа… „Само не мислете, че ежедневието ни се състои в това само да медитираме, или само да се грижим за прехраната си, или само в разходки”, отбелязва Никола.

„Под "нов живот" не разбирам просто живот на село, копане от сутрин до мрак, колене на прасета и варене на ракия. Разбирам завръщане към корените на българщината, които са ни хранили и крепили през вековете, завръщане към земята и нейните дарове, към истинските духовни български традиции,”  е философията тук.

Според тях няма нищо страшно от факта, че ще излезнеш от „системата „ и да живееш според законите на природата и нейната всепоглъщата мъдрост, да живееш устойчиво и сравнително независимо, казват хората тук.

Екоселище "Радост" предлага чисти, натурални продукти, отгледани и сътворени с много любов, които могат да бъдат доставени до всяка точка на страната.

Родовото имение има богата  библиотека , а всеки петък в Духовната Библиотека "Седмата посока" във Варна, вече е ден на екоселище "Радост".  Тогава от първа ръка ще получите най-актуална информация, какво се случва там и какво предстои да се случи в една от най-големите общности на алтернативно живеещи хора у нас.

В края на месеца са планирани 7  разтоварителни дни след многото празници, както и колективно провеждане на житния режим на Учителя Петър Дънов.Това е само мъничка част от живота тук.

През март предстои нова среща, посветен на т.нар. „живи общности” в България, към които се числи и екоселище „Радост”. Тук със съмишленици отново ще се обсъждат възможните пътища за развитие на мрежата „Живи места”, ще допълват плана за действие, така че да се подпомага всяко такова имение поотделно и всички заедно да вървят напред.

През2016 година  е възможно нова eкообщност да отвори врати и край Варна. Вече има желаещи и доброволци, които да развиват идеята, издава тайната Куташки.  Подобни „живи общност” ще никнат като гъби, не само защото в градовете вече липсват чист въздух, чиста вода, чиста храна, но и много малко енергия остава да следваме мечтите си, да мечтаем, да изберем пътя, който води към сърцето и живота тогава се нарежда по един магически начин, убеден е Куташки.

Повече на тел. 0897 53 88 43 или на  kutashky@gmail.com.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email