Един бг лекар разказва за участието си в 2 доброволчески медицински мисииЕдин бг лекар разказва за участието си в 2 доброволчески медицински мисии

Индианските племена в Хондурас не познават хроническите болести, в Камбоджа възрастното население боледува подобно на българското от диабет, високо кръвно и сърдечно-съдови болежки, разказа проф. Петя Арнаудова специално за „Здравница”

- Проф.Арнаудова, бяхте на доброволческа медицинска US мисия в Камбоджа съвсем скоро, през 2015 г. Как научихте за тази възможност ?

- Медицинските хуманитарни и благотворителни мисии в по-бедните страни са широко популяризирани в САЩ и в някои европейски държави с добро финансово състояние. Зная за тях от времето, в което живях и работих в САЩ, а и защото все още отчасти живея там, когато съм при семейството на дъщеря ми, която също е лекар. При мисиите цялата медицинска помощ е напълно безплатна и благотворителна, с една дума безкористна, тъй като всеки участник заплаща сам пътя, храната и квартирата, като често се правят и парични дарения за страната. Това се обявява и организира от съответни фондации. В мисиите участват не само лекари и медицински персонал, а и доброволци, които помагат в най-различни други дейности, свързани с мисията. Правят се и дарения на лекарства от почти всички медицински заведения.

-  Защо участвате? Защо го правите?
- Освен че дъщеря ми е лекар в Чикаго повече от 20 години, но и двамата ми внука също се насочват към нашата професия, по-големият дори вече завърши медицински колеж. За децата е особено важно да участват в тези мисии, защото виждат не само как и колко различно живеят хората по света, но и проверяват на практика доколко медицинската професия наистина им харесва. Ето защо преди 5 години бяхме на такава мисия в Хондурас с по-големия ми внук, а през 2015 г. в Камбоджа, заедно с по-малкия, придружени и в двете мисии от дъщеря ми.

Не мога да отрека обаче, и личния си интерес към тези преживявания. В тези мисии се работи всеки ден и се посещават далечни градчета или селца в най-бедните райони. Това само по себе си е достатъчно приключение, но заедно с това опознаваш света от съвсем друга гледна точка –  не само виждаш живота на хората в тези далечни страни, но и помагаш на тези хора, някои от които не са виждали лекар през целия си живот. Не мога да не спомена и колко хубаво е да усещаш тяхната огромна благодарност, показана в очите им.

Проф. Петя Арнаудова
 
- Как се чувства една жена в подобна на ” Сървайвър” ситуация?
- Работата в тези мисии няма нищо общо със ситуациите в „Сървайвър”. При нас всичко е насочено към работа и добре организирана помощ на стотици чакащи ни пациенти всеки ден. Случвало се някои да ни чакат с часове, въпреки че и ние понякога работехме по 10 часа. А и когато си лекар и доброволец няма никакво значение дали си жена или мъж, млад или по-стар, работи се наравно. Да, често работата е доста изморителна, при това в не особено приятни климатични условия, както беше 40-градусовата температура в Камбоджа напр. И работим в почти лагерни условия - често в една класна стая на местното училище по 3-4 екипа от лекар и преводач един до друг. Стремяли сме да имаме достатъчно нощна почивка, заради изнурителното ежедневие. Но винаги завършвахме дните си доволни от направеното добро и оказаната помощ.

- Разкажете повече за мисията?

-Екипът на мисията в Камбоджа се състоеше от 25 човека – 5-ма лекари, 8 души с други медицински професии (главно мед.сестри и парамедици) и останалите - най-често студенти или ученици, които работеха като помощен персонал. В предишната мисия в Хондурас съставът беше почти същия – 3-ма лекари и 19 души медицински помощници. Мисиите продължават 8-10 дни, защото доброволците обикновено използват част от отпуската си за този вид благотворителност.

Само при стройна организация на работата е възможно да бъдат прегледани многобройните нуждаещи се пациенти. С тази цел се създават 3 отдела – (в първия пациентите се регистрират и описват оплакванията си, правят се някои предварителни измервания на кръвно налягане, пулс, температура, понякога изследвания на кръв и урина, след което идва истинския преглед и после  болните отиват в аптечния сектор, за да си получат безплатно лекарствата). Всеки участник в мисията има своето място, а освен лекарите, останалите обикновено сменят различни работни места, за да научат по нещо ново.

В Хондурас беше малко по-различно, защото сравнена с Камбоджа е по-бедна страна, населена главно от индиански племена, които живееха в махали високо в планините. Ние отивахме при тях. Повечето ни пациенти бяха млади хора, предимно жени, и то с много деца. Най-честите им оплаквания бяха стомашно-чревни, защото практически всички от малки бяха с разни видове чревни паразити. Всички бяха много чисти, но те употребяват вода от многобройните планински реки практически за всичко, както за пиене, така и като отходни ями, но липсват и пречиствателни съоръжения поради бедността на страната, така и здравна просвета. За това най-често им предписвахме витамини и противопаразитни средства и разяснявахме какво трябва да правят. Там се оказа обаче , че хронично болни почти няма.

 В Камбоджа ситуацията бе по-различна -  пациентите ни бяха като болните в България - повечето възрастни хора, и то с хронични заболявания (напр. диабет, хипертония или сърдечно-съдови оплаквания), които не се различават от тези у нас или където и да е по света. Младите бяха предимно с някои травми, малко странни, защото са свързани с техния характерен бит (напр. в селските райони ударени от бик, понеже имат развито животновъдство, или в градовете транспортни травми, но от техните масово използвани моторни превозни средства на 2 колела от различен вид, при известния в Изтока силно натоварен и хаотичен трафик).

- Бихте ли отишла пак?
- Да, разбира се, стига да съм в достатъчно добро физическо и здравословно състояние. Но за разлика от моето участие, други български лекари и мед.сестри участват обикновено в мисии при военни действия или природни катаклизми, организирани главно от ВМА. Различното е, че те са финансирани от държавата или от фондации, но не и от самите участници, както е при мен.  Да, отзивите за всички наши участия и за българските лекари по света изобщо, винаги са чудесни.Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email