Някои достъпни начини за самозащита при женитеНапоследък зачестиха случаите на нападения на улицата, взломни кражби по магазини, бензиностанции, банки и други обществени сгради, кражби по домовете по всяко време. Най-често нападенията на улицата са срещу жени и хора на средна и в напреднала възраст. Крадат се предимно пари и ценности - злато, сребро, кредитни карти и документи.

Към жените на улицата се посяга обикновено заради бижу – може да е златно синджирче, колие, медальон, пръстени и към чантата. Повечето от жените на които бижуто е отмъкнато от врата им, споделят, че това се е случило на слизане от или при качване в превозно средство, независимо от часа, на кръстовище с оживено движение при разминаването с евентуалния крадец, на безлюдна транспортна спирка, пред вход, в тъмна или пуста пресечка. Изненадата и шокът в първия момент е попречил на навременната реакция на жената. Но ако с кратка тренировка с партньор се подготвите за най-често срещаните ситуации, ако не изпадате в паника и ако съобразите бързо какво става, може да реагирате:

Фигура 1 - както е показано на фиг. 1. Важно е да задържите ръката на крадеца здраво, да се наведете бързо, за да намалите дърпането и да ударите с коляното крадеца по лицето. Ударът трябва да е силен.


Фигура 2  - Ако нещо привлече вниманието ви или се чувствате несигурна, свийте ръката си в юмрук като се постараете ключовете ви да стърчат между пръстите на по-силната ви ръка. Тя не трябва да е в джоба на горната ви дреха. Обикновено се движим с два ключа най-малко – от външната врата на блока, на двора и т.н. и от вратата на жилището си. Ударете човека, който дърпа чантата ви в лицето, като целите носа и устата, ако е обърнат с лице към вас, а ако е в страни – насочете ударът под брадичката му. – Фиг. 2. При тренировката вашият партньор трябва да защити лицето си с твърда папка, дебела книга или дори дъска, а вие да удряте бързо и последователно с двата си юмрука.

Фигура 3  - Ако нападателят се опита да ви дръпне към себе си пуснете в действие колената си – те са силно оръжие. Ударете го първо с лявото, после с дясното коляно в слабините и ще разхлабите хватката. – фиг. 3. При тренировката вашата задача е да удряте по веднъж с дясното и с лявото коляно и да блъскате с юмруци коремната област, а партньорът ви трябва да защити тези области с възглавница, която да поеме ударите. Издишайте след всеки удар.

 


Фигура 4  - В този случай може да действате и още по един начин: бързо се обърнете в една линия с него, както е показано на фиг. 4, вдигнете коляното си и със сила го спуснете върху стъпалото му, като се стараете с вашия ток да улучите пръстите. Едновременно с това силно го ударете с лакът в корема. Ако успеете да координирате движенията си, ефектът е светкавичен и винаги положителен. Вашата задача в тренировките е да достигнете нужната ви бързина с краката и синхрона с лакътя. Редувайте последователно движенията от лявата и дясната страна на крайниците си.


Фигура 5  - Слабо място на е и гръклянът. Адамовата ябълка на мъжа улеснява този, който се защитава: с бързо сгъната ръка в лакътя забийте палеца и останалите пръсти от двете страни на гръкляна – фиг. 5. Винаги има ефект. Провеждайте тренировката с възглавница.

Фигура 6  - Едно от най-добрите и ефективни отбранителни средства е ударът в носа - фиг. 6. Направете го с изопната ръка, като се стремите да запазите равновесие и да сте готова да нанесете удар и с юмрука на другата ръка. Партньорът ви трябва да защитава главата си с възглавница, ако не разполагате с боксова круша.

Фигура 7  - На фиг. 7 е показано последователното движение на свитият лакът, с чийто удар може да отхвърлите нападателя си. Удрящата ръка трябва да е със свит юмрук и ударът да се нанесе рязко. Свитата свободна ръка предпазва вашия корем и създава стабилност за удрящата ръка. Партньорът в тренировката ви се защитава дебела книга или плътен картон.
Фигура 8  - На фиг. 8 е показана техниката за нанасяне на удар с ръба на ръката. Нанася се със ставите на кутрето при изпъната длан на ръката, която ви е по-силна. Със свободната ръка подпрете нападателя си така, че да си осигурите дистанция и свобода на действие. На рамката на вратата закрепете възглавница или нагънато одеало и удряйте по него. По-късно тренирайте с партньор.Фигура 9  - С която ръка ви е по-удобно бръкнете в очите на нападателя си – фиг.9. Ударът в очите с показалеца и средния пръст на дясната или лявата ви ръка винаги има дава ефект. Свободната ръка използвайте съобразно ситуацията. При тренировката ви партньор да държи изпънат вестник, а вие “пробождайте” въображаемите очи. Ръката ви винаги трябва да е напрегната, а палецът да е сгънат и прибран в дланта ви.Фигура 10  - На фиг. 10 е показано как може да стреснете неканен нощен “гост”, който разчита на изненадата и тъмнината. Запазете самообладание и натиснете идвете му очи с палците си. Упражнявайте се с твърда топка, която да натискате последователно и силно.

 - Ако нападателят ви изненада на вратата на жилището ви, ритник в коляното ще го обезоръжи за секунди и ще блокира движенията му. Важно е да реагирате бързо и с точен ритник – фиг. 11. Упражнявайте самостоятелно бързина и точност.
* Използвайте велосипеда си като оръжие – фиг. 12. Много е важно велосипедът да остане между вас и нападателя. Блъснете го с кормилото на велосипеда си. Това може чудесно да отработите с партньор.

Фигура 11 Фигура 12


Фигура 13  - Ако нападателят е с вратовръзка или със закопчана риза, това може също да ви помогне – фиг. 13. Огледайте добре рисунката: възможностите са да го изтеглите рязко напред, с което ще нарушите равновесието му, като сама прецените колко трябва да теглите, как да усучите връзката, ако възелът е хлабав и как да го ударите с обратен удар в гръкляна. Тази хватка се тренира с партньор. Трябва да изработите усет за силата, с която да теглите вратовръзката или яката на закопчаната риза.Фигура 14  - Ако нападателят е седнал до вас – фиг.14, и става твърде “настоятелен”, напълно е възможно да се отървете от него с един само освобождаващ удар на лакътя си, като се стремите ударът да попадне в чувствителната зона на устата и носа. При това упражнение партньорът ви държи дебела възглавница или топка на съответната височина.
Фигура 15  - Седналия до вас натрапник може да отблъснете със силен натиск с трите си пръста:показалеца, средния и безименния във вдлъбнатината под долната челюст на нападателя – фиг.16. Къде се намира тази вдлъбнатина трябва да откриете сама: опънете вратните си мускули, и напипайте странично под долната си челюст вдлъбнатината.

Фигура 16  - Може да си помогнете и с какъвто и да е спрей – парфюм, лак за коса, дезодорант, напръскан в лицето на нападателя – фиг. 17. Но за да има ефект, трябва да съобразите къде да насочите струята, а ако е на открито - от къде духа вятърът, ако има такъв, за да не попадне струята във вашето собствено лице.

Фигура 17  - Ако нападението е в гръб – фиг. 17, удряйте силно с тила на главата си, от болката той ще се отдръпне, а ако ви събори или се търколите по гръб, използвайте върха на обувката си да го засегнете болезнено по лицето, целете се в носа е устата. Тренирайте претъркулването по гръб и удара с крака по въображаем противник.
Фигура 18  - Ударът с юмрук в носа винаги върши работа – фиг. 18
 - Фиг. 18 – показва как при нападение може да се използват всички средства срещу нападателя: извиване ръка, огъване на пръст или пръсти назад, удар с коляно в гърдите и стомаха..., всичко, което може да ви помогне. Ако се налага скубете, хапете, ритайте, викайте, но не “помощ”, а “пожар”, колкото сили имате, за да изплашите повече хора. В такива случаи се отварят прозорци, хората надничат за да видят къде и какво гори, да съобразят тях заплашва ли ги нещо. Това кара нападателя да пусне жертвата си и да бяга.

   
Но за да има ефект от психическата ви подготвеност да се противопоставите и от упражненията, които ще направите сами и с партньор, тялото ви трябва предварително да е подготвено. За това ще ви помогнат  няколко лесни и бързи упражнения за ставите и мускулите:
1. Подвижен и гъвкав врат – Въртете главата от ляво надясно и обратно – от дясно на ляво, по осем пъти, като се стараете да стигнете колкото можете по-близо до рамото, гърба и гърдите си.
2. Подвижни рамене – ще ги постигнете като направите кръгове на двете си рамена едновременно назад и напред. Целта е да ги повдигате колкото се може по-високо към главата и по-ниско към кръста, без да повдигате торса.
3. Направете по осем кръга назад и напред с всяко рамо по отделно.
4. Застанете в леко разкрачен стоеж и повдигнете ръцете високо нагоре. Изтегляйте последователно нагоре лявата и дясната си ръка, като повдигате ханша на противоположния крак: повдигната лява ръка и изтеглен нагоре десен хълбок и обратно.
5. Застанете с лице към стена на разстояние е поне с 10 см. по-голямо от дължината на ръцете ви. Опрете се със свити лакти на стената и без да се отделяте и с изтласкване преминете върху дланите си. Върнете се на лактите си.
6. Направете същото упражнение, но като “лягате” върху стената редувайки длани и пръсти.
7. С леко сгънати колена постепенно навеждайте гърба си към земята с отпуснати ръце като се стараете да достигнете пода без да сгъвате повече колената и да се изправяте бавно. След 4 такива сгъвания, без да променяте позицията на краката, 4 пъти се изправете рязко с изпънат назад врат и торс, като целта е да запазите стойката си стабилна.
8. Сгънете ръцете си в лактите и ги повдигайте високо нагоре, без да ги опирате в рамената си, а в следващия етап бавно ги събирайте и раздалечете рязко.
9. Подпрете се на стена или се хванете за вертикална опора и без да сгъвате десния крак рязко изхвърлете на височината на торса десния с изпънато стъпало. Направете го и с другия крак
10. Застанете на един крак без да се подпирате  никъде, прихванете бедрото си под коляното и направете завъртания на глезена на ляво и надясно.
11. С леко разтворени крака и с ръце на кръста приклекнете и започнете да въртите колената си навътре , а след това и навън, без да отлепяте стъпалата от пода.
12. От същата позиция въртете ханша наляво и надясно, както се върти обръч.
13. Работете с всички стави на ръцете си – правете пълни кръгове и с двете си ръце едновременно, като при странично и долно положение ръцете са изпънати, а горе над главата са леко сгънати в лактите, като се стремите пръстите ви да са изпънати и стегнати, като пред удар.

Всяко едно от тези 13 упражнения ще помогне и за добрата ви фигура, независимо дали сте мъж или жена и ще ви направи по-сигурни в неприятна ситуация.
Правете всяко упражнение по 8 пъти.

 

Д-р Кунка Радева
Дима Николчева
Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (52)"Още от "Полезно (52)"


Психоанализата в България

В буквалния смисъл на думите сега е векът на психоанализата в България. Въпреки интереса към идеите на Фройд още от двадесетте години на XX век, до на ...още

Нов пътеводител из чудодейните места на България

Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. ...още

10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в 10-то юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързв ...още

Курс по Антропософска медицина в София с лектор от Швейцария

Атропософско общество в България организира курс по Антропософска медицина с гостуващ лектор, д-р Дафне фон Бох, Швейцария на 25,26,27 и 28 октомври 2 ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email