Психоенергийната диагностика и психоенергийната терапия (част 2)


| Прочетено Прочетено: 949 пъти | КоменариКоментари: 0



Психоенергийната диагностика и психоенергийната терапия (част 2)

Светла Теодорова

Светла Теодорова от БАН разказва за българската школа: Слава Севрюкова, Вера Кочовска, за лечителя Йордан Иванов, за известния наш лекар д-р Георги Здравков, който практикува в САЩ, както и за феномените Джуна и леля Ванга, а също и за смъртта на българския алпинист Боян Петров. 

- Г-жо Теородова, каква апаратура се използва при психоенергийната диагностика и лечение?
- Д-р Георги Здравков не работи с апаратура нито за диагностициране, нито за лечение. Той има силно изразени екстраординарни способности. Диагностицира пациента по мисловен път. Използва апаратура само за обективизиране на сетивните образи на заболяванията, но не за да поставя диагнози с нея. По отношение на лекуването той не прилага способностите си, защото това е твърде изтощително за терапевта. Но вероятно излъчването му, и без да е целенасочено, не е без значение. За лечение той предписва натурални лекарства, главно произведени в Китай.

Тук ще направя малко отклонение, за да споделя един куриозен случай, в който бях щастливо потърпевша.

Преди няколко години боледувах от гноен фарингит. Антибиотикът не помогна. Положението се влошаваше. На 3-ти септември следобед се обадих по телефона на д-р Здравков. Вечерта като си легнах, не ми беше добре. През нощта към 2 часа (4-ти септември) се събудих и усетих течност в гърлото си. Изхвърлих секрета – чиста гной. Благодарих на Небето! Само че не на Небето е трябвало да благодаря. На 6-ти септември д-р Здравков ми се обади по телефона. Попита ме как съм. И призна, че е работил с мене. Когато той каже, че е „работил с някого”, това означава, че му е въздействал по мисловен път с цел преодоляване на болестен процес. Значи д-р Здравков е въздействал върху гнойния фарингит, от който боледувах, вероятно някъде в късния следобед на 3-ти септември, американско време. А в България е било след полунощ. (Разликата във времето между нашите часови пояси е 8 часа.)

Ще споделя  и това, което д-р Здравков е видял относно нашия талантлив и трагично загинал алпинист Боян Петров при слизането му от хималайския връх Шиша Пангма. За съжаление, говорих с него по този въпрос доста време след като акцията по издирването на Боян Петров беше приключила. И така, д-р Здравков ми каза следното: „Подхлъзнал се е на около 25 м под върха и е паднал от северозападната страна, от около 12 м височина. Затрупан е със сняг и няма да бъде намерен. Получил е силна болка в лявото бедро.”

Бих препоръчала на читателите книгата на д-р Георги Здравков „Методика за психоенергийна диагностика (София, изд. „Изток-Запад”, 2012). Това е единствена по рода си книга. Там авторът въвежда читателите в храма на своята „магия”. Също така представлява интерес съвместната ни книга „Психоенергийна терапия” (София, изд. „Изток-Запад”, 2014).

В заключение ще кажа - при психоенергийното диагностициране, „апаратът” е човешкият мозък! (Разбира се става дума за мозъка на онези, които имат съответните способности).

- Прилага ли се този метод у нас, и ако да, то къде и от кого?
- В България има няколко много силни сензитиви и биотерапевти (аз предложих да се използва термина „биотерапевт” като по-кратък, вместо „биоенерготерапевт” или „психоенерготерапевт”). Най-изявените са Вера Кочовска (Плевен) (1945 - 2011), Момера Пенчева (Стара Загора) (1938), Йордан Иванов (София) (1947), Кирил Янков (Берковица), Димитър Сираков (Пловдив). Много известна е Слава Севрюкова (Нова Загора 1902 - София 1991). Тя не е терапевт, но е имала способността да „вижда” структурата на веществото.

Всички биотерапевти работят чрез мисловна концентрация.

Аз съм провеждала изследвания с Йордан Стоилов Иванов. У него действително са много силно изразени нетрадиционните способности за ясновидство и лечение.

Лечителската му дейност беше документирана в експеримент, организиран от Националния център по фитотерапия и народна медицина към Министерството на народното здраве и социалните грижи през 1989 г. Експериментът обхващаше период от три месеца и беше проведен във временно създаден и оборудван Кабинет по психофизиотерапия към X поликлиника в София. Целта беше да се направи обективна преценка на неговите възможности, за да му се присъди квалификацията “Народен лечител”. Беше ми възложено методичното ръководство на експеримента, осъществяван под строг лекарски контрол. Бяха приемани болни с медицински талони от съответните кабинети в поликлиниката. Въз основа на предложена от мен схема от показатели, съгласувана с лекарите, беше изготвен образец на лична компютърна карта за всеки пациент, на която се регистрираха определени параметри, с оглед да се изследват корелации между лечебния ефект и други фактори – възраст, професия и т.н. Експериментът приключи успешно. Резултати и анализ са представени в публикацията ми: Svetla E. Teodorova. Bioenergy therapeutic effect on human organism. Biotechnology and Biotechnological Equipment 9(1): 89-92 (1995).

Ето кратки биографични данни за сензитива Йордан Иванов. Роден е през 1947 г. в Бояна (квартал на София). Смята се за потомък на най-старата Боянска фамилия Панкови, чиито предци произхождат от рода на ктиторите на Боянската църква. Йордан Иванов има по рождение силно изразени терапевтични способности, а също и радиестезични и ясновидски възможности. Смята, че ги е наследил от дядо си. Не е претърпявал инциденти. Лекува успешно сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни, чернодробни, гинекологични заболявания, болестта на Бюргер и др.

- Какво излиза, че вярваме на врачки и баячки, а на специалисти, които научно доказват връзката между енергиите в човека и психиката - не?
- Психоенергийната диагностика не може да бъде широко прилагана, защото, както вече стана ясно, за извършването й са необходими специфични способности. А малко са лицата, които притежават такива способности и то достатъчно силно изразени, за да предизвикват значими ефекти.

На врачки по принцип вярват лековерните. Никой сериозен човек няма да отиде при гадателка да му „бае”.

Не може да се каже, че не се вярва на специалисти, които работят в тази област. Просто тези специалисти са много малко, защото спецификата на тази област е такава, че все още не са изградени солидни  основи за изследвания. Болшинството хора, които се занимават с наука, се ориентират към бърз растеж в кариерата. Заниманията с нетрадиционните явления не са дисертабилни, те не могат да осигурят получаване на титли и звания. Затова малко са хората на науката, които отделят време за такива проучвания. Това са хора, които се интересуват от неизследваните области на знанието, и „правенето на кариера” не е тяхна цел в живота. 

- Вие като биофизик, какво бихте казали за биологичните процеси? Кое ни разболява и кое ни кара да оздравеем? Какви са вашите съвети/ рецепти за здраве?
- На биологичните процеси се дължи явлението „живот”. При нормално протичане на тези процеси човек е здрав. Нормалният ход на биологичните процеси може да бъде объркан от заболяване на организма, както и от погрешно поведение - пресилване на организма до преумора, дейности, които някои хора считат за приятни (като употреба на алкохол и никотин). Различни травми могат да също да нарушат здравето на човека.

Оздравяването е естествена реакция на организма след негативно въздействие върху него. В организма е заложена генетична програма за състояние на здраве, и след всяко неблагоприятно въздействие се включват, като своеобразна пружина, реакции за възстановяване на това състояние.

Моето „верую” е, че човек може да се радва на добро здраве при правилно поведение. А това означава: физическа и умствена активност без преумора; позитивни мисли; добротворчество; добронамереност и лоялност в междуличностните контакти; качествено хранене (без преяждане и без недохранване); пълноценна почивка (без излишно излежаване). И най-важното е занимание с любима работа. Това е всъщност и моята рецепта за здраве. Може би нещо пропуснах? Да! Доброто здраве много зависи и от това - човек да живее с една голяма любов в душата си: любов към вселената, природата и живите същества; и с едно голямо желание: да помага на хората.

За физическата активност особено важни са редовните излети в планината, практикуване на дълбоко йогистко дишане поне веднъж дневно, гимнастика, занимания с различни видове спорт. Дълбоко дишане може да се извършва по различни схеми, но бих препоръчала следната: 8 секунди вдишване, 8 сек. задържане на въздуха, 8 сек. издишване, 2 сек. пауза. Но най-правилно е всеки сам да „доизкусурява” тази схема според индивидуалното си усещане. При дихателните упражнения трябва да се чувства радост и лекота. Да не се правят насила. От спортовете най-много бих препоръчала плуването, като стимулиращо дишането и осигуряващо хармонично натоварване на почти всички мускулни групи.

- Вие сте изследовател и на феномена леля Ванга, имате книга за нея? Какво бихте споделили от гледна точка на трансценденталното знание ?
Тъй като имам подчертан интерес към проблемите на съзнанието, и особено към нетрадиционните му прояви, не можеше интересът ми да не бъде привлечен и от феномена „Ванга”. Излязоха две мои книги: „Ванга. Отвъд предела” (С., Изток-Запад, 2011, 332 стр.) и „Новый взгляд на Вангу” (С., Изток-Запад, 2018, 304 стр.). Втората книга е написана на руски език от мен и не е точен превод на първата книга. Някои текстове са преработени; има нови моменти.

При Ванга се манифестират способности на човешкия мозък, които не са характерни за болшинството от хората. Самото съществуване на Ванга е поредният факт, който ни показва, че за науката няма граници. Колкото и да знаем, колкото и напред да се е придвижило знанието на човека, винаги ще има поле за нови търсения и открития.

Понятието „трансцендентално” се използва, за да се означи с него признаването на независими от опита априорни форми на съзнанието. Това е философска категория и тя има отношение към нашето познание към света. Трансценденталното знание може метафорично да бъде наречено и директно знание, тъй като се получава информация за устройството на света по извънлогичен път. Такава информация могат да получават адептите, хората с ясновидски способности, и „обикновени” хора в състояние на вглъбяване, съзерцание или медитация.

Моето убеждение е, че Ванга е получавала информация за посетителите, които са отивали при нея, посредством контактите си с разумни безтелесни форми (РБФ).

РБФ са извънредно мобилни. Дали те се движат със скоростта на светлината, или с по-висока или по-ниска скорост, това вероятно биха могли да кажат само ясновидци от висока класа. На мене не ми е известно какво Ванга е казвала по този въпрос, и въобще дали е вземала отношение по него. Но при анализа на многобройните случаи на ясновидство (не само от страна на Ванга) има основание да се предположи, че скоростта на движение на РБФ е извънредно висока.

Също можем да предположим, че РБФ имат своеобразни „сетива” и възприемат случващото се в света, в частност на нашата планета.

Измежду многото случаи, които зная, казвали са ми и за следния случай за една посетителка на Ванга. Ясновидката „ни в клин, ни в ръкав” й казала колко вилици и лъжици има вкъщи; и някои други подробности. Жената, като се върнала в дома си, преброила, и приборите наистина се оказали точно толкова, колкото Ванга съобщила. Куриоз! - можем да възкликнем. В същност работата е много проста. Някаква РБФ, докато посетителката е разговаряла с Ванга, мигом се е пренесла в дома й, преброила е приборите и е съобщила на пророчицата.

Самата Ванга е казвала неведнъж, че един глас й „диктува” какво да говори на посетителите. Очевидно това е „глас” на някои от нейните безтелесни покровители. Тя много пъти е споменавала за Йоан Златоуст (една от най-значимите личности в историята на Православната църква). Дали действително той, в духовната си форма, е оказвал над Ванга някакво покровителство, помагал й е за развитието на ясновидския дар, и й е предавал информация в определени моменти? Само можем да гадаем; но във всеки случай това ми се струва твърде достоверно.

За Ванга още мога да кажа, че тя е имала способност и да лекува; не само да вижда. Но на нея й е било забранено да използва лечителската си дарба, за да не се разпространяват приказки за нея, че прави магии. (!) Само можем да помислим с тъга и съжаление - колко примитивно е средностатистическото мислене по въпроси, които се издигат над средностатистическото съществувание… (!!)

Визитка:
Светла Теодорова е завършила физика, работила е в БАН като научен сътрудник по биофизика.
Автор и съавтор е на над 50 научни статии, публикувани главно в престижни международни списания.
Има включени две научни статии, съвместни с нейни колежки от БАН, в топ-класацията на Световната информационна централа PubMed в числото на 20-те най-добри публикации за 2012 г.
Включена е в 12 издания на Who’s Who - научни каталози, съдържащи кратки биографични данни за учени, чиято дейност е забелязана в международен план.
Автор е на 9 книги, в това число 3 биографични монографии. Автор е и на много научно-популярни статии.

Едно интервю на Светлана Желева












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email