Маслото от сусамовото семе – най-доброто за обмяната на веществата


| Прочетено Прочетено: 1137 пъти | КоменариКоментари: 0



Маслото от сусамовото семе – най-доброто за обмяната на веществата

„Сезам, отвори се!”Тези добре познати, магически думи, дочути от Али баба в популярната приказка” Али баба и 40-те разбойници”, отварят вратата и водят към пещерата, пълна със съкровища. Те вероятно имат нещо общо с начина по който се разпуква зрялата сусамова шушулка и разпръсква семенцата си, казва д-р Бхарат Агарвал в своята студия” Лечебните подправки”.

Растението сусам произхожда от Западна Африка в див вид, но е култивирано в Индия, където сусамовите семена са символ на безсмъртие в индуизма, а сусамовото олио има ключова роля в древната система за здравословен начин на живот и природно лечение- Аюрведа.

Още бащата на медицината- Хипократ го е нарекъл „най-добрата от всички мазнини”, а Аюрведа го препоръчва за ежедневен самомасаж на цялото тяло за пречистване и жизненост. Известни лечители съветват вечер ,непосредствено преди заспиване да се намазват стъпалата със сусамово олио за спокоен и здрав сън, а също всеки ден да се прави самомасаж на венците с глътка сусамово олио, което след това задължително се изплюва!

Сусамовите семена съдържат толкова много мазнина, че само при стриване между пръстите се усещат вече мазни. Между 40 на сто и 60 на сто от съдържанието на семената се пада на множество мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето. Те са от същия вид на съдържащите се в зехтина.

Сусамът също е богат на витамин Е-антиоксидант, който укрепва сърцето. Той съдържа и фитостероли –  растителни съединения, които блокират абсорбцията на приемания с храната холестерол. В сусама са открити също и полезните за сърцето фитоестрегони. Ето защо не е изненада, че това малко семенце може да играе толкова голяма роля за здравето на кръвоносната система и вероятно да намали риска от инфаркт и инсулт.

Сусамовото олио се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, които е желателно да го използват всеки ден в своето хранене, а също понижава нивата на високия холестерол при жени в менопауза. То трябва да присъства още на трапезата на хора, страдащи от деменция и Алцхаймер, както и при пациенти с болестта на Хънтигтън, препоръчва д-р Бхарат Агарвал.

От стари времена е използвано и за заздравяване на рани.

Сусамовото семе е познато още от най-дълбока древност, в египетски гробници могат да се видят изображение на хора, които месят хляб и го поръсват със …сусамово семе. И до днес то се използва за поръсване на багети, питки и бисквити. По-голяма част от световния добив обаче се използва не като подправка, а за добиване на сусамово олио.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email