Как да си приготвим „ангелска вода” от мирта?


| Прочетено Прочетено: 430 пъти | КоменариКоментари: 0Как да си приготвим ангелска вода от мирта?

Какви са лечебните свойства на миртата и миртовото масло? Разликите между блатната мирта (Myrica gale L., Myrica cerifera) и  обикновената мирта (Myrtus communis L.) разяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна ”(ИК „Труд,").

Блатната мирта се среща като храст в блатисти местности. Разпространена е в Западна Европа – от Скандинаваските страни до Португалия и Испания и на изток до северозападните части на Русия. Расте в Канада и Северна Америка. Обраства обилно приливо-отливните зони и устията на реките.

Блатната мирта е предпочитана храна на бобрите. С растението като материал те изграждат прегради за образуване на малки езерца. При високи приливи тези езерца са изцяло потопени, но при отлив остава достатъчно вода в тях за убежище на рибите.
Блатната мирта съдържа в листата си белтъци, въглехидрати и много биологичноактивни вещества – витамини (А, С, В1, К), етерично масло, дъбилни вещества, смоли, флавоноиди, тритерпени, феноли и минерални вещества (селен, калций, хром, желязо, манган, натрий).

Листата и плодовете на блатната мирта са покрити с восъци, които съдържат наситените мастни киселини – стеаринова, палмитинова и миристинова.

Широкото използване на блатната мирта от народната медицина на Канада и Северна Америка привлича вниманието на учените – химици и медици, и етеричното масло от листата на растението е обект на научни изследвания. То се получава чрез дестилация с водна пара. В състава му се определят 53 химични съединения, като в най-голямо процентно съдържание са терпените мирцен, лимонен, феландрен и кариофилен.

Медицинските изследвания показват, че етеричното масло притежава силна противоракова активност при рак на белите дробове и рак на дебелото черво.

Плодовете и листата на блатната мирта, свежи или сушени, се използват за ароматизиране на супи, на задушени зеленчуци и месо и др. По стара рецепта ирландският овесен пудинг се ароматизира с листа от блатна мирта. Прибавя се към бирата (традиция от Средновековието) за подобряване на аромата и пенообразуването й.

От сухи листа на блатната мирта се прави ароматен и освежаващ чай. Приет в по-големи количества той може да предизвика халюцинации и сънища.

Блатната мирта има разнообразно лечебно действие – кръвоспиращо, антибактериално, потогонно, имуностимулиращо, противоглистно. Индианските племена са я използвали за лечение на скорбут, стомашни спазми и гинекологични проблеми.

Отвара от кора на блатната мирта се използва за лечение на чревни и бъбречни заболявания, за изхвърляне на глисти, като вода за уста за укрепване на болни венци, като промивка за лечение на вагинално течение, като гаргара при възпалено гърло и др.

Настойка или прах от корена се прилага за лечение на инфектирани рани и язви по кожата. Масло от растението се използва при чувствителна кожа и акне. Етерично масло от блатна мирта е търговски продукт в много страни и се използва в ароматерапията, в козметиката и като репелент срещу летящи насекоми – комари, папатаци и др.

Има някои противопоказания за нерегламентирано използване на блатната мирта. В много страни е обявена, че причинява аборт, а прекомерното използване като чай води до маниакални явления. Впрочем през Средновековието са слагали екстракт от растението с бира с такава цел.

Получаване на восък от листата на блатна мирта.

Плодовете и листата на блатната мирта са покрити с восъчен слой. За да се събере и използва восъкът, листата и плодовете се потапят за няколко минути във вряща вода, при което восъкът се стопява и изплува на повърхността на водата. След охлаждане той се прецежда през 2-3 слоя марля. Плодовете се варят допълнително за да се извлече восъкът и от вътрешността на плода. От восъка се правят свещи, които при горенето си разпръскват приятен аромат.

Първите заселници в Америка по този начин са получавали восък от блатна мирта за правене на свещи за осветление и за ритуални цели. Това е отразено и в американската литература. Напр. в романа „Силата” на Л. Дж. Смит:


 Що се отнася до обикновената мирта, то родината й е Южна Европа и северното Средиземноморие. Разпространена е в диво състояние по островите Сардиния и Корсика, където се нарича мурта – murta.

Обикновената мирта се култивира като декоративно растение по градини и паркове. Често се използва като жив плет.

Обикновената мирта съдържа биологичноактивни вещества, които и придават острия вкус и приятния аромат. Някои от тях са характерни за растението, което се вижда от тяхното наименование.

Най-важната и съставка е етеричното масло (до 1% в листата), което съдържа главно терпени – лимонен – 23%, линалол – 20%, пинен – 14%, цинеол – 11%, пара-цимен, гераниол, нерол, миртенол и др.

Съдържат се още танини, флавони и техните гликозиди – мирицитин и мирицитрин, кумарини – ескулин и ескулитин тритерпеноиди – мирикадиол, тараксерол и тараксерон и др.

Листата на обикновената мирта излъчват интензивен свеж аромат, напомнящ смирна или евкалипт и това им качество се използва главно в кулинарията.

В средиземноморските страни, където тя е разпространена, това е основна подправка. Ястия със свинско месо винаги се подправят с плодове на мирта. Когато прасенца или бройлери се пекат цели, те се пълнят с клончета от мирта. Плодовете – цели или смляни, се използват като заместител на черен пипер. Те са подправка са традиционните колбаси мортадела и болонски наденички.
В Калабрия, Южна Италия смокините преди да се пекат, отлежават дълго време с клончета от мирта. При това отлежаване смокините извличат етерично масло от миртата и придобиват допълнителен вкус и аромат. Това е традиционен десерт за калабрийците през зимните месеци.

От алкохолен извлек на клончета и плодове на обикновена мирта в Сардиния и Корсика се прави традиционния за островите ароматен ликьор – мирто (myrto). Ликьорът е в два варианта – червен мирто (myrto rosso), който се прави от клончета с червени плодове, и бял мирто (myrto bianco), който се прави само с клончета или с клончета с жълти плодове, които се срещат по-рядко.
Обикновената мирта е използвана като храна от древни времена. В 12-томната „Геопоника” се описва как се прави вино от мирта.
 Геопониката е сборник от земеделски рецепти и правила (на гръцки „геопоника” значи точно „земеделски занимания”), съставен в Константинопол през Х в по поръчка на византийския император Константин VII Порфирогенет.

Обикновената митра е известна и използвана с лечебните си качества от древни времена и е прилагана от древните лечители Хипократ, Плиний Старши, Диоскорид, Гален и Авицена. Тя има разнообразно здравно и лечебно действие – антиоксидантно, антитромботично, антиатеросклеротично, противовъзпалително, невропротективно, антивирусно и противораково.

В наши дни има препарати, получени от мирта за лечение на простудни заболявания, бронхити и други белодробни заболявания, в това число и белодробна туберкулоза.

В много страни на Европа мирта се използва за лечение на синусови инфекции, ринити и възпаление на носоглътката.
Тя намалява отока на лигавиците на синусите, спомага за отделяне на задържаните секрети и облекчава дишането през носа.
Козметичните качества на мирта са известни отдавна.

 В Средновековието от листа и цветове на мирта се е приготвяла тоалетна вода – „ангелска вода”,


с която благородниците полагали грижи за кожата на ръцете и лицето си. И днес миртата се използва като съставка към тоалетни води и лосиони за почистване на кожата, за придаване на здрав вид на склонна към възпаление кожа и др.

Обикновената мирта е мощен репелент.

Кухненският шкаф е недостъпен за хлебарки, ако в него има клонче от мирта,

а закачено клонче на отворения през лятото прозорец, не позволява на комарите да безпокоят съня ни.
Древните народи – египтяни, римляни, юдеи и гърци са почитат миртата като свещено растение и я използват в своите обреди и ритуали. Юдеите приемат миртата като символ на обетованата земя. За гърците е символ на здравето и любовта. Около храмовете на богинята на любовта Афродита-Венера се засаждат гори от миртови дръвчета. Както ние кичим пътника със здравец, така и гърците дават клонче от мирта на пътника, тръгнал на дълъг път. У нас при християнските ритуали благословът се прави с босилек, а в средиземноморските страни – с клонче от мирта. Една от съставките на свещеното масло, с което се прави миропомазване, „миросване” – другият тип християнски благослов, е масло от мирта – миртово масло.Акценти от ЗдравницаЗащо е критикувана хомеопатията?

Защо е критикувана хомеопатията?

„Здравница” потърси мнението на Деян Пенчев, доктор по философия, изследовател на хомеопатията и квалифициран класически хомеопат, за критиките към хомеопатията и какво представлява тя....още

За първи път у нас се извърши лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

За първи път у нас се извърши лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

За първи път в страната в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив бе извършено лечение с кибернож на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб....още

Пирогов провежда скрининг за хроничната гранолуматозна болест

Пирогов провежда скрининг за хроничната гранолуматозна болест

От 26.02. до 09.03.2018 в Пирогов се провежда скирининг на вроденото генетично заболяване хроничната гранолуматозна болест с NBT тест....още

Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

Независимо дали е на сироп, чай или на мармалад черният бъз (Sambucus nigra) е толкова полезен, че можем да го наречем витаминозната С - бомба....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Слънчогледов лецитин, на прах, Здравница, 150 гр. Слънчогледов лецитин, на прах, Здравница, 150 гр.

Слънчогледовият лецитин е богат на фосфолипиди и холин. Подходящ за вегани. Не съдържа лакттоза, алергени и глутен. Продукт на Здравница....


Цена: 23.00 лв.


Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email