Как да си приготвим „ангелска вода” от мирта?


| Прочетено Прочетено: 612 пъти | КоменариКоментари: 0Как да си приготвим ангелска вода от мирта?

Какви са лечебните свойства на миртата и миртовото масло? Разликите между блатната мирта (Myrica gale L., Myrica cerifera) и  обикновената мирта (Myrtus communis L.) разяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна ”(ИК „Труд,").

Блатната мирта се среща като храст в блатисти местности. Разпространена е в Западна Европа – от Скандинаваските страни до Португалия и Испания и на изток до северозападните части на Русия. Расте в Канада и Северна Америка. Обраства обилно приливо-отливните зони и устията на реките.

Блатната мирта е предпочитана храна на бобрите. С растението като материал те изграждат прегради за образуване на малки езерца. При високи приливи тези езерца са изцяло потопени, но при отлив остава достатъчно вода в тях за убежище на рибите.
Блатната мирта съдържа в листата си белтъци, въглехидрати и много биологичноактивни вещества – витамини (А, С, В1, К), етерично масло, дъбилни вещества, смоли, флавоноиди, тритерпени, феноли и минерални вещества (селен, калций, хром, желязо, манган, натрий).

Листата и плодовете на блатната мирта са покрити с восъци, които съдържат наситените мастни киселини – стеаринова, палмитинова и миристинова.

Широкото използване на блатната мирта от народната медицина на Канада и Северна Америка привлича вниманието на учените – химици и медици, и етеричното масло от листата на растението е обект на научни изследвания. То се получава чрез дестилация с водна пара. В състава му се определят 53 химични съединения, като в най-голямо процентно съдържание са терпените мирцен, лимонен, феландрен и кариофилен.

Медицинските изследвания показват, че етеричното масло притежава силна противоракова активност при рак на белите дробове и рак на дебелото черво.

Плодовете и листата на блатната мирта, свежи или сушени, се използват за ароматизиране на супи, на задушени зеленчуци и месо и др. По стара рецепта ирландският овесен пудинг се ароматизира с листа от блатна мирта. Прибавя се към бирата (традиция от Средновековието) за подобряване на аромата и пенообразуването й.

От сухи листа на блатната мирта се прави ароматен и освежаващ чай. Приет в по-големи количества той може да предизвика халюцинации и сънища.

Блатната мирта има разнообразно лечебно действие – кръвоспиращо, антибактериално, потогонно, имуностимулиращо, противоглистно. Индианските племена са я използвали за лечение на скорбут, стомашни спазми и гинекологични проблеми.

Отвара от кора на блатната мирта се използва за лечение на чревни и бъбречни заболявания, за изхвърляне на глисти, като вода за уста за укрепване на болни венци, като промивка за лечение на вагинално течение, като гаргара при възпалено гърло и др.

Настойка или прах от корена се прилага за лечение на инфектирани рани и язви по кожата. Масло от растението се използва при чувствителна кожа и акне. Етерично масло от блатна мирта е търговски продукт в много страни и се използва в ароматерапията, в козметиката и като репелент срещу летящи насекоми – комари, папатаци и др.

Има някои противопоказания за нерегламентирано използване на блатната мирта. В много страни е обявена, че причинява аборт, а прекомерното използване като чай води до маниакални явления. Впрочем през Средновековието са слагали екстракт от растението с бира с такава цел.

Получаване на восък от листата на блатна мирта.

Плодовете и листата на блатната мирта са покрити с восъчен слой. За да се събере и използва восъкът, листата и плодовете се потапят за няколко минути във вряща вода, при което восъкът се стопява и изплува на повърхността на водата. След охлаждане той се прецежда през 2-3 слоя марля. Плодовете се варят допълнително за да се извлече восъкът и от вътрешността на плода. От восъка се правят свещи, които при горенето си разпръскват приятен аромат.

Първите заселници в Америка по този начин са получавали восък от блатна мирта за правене на свещи за осветление и за ритуални цели. Това е отразено и в американската литература. Напр. в романа „Силата” на Л. Дж. Смит:


 Що се отнася до обикновената мирта, то родината й е Южна Европа и северното Средиземноморие. Разпространена е в диво състояние по островите Сардиния и Корсика, където се нарича мурта – murta.

Обикновената мирта се култивира като декоративно растение по градини и паркове. Често се използва като жив плет.

Обикновената мирта съдържа биологичноактивни вещества, които и придават острия вкус и приятния аромат. Някои от тях са характерни за растението, което се вижда от тяхното наименование.

Най-важната и съставка е етеричното масло (до 1% в листата), което съдържа главно терпени – лимонен – 23%, линалол – 20%, пинен – 14%, цинеол – 11%, пара-цимен, гераниол, нерол, миртенол и др.

Съдържат се още танини, флавони и техните гликозиди – мирицитин и мирицитрин, кумарини – ескулин и ескулитин тритерпеноиди – мирикадиол, тараксерол и тараксерон и др.

Листата на обикновената мирта излъчват интензивен свеж аромат, напомнящ смирна или евкалипт и това им качество се използва главно в кулинарията.

В средиземноморските страни, където тя е разпространена, това е основна подправка. Ястия със свинско месо винаги се подправят с плодове на мирта. Когато прасенца или бройлери се пекат цели, те се пълнят с клончета от мирта. Плодовете – цели или смляни, се използват като заместител на черен пипер. Те са подправка са традиционните колбаси мортадела и болонски наденички.
В Калабрия, Южна Италия смокините преди да се пекат, отлежават дълго време с клончета от мирта. При това отлежаване смокините извличат етерично масло от миртата и придобиват допълнителен вкус и аромат. Това е традиционен десерт за калабрийците през зимните месеци.

От алкохолен извлек на клончета и плодове на обикновена мирта в Сардиния и Корсика се прави традиционния за островите ароматен ликьор – мирто (myrto). Ликьорът е в два варианта – червен мирто (myrto rosso), който се прави от клончета с червени плодове, и бял мирто (myrto bianco), който се прави само с клончета или с клончета с жълти плодове, които се срещат по-рядко.
Обикновената мирта е използвана като храна от древни времена. В 12-томната „Геопоника” се описва как се прави вино от мирта.
 Геопониката е сборник от земеделски рецепти и правила (на гръцки „геопоника” значи точно „земеделски занимания”), съставен в Константинопол през Х в по поръчка на византийския император Константин VII Порфирогенет.

Обикновената митра е известна и използвана с лечебните си качества от древни времена и е прилагана от древните лечители Хипократ, Плиний Старши, Диоскорид, Гален и Авицена. Тя има разнообразно здравно и лечебно действие – антиоксидантно, антитромботично, антиатеросклеротично, противовъзпалително, невропротективно, антивирусно и противораково.

В наши дни има препарати, получени от мирта за лечение на простудни заболявания, бронхити и други белодробни заболявания, в това число и белодробна туберкулоза.

В много страни на Европа мирта се използва за лечение на синусови инфекции, ринити и възпаление на носоглътката.
Тя намалява отока на лигавиците на синусите, спомага за отделяне на задържаните секрети и облекчава дишането през носа.
Козметичните качества на мирта са известни отдавна.

 В Средновековието от листа и цветове на мирта се е приготвяла тоалетна вода – „ангелска вода”,


с която благородниците полагали грижи за кожата на ръцете и лицето си. И днес миртата се използва като съставка към тоалетни води и лосиони за почистване на кожата, за придаване на здрав вид на склонна към възпаление кожа и др.

Обикновената мирта е мощен репелент.

Кухненският шкаф е недостъпен за хлебарки, ако в него има клонче от мирта,

а закачено клонче на отворения през лятото прозорец, не позволява на комарите да безпокоят съня ни.
Древните народи – египтяни, римляни, юдеи и гърци са почитат миртата като свещено растение и я използват в своите обреди и ритуали. Юдеите приемат миртата като символ на обетованата земя. За гърците е символ на здравето и любовта. Около храмовете на богинята на любовта Афродита-Венера се засаждат гори от миртови дръвчета. Както ние кичим пътника със здравец, така и гърците дават клонче от мирта на пътника, тръгнал на дълъг път. У нас при християнските ритуали благословът се прави с босилек, а в средиземноморските страни – с клонче от мирта. Една от съставките на свещеното масло, с което се прави миропомазване, „миросване” – другият тип християнски благослов, е масло от мирта – миртово масло.Акценти от ЗдравницаЖегата скапва медикаментите!

Жегата скапва медикаментите!

Всяка година топлото време ни кара да обърнем внимание и на това как съхраняваме лекарства, които имаме в домашната аптечка. Ето и няколко съвета......още

Кокум - индийската билка за отслабване и защита от жегите

Кокум - индийската билка за отслабване и защита от жегите

Кокумът е малко позната индийска билка, която се числи към екзотичните растения. Аюрведа го препоръчва още и като средство, което предпазва от преяждане, а също и за намаляване на теглото....още

Нови видове сладолед се настаниха на трапезата

Нови видове сладолед се настаниха на трапезата

Освен класическите вариации, сладоледената сцена е съживена от все по-необичайни вкусове. Предстои ни да видим дали сладоледът със скакалци ще се наложи в дългосрочен план....още

Агенцията по храните започва самолетна ваксинация срещу бяс по дивите животни

Агенцията по храните започва самолетна ваксинация срещу бяс по дивите животни

От 15 юни 2018 г. Българска агенция по безопасност на храните започва първата за 2018 година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email