Всеки 4-и у нас с възли на щитовидната жлеза, повечето не подозират за болестта


| Прочетено Прочетено: 5461 пъти | КоменариКоментари: 0



Всеки 4-и у нас с възли на щитовидната жлеза, повечето не подозират за болестта

Повече от 750 млн. души по цял свят страдат от заболявания на щитовидната жлеза. У нас 18,9 % от хората имат автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7 % от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2 % имат хипофункция (намалена функция), а 4,5 % хиперфункция (свръхпроизводство на хормони). По правило жените страдат 2 пъти по-често от тиреоидни заболявания от мъжете.

 Стряскащите данни бяха съобщени по повод Международния ден на щитовидната жлеза – 25 май. Инициативата е на Българско дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), с подкрепата на Мерк България.

 Особено притеснително е, че безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми. При хипотиреоидизма разпределението е по равно. Само 22% от болните с повишена функция и 35% от болните с намалена функция знаят, че са болни, подчерта Проф. Ана – Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед. Голяма част от симптомите наподобяват признаци и състояния, които най-често хората отдават на натоварения и забързан начин на живот – умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото и др., а всъщност основната причина е в нарушена функция на щитовидната жлеза. Това обуславя и мотото на кампанията.

 Проф. Борисова алармира, че щитовидната жлеза играе критична роля по време на бременност и има пряка връзка между интелигентността на децата и нивото на майчините тиреоидни хормони. Въпреки това, тя не препоръчва масов скрининг на всички бременни жени, а само на тези, които имат показания за това. Сред рисковите фактори са възраст над 30 години, фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти и т.н.

 

Проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания вспециализираната болница по ендокринология, съобщи, че над 25% от населението в България има възлеста гуша. С напредване на възрастта този процент се покачва до 60%. При 5-6% от диагностицираните се открива рак на щитовидната жлеза. Най-често възлестата гуша протича абсолютно безсимптомно, в това число и без промяна в нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото, също много разпространен в България, при който в 70% от

случаите хормоните са в норма. Затова проф. Ковачева препоръчва освен кръвни изследвания, хората да си правят и профилактични ехографски изследвания. Тя подчерта, че благодарение на съвременните методи злокачествените възли в щитовидната жлеза могат да бъдат локализирани, когато са още съвсем малки. А това позволява пълното им излекуване, без да се налага хирургична интервенция, използването на упойка и т.н.

Мария Силяновска, председател на ВИОМ, обясни, че ракът на щитовидната жлеза и проблемите с щитовидната жлеза по време на бременност са акценти на тазгодишната Международна тиреоидна седмица от 22 до 28 май, която ще бъде отбелязана едновременно в 40 държави. Мотото тази година е „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!“. В България по повод на Международната тиреоидна седмицаНационална пациентска организация и ВИОМ предвиждат редица инициативи, посветени на повишаването на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза и възможностите за тяхното ранно откриване и лечение. Сред тях са: безплатни скринингови прегледи, ехографски обучителен курс за ендикринолози, отпечатване на информационни брошури и др.

 

Първият Световен тиреоиден ден е отбелязан през 2008 г., след среща на Европейската тиреоидна асоциация. Година по-късно се взема решение, вместо само един ден, всяка година да се организира Международна тиреоидна седмица, посветена на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза, разказа д-р АнаЦакова, изпълнителен директор на Мерк България. Още от самото начало, най-старата химико-фармацевтичната компания в света, която е световен лидер в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза, застава зад инициативата и вече 9-та година подред Мерк подкрепя провеждането на Международната тиреоидна седмица.

По случай Международния ден на щитовидната жлеза днес млади медици – доброволци ще тестват желаещите пред НДК за симптоми на хипо или хипертиреоидизъм. Всеки може да гонаправи сам и наwww.щитовиднажлеза.bg. Същата вечер, от 20:00 часа, Националният дворец на културата ще бъде осветен в лилаво, международният цвят на болестите на щитовидната жлеза, в знак на подкрепа за всички, които се борят с тях.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email