Лечебната сила на катрана (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 23502 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебната сила на катрана (рецепти)

Катранът в народния епос обикновено се свързва с дяволите, с ада, с болките и страданията. В медицината той намира своето целебно приложение.
 
Чрез суха дестилация на дървесината на белия бор  (Pinus sylvestris) се получава катран, който има дезинфекциращи свойства поради съдържанието на феноли и смола. Влиза в състава на мазила срещу кожни заболявания ( екземи, псориазис, краста), както и във ветеринарната медицина – за лекуване на рани. Много рядко се прилага вътрешно.

Чрез обработка с вода пара при висока температура въглищатата от боровото дърво, които имат пореста структура се превръщат в медицински активен въглен. Счукан на прах или под формата на таблетки, той се ползва срещу газове в стомашно-чревния тракт.
Чрез суха дестилация на дървесината от клоните и корите на ствола на бялата бреза (Betula pendula) се получава катран. То й има противогъбично и противомикробно действие и се използва за направата на мехлеми при кожни заболявания, ревматизъм и подагра, дори при проказа, обяснява Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 1: Домашен крем срещу екземи

100 гр. брезов катран, 50 гр. прясно краве масло и 4 сурови жълтъка се бъркат добре в продължение на 15 мин. Намазват се засегнатите места, престоява така известно време след което се отмива със затоплена суроватка от кисело мляко.

Рецепта 2: При бронхит и гърлобол

Вземат се 5-10 капки чист катран с ½ чаша преварена вода 3-4 пъти дневно.

Катранът, добит от бук ( Pix Fagi)  се получава от сухата дестилация на букова дървесина. Той съдържа феноли, крезоли, креозот, гвайакол,въглехидрати, мастни киселини. Ползва се външно, има антисептично и антигъбично действие и намалява сърбежите при кожни заболявания като екземи, псориазис и краста. По-рано се е предписвал за втривания при ревматизъм и подагра. Една от съставките му( креозот) действа благоприятно при бронхиални възпаления. Ако катранът се ползва неразреден  са възможни дразнения върху кожата и лигавиците, а при продължителна употреба може да доведе до възпалителни промени.

Въгленът от липовата дървесина в Средновековието се е предписвал при диарии, възпалителни процеси в червата, колики, кръвохрачене, отравания и епилепсия. По–късно германският свещеник-билкар Кнайп също описва приложението му: подобрява нарушената дейност на храносмилателната система след боледуване.

Рецепта 1:За укрепване след боледуване
Взема се по 1 суп.л. в чаша прясно мляко 2 пъти дневно.

Рецепта 2: За рани
Счукан на прах е подходящ за лечение на гнойни и мокри язви. Дневно се посипват по 1-2 пъти.

Активният въглен от тополата се ползва при диарии, отравяния, метеоризъм, диспепсии.

Рецепта 1: При парене и гадене
Въгленът от дървесината на черната топола се счуква на прах и се приема по ½ ч.л. с преварена вода при оригване и парене( сгоруха) и гадене.

Рецепта 2: При подагра
Прави се каша от счукан на прах въглен и топла вода, нанася се върху болната става, покрива се с целофан, увива се на топло за през нощта и на сутринта се подменя с пресен компрес. Лечебният курс продължава 3 и повече седмици.

Рецепта 3: Пепел от трънка при подагра
Според игуменката Св.Хилдегард комбинацията от пепел от изгорени млади и стари листа на трънката  (Prunus Spinosa) помага при подагра., като към това се добавя и честата консумация на трънка с мед, изпечени на огън или сварени във вода изчистват стомаха от вредната слуз.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email