Кленовият сок е източник на сила


| Прочетено Прочетено: 4992 пъти | КоменариКоментари: 0



Кленовият сок е източник на силаКленовият сок  е източник на сила за човешкия организъм. За американските индианци той е бил един от най-важните хранителни продукти - те първи са разбрали как да го добиват и да правят от него захар. По-късно, произвежданата от цвекло и  тръстика захар измества кленовата, но в Канада обаче и до днес я извличат от захарния клен (Acer saccharum).

Канадците добавят сока към сладки кремове, карамели, а жителите на провинция Квебек гарнират с кленов сироп тиганици, каши, запенки, шунка, че дори и ...боб.

Някога бедното население употребявало за храна и плодчетата (в Калифорния и до ден днешен се ползват) - смилат се на брашно, залива се с гореща вода, за да се извлекат горчивите вещества. Изсушава се и след това е годно за направата на каши.

Какво още не знаем за клена?
Кленът  (Acer) принадлежи към семейство  и род кленови, познати още като яворови. Диптеронията  (Dipteronia dyeriana) също принадлежи към тях, но расте единствено в Китай.

По света са познати около 150 вида клен, у нас от които 7. Най-широко популярен у нас е полският клен (Acer campestre), чиито народни именования са още клън, ковлан, полски явор, черноклен. Той стига до 20 м. височина и расте в смесени широколистни гори в ниските планински части на страната.

Другото име на явора е лъжечинаровият клен, наричат го още благун, бял клен, горски явор, обикновен клен, обикновен явор, планински явор (Acer pseudoplatanus), който стига до 30 м.  Мекишът пък е храст и малко дърво (до 8 м), това всъщност е татарският клен (Acer tataricum), които има и много други имена: дребнолистен мекиш, жешел, жешля, клено, кавлан, мекишовина, наклен, червен клен. Той цъфти изобилно през май, има силен и приятен аромат и е най-медоносният сред другите кленови видове. Шестилът е познат още като чинаровиден клен, млечен явор, остролистен клен, остролистен явор (Acer platanoides). Този вид се среща по-рядко у нас, повече е разпространен в Русия и западноевропейските страни. Всички те имат малки различия в листата, цветчетата, височината, кората.

Тези четири вида клен се използват в българската народна медицина като се ползва кората на младите им клони. Прави се запарка като пикочогонно и затягащо средство, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 1
2-3 ч.л. ситно счукани кори се заливат с 500 мл. вряща вода, кисне до изстиване и се прецежда. Взема се по 1 суп.л. 3 пъти дневно. Ползва се и външно за плакнене на главата след измиване срещу косопад.

Рецепта 2
Отварата от наситнени млади клонки и листа от мекиш (2 ч.л. на 500 мл. вода, ври 5-10 мин. и се прецежда) се ползва за компреси при очни възпаления.

Германската и руската фитотерапия използват и части от шестила (чинаровидния клен). Препаратите от млади листа се препоръчват като пикочогонно, болкоуспокояващо и тонизиращо средство, против повръщане, при жълтеница, за лекуване на бъбречни камъни и рани.

Св.Хилдегард съветва при висока температура да се направи баня с  добавка отвара от кленови клони( заедно с листата), като след нея се изпива сок, изстискан от счуканата вътрешна кора на дървото и смесен с вино.

А подаграта може да се лекува с парче дървесина, силно загрято и наложено върху болезненото място (или да се настърже малко от нагорещеното парче дърво, да се постави на засегнатия участък и да се  превърже).

Отекъл нос може да се излекува с помощта на превръзка с пръст, събрана около корена на дървото.

Кленът е красиво дърво,както по време на цъфтежа си през пролетта (от него се носи фино ухание), така и през есента, затова американския клен (Acer negundo) се ползва като декоративно дърво за алеи и паркове.

Бяла, лъскава и твърда дървесината на много видове клен е ценна за направата на мебели, паркет, лъжици, домакински съдове, както и за изработката на редица музикални инструменти (цигулки, виолончела, контрабаси, виоли).












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email