Какви са здравословните ползи от млякото, млечните продукти и яйцата?


| Прочетено Прочетено: 7695 пъти | КоменариКоментари: 0



Какви са здравословните ползи от млякото, млечните продукти и яйцата?Мляко
Млякото е пълноценна храна поради съдържанието в него на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини, и то в немалки количества - витамин А и С, витамини от групата В и др. Млякото е особено необходима и полезна храна както за подрастващия организъм, така и за всички възрасти. Подходящо е като диетична храна при някои по-тежки болестни състояния, при по-напреднала възраст. Млякото трябва да бъде включено в менюто ежедневно, особено при малките деца.
Най-добре е млякото да се пие на глътки и заедно с него да се изяжда парче хляб.
Навикът в някои места да се пие сурово мляко не се препоръчва, тъй като то може да съдържа болестотворни микроорганизми било от болната крава, било от нехигиенични условия. Млякото, което се продава, е пастьоризирано и не съдържа микроби.

Кисело мляко
Киселото мляко е национална българска храна с приятен вкус и висока хранителна стойност. Лете, употребявано на мътеница, айран и таратор с чеснов лук, е полезна разхладителна храна. Киселото мляко се употребява и като диетична храна при някои заболявания.

Масло
Маслото се добива от избиването на каймака най-често на кравето мляко. Съдържа голям процент мазнини и белтъчини, въглехидрати, витамини и вода. Маслото е лесно смилаема храна, която осигурява на организма значително количество хранителни вещества.

Необходимо е да се употребява ежедневно и особено от децата. Възрастните трябва да го използуват в по-ограничено количество, защото в по-голямо количество то предразполага към атеросклероза.

Сирене
Сиренето е една от най-старите храни на българите. Днес едва ли има трапеза, на която не се слага сирене. Сиренето може да бъде от овче или от краве мляко.

Покрай голямото количество на белтъчини и мазнини сиренето съдържа и ферменти, които имат значение за дейността на стомаха и червата. Между солите, които съдържа, от особено значение са калциевите и фосфорните. Предпазва зъбите от заболяване.
Усвоимостта на сиренето, когато е меко и се дъвче бавно и продължително, достига 90, дори 100 %. То е ценна храна за здрави и болни, еднакво полезна за хората на умствения и физическия труд.

Какви са здравословните ползи от млякото, млечните продукти и яйцата?

Кашкавал
Кашкавалът по своя състав и хранителност наподобява сиренето. Той също може да бъде от овче или от краве мляко.
Суроватка. Суроватката е преработено или обезмаслено мляко, в което липсват мазнините, но от друга страна в нея остават въглехидрати, белтъчини, соли (главно калиеви, фосфорни и магнезиеви), ензими и витамини. Затова нашият народ и днес употребява в някои случаи суроватката за храна на туберкулозно болни и при жълтеница, диария и др.

Прилага се с успех и като пикочогонно средство при бъбречни камъни, жлъчни разстройства, болести на черния дроб, сърцето (не- домогване), атеросклероза.

Яйца

Яйцата са много богата и ценна храна и заемат важно място в съвременното хранене. Наред с млякото и млечните произведения те са извънредно необходими за растящия организъм на децата.

Яйцата съдържат много органични вещества: белтъчини, мазнини, фосфолипиди, витамини А и D. Те са богат източник и на калциеви соли, калий, фосфор, сяра и др. В жълтъка се съдържат много повече органични вещества, отколкото в белтъка, поради което жълтъкът има по-голяма хранителна стойност. По-рано при туберкулоза, анемия, след изтощителни заболявания се препоръчваше употреба на сурови, прясно снесени яйца. Сега това вече не е така, тъй като е установено, че суровият белтък се усвоява и смила по-трудно от сварения.

Най-добре е яйцата да се дават рохко сварени - белтъкът се съсирва, а жълтъкът остава течен.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email