Какви здравословни тайни крие вишната?


| Прочетено Прочетено: 5224 пъти | КоменариКоментари: 0



Какви здравословни тайни крие вишната?Вишната е вид овощни дървета от семейство Розоцветни. Отглежда се заради плодовете ѝ, които също се наричат вишни и много наподобяват тези на черешата, но са доста по-кисели на вкус.

Съществуват около 300 сорта вишна. В България са познати около 40-50 от тях, като най-често се срещат като единични дървета по дворовете, край пътищата и като цяло извън овощните насаждения.

Плодът на вишната подобрява апетита. Използва за лечебно хранене при чернодробни заболявания, анемия, камъни в бъбреците и други. При заболявания на стомаха и липса на апетит също се препоръчва консумацията на плода. Вишната се смята за полезна при атеросклероза и ревматизъм, а сокът й пък се препоръчва при възпалителни процеси на дихателните пътища (бронхити).

Вишните пазят сърцето

Вишните пазят сърцето и кръвоносните съдове. Редовната им консумация предотвратява появата на някой видове рак, а също така и появата на диабет, твърдят специалисти.

Вишната се оказа и успешно средство против възпаленителни процеси и успокояването на болките при артрит. Помага и в лечението за смущения в паметта. Вместо аспирин може да изпиете чаша сок от вишни и така да успокоите болките в ставите и костите, препоръчват учените. Благоприятното влияние на този плод се обяснява с това, че намалява количеството на пикочната киселина, която причинява проблемите с костите и ставите.

Сок от вишни при безсъние

Сокът от вишни помага при безсъние без да има нужда да вземате допълнителни сънотворни медикаменти.

Има естествени продукти, които помагат за решаването на проблема с лошия сън. Стресът е пряко свързан с безсънието, което принуждава огромен брой хора да приемат хапчета, за да заспят. Изследване показва, че чаша неподсладен сок от вишна помага за подобряването на съня.

Напитката е много ефективна, тъй като повишава нивото на мелатонин в организма. Резултатите показват, че хората, които пият вишнев сок преди да си легнат, спят средно с 25 минути повече.

Вишна вместо аспирин? Или какви здравословни тайни крие този плод

Отслабване с вишни

Ако сте на диета за отслабване, можете често да си похапвате вишни. Имайте предвид, че вишните са по-подходящи за отслабващи от черешите, тъй като захарите в тях са по-малко. Вишните са много подходящи за хора, при които са установени нарушения в обмяната на веществата, при подагра и артрит. Препоръчително е да се изяжда минимум  половин чаша плодове на вишна, ако страдате от посочените заболявания.

Тъй като вишните са нискокалорични – около 52 калории в 100 грама продукт, те са подходящи в диети за отслабване.  Освен малкото калории, плодовете съдействат за намаляване на теглото и защото подпомагат извеждането на отпадъчните продукти от стомашно-чревния тракт.

Диетата с вишни може да се прилага в рамките на 2-3 дни, а също така и като разтоварващ ден. Тя е твърде лесна: 2 килограма вишни се разделят на равни по количество 5 приема.











Акценти от Здравница



Синузитът - едно от основните усложнения на грипа

Синузитът - едно от основните усложнения на грипа

Синузитът мъчи много хора не само в сезона на грипа. Как можем да си помогнем?, е най-честият въпрос към лекарите. Няколко лесни правила ще ни помогнат....още

Колко опасен е западнонилският вирус?

Колко опасен е западнонилският вирус?

Вирусът Западен Нил е пренасян от комари зоонозен вирус, който е широко разпространен в целия свят. Ендемичен е в страните от Средиземноморския басейн и Централна Европа, но не се предава от човек на човек....още

Какво да правим при попадане на вода в ухото?

Какво да правим при попадане на вода в ухото?

Попадането на вода в ухото, която причинява заглъхване, е един от най-често срещаните проблеми през лятото. От него страдат най-вече децата, които плуват, гмуркат се, скачат във водата и по този начин в слуховия орган навлиза течност....още

Защо е важно да поставяме лични граници в общуването с другите?

Защо е важно да поставяме лични граници в общуването с другите?

В тази статия ще изследваме осемте основни граници, които силните, стоически хора винаги установяват в живота си. Това не са твърди правила, а гъвкави насоки, които да ви помогнат да се ориентирате в бурните води на живота....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email