Домашният любимец ни носи здраво сърце


| Прочетено Прочетено: 1823 пъти | КоменариКоментари: 0



Домашният любимец ни носи здраво сърцеСобствениците на домашни любимци се радват на по-добро здраве в сравнение с тези, които нямат за компания куче, котка, заек или друго животинче, показва ново проучване.

В проведеното в Япония изследване са участвали около 200 души, като е установено, че хората с любимец у дома имат по-висока вариабилност на сърдечната честота.

Това означава, че техните сърца реагират по-добре на промените в състоянието на тялото им, като например учестеното сърцебиене по време на стресова ситуация. Според здравните експерти понижената вариабилност е свързана с по-голям риск от сърдечни заболявания.

Според американския професор Ерика Фридман проучването е поредната стъпка, потвърждаваща вече известната връзка между наличието на домашен любимец у дома и състоянието на сърцето на собственика. В същото време обаче по думите ѝ все още не е съвсем ясно на какво се дължи тази свързаност.

"Напредваме с познанието за всекидневния живот на хората и тъкмо за това е толкова вълнуващо", казва Фридман, която не е участвала в работата по въпросното изследване, но е извършвала подобни проучвания в миналото.

По време на направените наблюдения за новото изследване в Япония общо 191 души с диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол са били със следен здравен статус в продължение на 24 часа. Учените освен това са им задавали въпроси, свързани с ежедневните им занимания, както и дали имат домашен любимец, или не.

Средно четирима от десетима са били притежатели на животинче, като освен по този показател подбраните участници не са били в особено различно цялостно здравословно състояние въпреки вариациите в оплакванията им.

Съвет на Здравница

прочети още Жените, бременността и котката в къщата

Всеки от участниците е бил подложен на наблюдение на сърдечната дейност в продължение на денонощие, за да се определи вариацията на сърдечната им честота. При собствениците на любимци около 5% от сърдечните им тонове са варирали като честота в границите на 50 милисекунди, докато при останалите числото е било 2,5% с такива вариации, т.е. при тях е отчетена по-малка променливост на сърдечната честота.

Досега никой не е установил на какво се дължи разликата при двете групи – по някакъв начин тя може да е свързана с домашните любимци или пък да се дължи на различията при хората, които избират да гледат животно, и тези, които не се решават на такава стъпка.

"Предположението ми е, че любимците са форма на социална подкрепа, намаляват стреса и могат да задоволят някои, но не и всички, социални потребности", коментира резултатите Джудит Зигел, друг университетски преподавател. Тя обаче допълва, че никой не е дал научно приемливо обяснение, така че всичко по темата до този момент се определя като догадки.

Източник: iNEWS











Акценти от Здравница



Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи....още

От днес има противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От днес има противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на служебния здравен министър д-р Галя Кондева....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email