Кръводаряване или как да дам кръв..Кръводаряване или как да дам кръв

След като няколко месеца с един колега се канехме да ходим да даряваме кръв, ей така, за спорта, изведнъж се наложи да се помага на една приятелка, на която баща и трябва да влиза за операция.


В съботата се занесохме четирима човека до Националния център по кръводаряване на улица Братя Миладинови 112. Бях дал идеята да отидем към 10 докато още народа не се е събудил, така че, да има по-малко навалица, но уви - пред нас имаше към 10-тина човека.

Процедурата е следната:

В първия кабинет се оставят личните карти, за да направи там една весела леля проверка в кумпютърта дали не сте ban-нат като кръводарител. После излиза и ви дава личната карта с един лист, който трябва да попълните (носете си химикалки. Тя лелята има такива за раздаване, но ограничен брой). В въпросника има разни неща като “Чувствате ли се здрав?”, “Боледували ли сте от хепатит, малария…”. Трябва да си знаете и името на личния лекар и към кое ДКЦ е.

След като попълните листа, пак се нареждате пред същия кабинет за преглед. Преглъдът се състои в измерване на кръвното и преслушване на сърцето - отнема около минута.

След това отивате при следващия кабинет, където ще ви боцнат пръста да вземат няколко капки кръв за някакъв предварителен тест. Ако не си знаете кръвната група - ще ви я кажат. Там ще ви дадат и чашка кафе ако в предишния кабинет са ви казали, че кръвното ви е ниско и трябва да изпиете една за всеки случай.
После се отива в една малка чакалня и там си давате пак личната карта и листа на една друга докторка или сестра (тия медицинските що нямат пагони да може човек да ги различи кой е офицер и кой вся осталная сволоч?). Сядате и чакате да ви извикат.

Като ви извикат ви слагат на някое от леглата, дезинфекцират ви ръката около мястото, където ще сложат иглата и след това ви “включват” към системата.

Цялото “източване” трае около 10-ина минути.

След това ви слагат една лека превръзка, която не трябва да сваляте поне един час. Отделно мястото където е била иглата не трябва да се мокри 24 часа.

Дават ви една бележка с която да удостоверявате, че сте дал кръв (която ви дава право и на два дена допълнителен платен отпуск), върщат ви личната карта и сте готови.

На всеки кръводарител му дават една торбичка с разни шоколади, бисквити, енергийна напитка и т.н.

Това е цялата процедура.

За тези, които се страхуват от доктори, игли и кървища мога да кажа, че нещата никак не са страшни. Всичко на всичко две леки бодвания. Всъщност, ако има нещо неприятно, то е намръщената лекарка/сестра във втората стая. Нещо много нервна, все едно два цикъла са и доИли едновременно. Както и да е…

Готино е да се даде кръв - човек си продухва системата един вид. Отделно, че тази кръв спасява живот.

За дамите, които се мъчат с разни диети има и допълнителна мотивация да станат кръводарители - от раз сваляте 450 грама (колкото е една банка), Отделно после организма се опитва да си възстанови изгубеното количество кръв и работи в много по интензивен режим и нищо чудно още поне половин килограм да се изгаря в този процес.


Материалът е от блога на
Огнян Банков
Всички статии в "Кръводаряване и Кръвопреливане"

Всички статии в "Кръводаряване (11)"Още от "Кръводаряване (11)"


17 мита за кръводаряването, които трябва да знаем

Доц. д-р Андрей Андреев, директор на Националния център за трансфузионна хематология (НЦТХ) коментира правилните и погрешните мнения, които битуват в ...още

От кои кръвни групи може да получаваме кръв?

Често се питаме, от кои кръвни групи може да получаваме кръв? Може би тази информация ще е полезна! ...още

Наредба № 12 от 3.05.1995 г

Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки ...още

Ничий ЖИВОТ не е стока за продан!

Пак се занимавам да ровя из нета по темата кръводаряване. Интересно ми е какво се случва от гледна точка на дарителите, какво се случва, когато се нал ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл. Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл.

Натурално, пречистено масло от черен дроб на норвежка треска. Натурален източник на Омега-3. С натурален вкус на малина. Подходящо за възрастни и деца...


Цена: 15.60 лв.


Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email