Бъдещето е на фермерските пазари


| Прочетено Прочетено: 418 пъти | КоменариКоментари: 0



Бъдещето е на фермерските пазари

Хората все повече се замислят откъде идва храната и как се гледа, искат да се здрави, те и техните деца и искат продуктите да са български! Това казва Никола Куташки, един от организаторите на прекрасната инициатива пред "Здравница".   

 - Г-н Куташки, какво ново на Фермерски пазар-Варна?Никола Куташки
Новото е, че става все по-популярен и варненците и гостите на града все повече го посещават.Това много ни радва, защото означава, че труда на производителите ни и на нас е все по-оценен. Хората все повече разбират, че чистото българско производство е уникално и си спомнят чрез него вкусът от миналото, когато храната беше вкусна и полезна, и е родена на родна земя. Тук също включвам и уникалната ни чиста козметика, която се търси все повече!

Хората разбират колко много труд и любов влагат нашите производители и все повече ги подкрепят, на фона на галопиращите цени на други места, където и качеството е съмнително. Пазарът се развива много добре и все повече производители искат да се включат при нас, затова и подготвяме втора локация, която за момента ще запазя в тайна.

- Кои са хитовете този пролетен сезон?
Хитовете през пролетта винаги са плодовете и зеленчуците, които зимата са кът. Вече имаме редовно на пазара череши, ягоди, малини,  а от зеленчуците съвсем скоро ще имаме и тиквички, краставици, а очакваме и с нетърпение и доматите. Разбира се, посетителите на пазара като идват не забравят да си вземат млечни, пчелни продукти, хляб и много още стоки.

 - Лошото време отрази ли се на производителите?
Климатичните промени разбира се, влияят на производителите ни, но те са адаптират добре и се справят. Разбира се като гледаш чисто продукция и не пръскаш, борбата и с вредителите е по-различна, но те се справят и с това като ползват различни разтвори от коприва и др.  

- Имате ли някакви трудности в момента, и какви са те?
Трудностите са, че няма регулация на тези пазари и чакаме наредбата, която се подготвя за нас, за да си дойдат  нещата на мястото. Не искаме да ни приравняват с нелегални събирания за продажба на храна и т.н. Варненският фермерски пазар е най-проверявания обект във Варна (по мнение на Агенция по храните), така, че при нас всичко е изрядно. Заради нелегални пазари преди няколко месеца бяха забранили млечни, птичи, пчелни продукти на всички фермерски пазари в страната, но ние всички реагирахме и това се оправи. Държавата не прави разлика между малко и голямо производство, което е проблем.

- Посещаван ли е Фермерският пазар - Варна и от гостите на морската ни столица?
Да, посещава се, и то все повече! Което много ни радва, защото ни очакват, ние се появяваме само един ден седмично (скоро се надяваме на 2 дни) и си пазарят за цяла седмица. Ние сме една от атракциите на града.

- Може ли да се каже, че биопроизводството се утвърди у нас?
Бих казал, че чистото производство се утвърждава у нас, като тук включвам не само био, но и биодинамичните градини, натуралното чисто производство, където основно се грижим за почвата, за да имаме силни и здрави растения. Все повече се замислят хората откъде идва храната и как се гледа, искат да се здрави, те и техните деца и искат, най-често да е българска!

За мен бъдещето е във фермерските пазари! Чисто отгледана продукция в малки стопанства. Надяваме се на по- голяма подкрепа от държавата: като нормативна уредба, добри локации за провеждане, силна подкрепа на малките производители, защото това са български семейства, които искат да искат да останат тук и да помагат на родината отново да заеме достойното си място в света!

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email