В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев


| Прочетено Прочетено: 211 пъти | КоменариКоментари: 0В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев,  едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Там от 2 до 4 април 2024 г. вкл. (от 9:00 до 18:00 часа) ще бъде обособен кът за поклонение пред незабравимия лекар и човек, който посвети над половин век на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в нашата болница.

На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология – проф. д-р Иван Ценев. С името му са свързани редица постижения в българската медицинска наука като най-яркото от тях е извършената за първи път в България кохлеарна имплантация през 1999г.

Проф. Ценев беше един от най-известните и уважавани оториноларинголози в страната, като е и един от малкото добре познати в чужбина.

Той е посветил 59 години от трудовия си път на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В лечебното заведение той имал свой кабинет, в който с много любов и отдаденост консултирал пациенти и давал ценни напътствия на по-младите си колеги.

Преобладаващата част от специалистите по УНГ в България, включително огромна част от началниците на клиники и отделения по УНГ болести в цялата страна, в даден момент от кариерата си са били негови ученици.

По време на многогодишната си практика проф. Ценев се утвърждава като абсолютен авторитет в областта на оториноларингологията, поливалентен хирург и диагностик на световно ниво.

Проф. д-р Иван Ценев е роден в София, където завършва  медицина. От 1960 г. работи последователно като участъков лекар в с. Априлово (Търговищко), като ординатор във вътрешно отделение и по съвместителство в УНГ кабинет в гр. Попово. През 1965 г. след конкурс е избран за асистент по патология към ВМИ (Варна) – длъжност, на която остава до началото на 1967 г., когато отново след конкурс е избран за асистент по УНГ болести към бившия ИСУЛ. През 1969 г. полага изпит за придобиване на специалност по патологична анатомия, а през 1972 г. придобива и специалност по оториноларингология.

Двете специалности му позволяват да защити кандидатска дисертация през 1976 г. на тема „Хистоморфологични особености на ларингиалните преканцерози“.

През 1979 г. е избран за доцент към Катедра по УНГ болести на МА (София). През 1980-1981 г. провежда специализация в бившия Западен Берлин върху тоталната трупна трансплантация на средно ухо под ръководството на проф.д-р Кристиан Бетов, завършваща c труд, които през 1984 г. защитава като докторска дисертация с тема „Хомотрансплантация на проводната система на средното ухо“.

През 1985 г. е избран за редовен професор към Катедрата по оториноларингология. През 1999 г. проф. д-р Иван Ценев извършва за първи път в България кохлеарна имплантация. Има над 1225 научни публикации у нас и в чужбина. Toй участва в създаването на много учебници и монографии. Под негова редакция е преведеният учебник по УНГ болести на проф. Х.-П. Ценер.

Автор е на монографията „Клинико-морфологична рино-ларингология“.

От болницата призовават гражданите, които ще дойдат да почетат паметта на проф. д-р Ценев, цветята, които носят, да бъдат в саксия, за да бъдат посадени в двора на ИСУЛ.

Дълбок поклон пред един велик човек и лекар!Акценти от ЗдравницаДесет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email