Възможните кризи след пенсиониране


| Прочетено Прочетено: 528 пъти | КоменариКоментари: 0Възможните кризи след пенсиониране

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език.

Пенсионирането е важно събитие в живота на човека и е една от нормативните кризи в живота на семейството му. Процесът включва: етап на подготовка за прекратяване на трудовата дейност, етап на вземане непосредствено решение за излизане в пенсия, етап на адаптация към нови социални роли и начин на живот.

Двата полюса, между които се разпростират мислите, чувствата, преживяванията, нагласите, вярванията, надеждата и дискомфортът за мнозина бъдещи пенсионери, вероятно звучат в следните въпроси: “Какво хубаво ме очаква оттук-нататък?” и “Какви неблагоприятни промени ще настъпят?”.

Песимистичните очаквания обичайно са свързани с влошаване на здравето, загуба на връстници, приятели, колеги, активна дейност, загуба на смисъл, скука, липса на интересни преживявания и предизвикателства, материални затруднения, трудности в отношенията с брачния партньор и семейството.

Оптимистичните представи са свързани с очакване за повече свободно време за почивка, съвместни дейности с партньора,  децата и внуците, приятелите, хобито, обществени каузи, пътувания, културни развлечения, грижа за здравето.

Според психологическо проучване, направено, някои от жените очакват пенсионирането си с радост, защото ще имат повече време за дома и семейството, докато други смятат, че ще бъдат натоварени с повече домашни задължения, които са им неприятни и непривлекателни.

Някои от мъжете смятат, че пенсионирането ще им даде повече възможности за пълноценна почивка, грижа за здравето и обществена работа, докато други приемат пенсионирането като липса на терен за самоутвърждаване, “безполезно съществуване”, “бездействие”, “край на живота".

Удовлетвореност от живота след пенсиониране

Удовлетвореността е свързана от една страна, с това дали личността има изградени във времето и съхранени в настоящето връзки с партньора, семейството, приятелите. От друга страна, върху степента на удовлетвореност влияят нивото на образованост, широтата и разнообразието на интересите на човек, и възможността, която човекът вижда и намира в средата, в която живее, за да ги удовлетвори.  

Хората, които се отнасят към пенсионирането като към възможност да поддържат здравето си, да посещават санаториуми и почивни станции, да правят дълги разходки, да се отдават на спокоен отдих, да удовлетворяват собствените си нужди и културни потребности (четене, гледане на филми или любими телевизионни програми, посещение на кино, театър, музеи, изложби, занимания с любими дейности  или хоби) се чувстват удовлетворени от пенсионирането.

Вярвам в ресурса и креативността на всеки човек да направи живота си ценен за него самя и за близките си. Моето послание към хората в пенсионна възраст е да не се лишават от нещата, които все още могат и обичат да правят.

Не се скъпете на чувства и положителни жестове
Всеизвестен факт е, че човекът е социално същество. Днес вече знаем, че самотата увеличава пропорциално нивата на стрес, поради което цялото тяло навлиза в състояние, в което постоянно излъчва сигнал за тревога. Усиленото производство на хормони, предизвикано от състоянието, и създаденото напрежение  в крайна сметка отравя организма и предизвиква възпалителни процеси, сърдечносъдови усложнения, нарушения в храносмилането и съня. Поради това се създава имунен стрес, а от там намалява и защитата срещу вируси и бактерии. Това е ситуация, в която не може да се живее дълго.

И обратното - доказано е, че прегръдката и целувката, дадени или получени, придружени от искрено добронамерено чувство, стимулират хипоталамуса да отделя през хипофизата хормон, определен като хормон на щастието, а именно окситоцин. Той не само предизвиква приятни физически и умствени усещания, но и ни прави по умни, здрави и щастливи.

Не се скъпете на чувства и положителни жестове. Възвръща се стократно.

Хората сме различни

Интровертите са щастливи в компанията на книга у дома и 1 кафе седмично навън с един добър приятел. Екстровертите напротив, се нуждаят от постоянни социални срещи, събития и интеракция със себеподобни, за да се чувстват " живи". Съветът ми тук би бил всеки да слуша потребностите на тялото и душата си и да прави онова, което му носи удовлетворение и вътрешен мир. Готови рецепти не съществуват.

Животът започва на 60

Истина е, че до неотдавна се смяташе, че животът започва на 40 г. В практиката често срещам хора, които смело полагат нови начала и на 60 годишна възраст.   Това обикновено са хора, млади по дух и с позитвна нагласа към живота, независимо от всичко, което са преживяли. Някои 60-годишни хора могат и се наслаждават да се чувстват така, както неотдавна са се чувствали 45-годишните. Дори след навършване на 60 г. мнозина все още очакват, планират и са отворени за някакви значителни събития в живота си, които по правило се случват в млада възраст – развод и среща с нов партньор, преместване в ново жилище, получаване на нова квалификация и дори начало на нов бизнес.

Баланс всеки намира по свой собствен начин. Някои хора в пенсионна възраст започват да пътуват, да се включват в групи за планински походи, да плетат, шият или се отдават на внуци. Други ежедневно са в контакт с приятели на тяхната възраст, правят си домашни сбирки или приятни разходки в парковете. Трети са доволни на леха с цветя, която да обгрижват и да се радват на плодовете от труда си. Най-важно е всички ние да не забравяме, че човек се чувства жив, докато се чувства полезен. И както, с каквото можем да не допускаме у по-възрастните да се настани усещане за ненужност.

Помагайте на предците си, почитайте факта, че са ви дали живот, отгледали и направили всичко, на което са били способни към онзи момент.  Нашите възрастни майки и баща заслужават достойни старини.

Контакти с Полина Василева:Полина Василева
личен уеб сайт: www.psihologsofia.com
e-мейл: info@psihologsofia.com
тел.: 0878 906 331
Фейсбук: https://www.facebook.com/psyhologsofia/
Инстаграм: psychologist_vasileva_polinaАкценти от ЗдравницаДесет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email