Защо наричат жълтият кантарион Милосърдният самарянин?


| Прочетено Прочетено: 539 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо наричат жълтият кантарион Милосърдният самарянин?

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е известна още с народните названия звъника, порезниче, кълчаво, кантарийка, лечебна звъника, посечено биле, смичак.

Исторически сведения
Жълтият кантарион е бил познат и ценен като лечебно растение още през IV в. пр.н.е. и е една от най-често употребяваните билки. Той е изключително полезен за човека.

Наречен е "милосърден самарянин" и тази негова "титла" се потвърждава непрекъснато заради неговите целебни сили, които облекчават страдания.

Диоскурид го е наричал още балсам за душата, разказва в книжката си "13-те билки за всеки дом" Светла Касабова.

Основни действия
Забележително добре се повлияват възпалителни заболявания на храносмилателните органи и смущения в храносмилането - язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария и др. Прилаган е при много заболявания, придружени със загуба на кръв, възпаление, отоци, хемороиди, обилна менструация, ревматизъм, колити, изгаряния, циреи и др.

У нас маслената настойка от върхари (известна още под името "сандало") отдавна се прилага с успех в народната медицина при изгаряне, язва в стомаха, циреи, за разтривка при натъртено, навехнато, псориазис, ревматични отоци, подувания на лимфни възли.

При кърмачета се използва успокояване на коремни колики, като се намазва коремчето с извлека.

Билката е полезна и при болни от депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото му се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането и с хмел.

Начин на употреба / рецепти
Отвара се приготвя, като 1 с.л. от билката се залива с 250 мл вода и се вари 5 мин. Прецежда се и се пие по една чаша преди хранене 3 - 4 пъти дневно.

Маслен извлек: напълно разцъфнали цветове се заливат със зехтин и се оставят на светло. Извлекът се разклаща, т.е. разбърква се често. След 40 дни маслото става кървавочервено на цвят и се прецежда. С него се обработват раните или се пие.

Гаргара и жабурене с отвара от дрогата се използват при лечение на остър и хроничен стоматит, афти и напуквания по устната лигавица, възпаление и кървене на венците, пародонтоза и др.

Прилага се още мехлем за компреси (каша от накълцани свежи листа, смесени със затоплена несолена свинска мас, престояла 1 денонощие, след което се затопля и прецежда).












Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email