Целината: защо трябва да се употребява цялото растение?


| Прочетено Прочетено: 789 пъти | КоменариКоментари: 0



Целината: защо трябва да се употребява цялото растение?

От древността до днес

Целината е била известна още на старите египтяни, римляни и на гърците. Върху коринтските колони са изобразени листа на целина, което свидетелства за това колко много древните гърци са ценели това растение. При тържествени поводи те носели венци, изплетени от зелените й листа, а също украсявали домовете си с тях.

Така също хранели конете си с нея, за да добият издръжливост и бързина. Използвали целината при измръзване и някои жлъчни заболявания.

За родина на целината се приемат страните около Средиземноморието и Мала Азия.

Срещат се много подвидове на целината, които могат да се обединят в 3 групи: кореноплодни растения, които имат силно развити корени, растения при които силно са развити надземната част, предимно стъбло и дръжки, и трета група- ароматни видове целина, които имат салатни, едри, къдрави листа.

Във всички части на целината се съдържа етерично масло до 3 на сто, което дава приятния и вкусен аромат. В кореноплода се срещат много минерални вещества, белтъчини, мазнини, захари, глутамин, гликозиди, полифеноли и др. В надземната част преобладават провитамин А, витамините С, В1, РР, захари, гликозиди и др. Най-важните съставки на етеричното масло е сединовата киселина.

Целината действа и стомашно, регулира обмяната на веществата, има и антисептично действие.

С кореноплода и листата на целината може да приготвите и супи. Зелените листа на целината също могат да се изсущат. Семената й се комбинират със сол, черен пипер и горчица. Растението е подходящо за диетични режими, защото помага за излъчването на хлориди от организма. Комбинира се още с майорана, мащерка, лук, чесън.

Още ползи
В народната медицина целината се употребява при ревматизъм, трудно уриниране, но не и при камъни и пясък в бъбреците или пикочния мехур. Прилага се и като извлек: 500 гр. корени от целина се вари в 1 л. вода, докато течността остане наполовина, т.е 250 мл. Прецежда се и се разделя на 3, като се приема по време на хранене сутрин, обед и вечер.

Пресният сок- по 1 суп.л. 3 пъти дневно се прави от цялото растение и е полезно за нормализиране работата на храносмилателния тракт. В големи дози дразни стомаха и червата, а голямото количество минерални соли- калциев оксалат, може да предизвикат дори появата на кръв в урината.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email