На какво се дължи бумът от заболявания на щитовидната жлеза и защо засяга все повече жени?


| Прочетено Прочетено: 939 пъти | КоменариКоментари: 0



На какво се дължи бумът от заболявания на щитовидната жлеза и защо засяга все повече жени?

Съветите са на д-р Василка Юрукова, специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия.

Защо  има бум на заболяването, само стресът ли е причината?

Има бум на заболяванията на щитовидната жлеза, които засягат и все повече деца. Разбира се, не само стресът е причината, макар че хроничният стрес има сериозно отражение върху жлезата.  Има доста органи, които влияят на работата на щитовидната жлеза, и когато те заболеят, то това се отразява и на нея. Така напр. червата много силно влияят, черният дроб, надбъбречните жлези, хипофизата.

Специално за България отражението на Чернобил силно се отрази на заболяванията на щитовидната жлеза, тъй като тя като орган е силно чувствителна към радиацията. Последиците от радиационното облъчване траят десетилетия наред.

Има значение и това, че днес имаме много подобрена диагностика.

От значение е и количеството йод, което се поема, като важното е да се знае, че както недостигът на йод, така и свръхконсумацията му, когато е добавен към солта, влияе неблагоприятно на щитовидната жлеза.

От особено значение са и тези вещества, които учените наричат вещества, нарушаващи здравето на ендокринната система. Тук влизат както вещества, които съществуват в природата, така и синтетичните, които я увреждат. Тези вещества се съдържат в пластмасите, към тях се добавят пестидиците, индустриалното замърсяване, парабените.

Първи признаци за хипофункция на щитовидната жлеза

Хипофункция означава слаба, недостатъчна функция на щитовидната жлеза.

Първи признаци за хипофункция на щитовидната жлеза са умора, човек започва да пълнее, диетите не му влияят никак, студено му е. Започва косопад, който се засилва с времето, кожата става суха, получава запек. Човек става по-бавен, по-муден в реакциите си. Тези пациенти дори не знаят, че вече са болни. Тази патология е много по-честа при жените. Те по-рано стигат до лекар, тъй като щитовидната жлеза нарушава здравето на яйчниците и месечния цикъл. Той става оскъден, нередовен, забременяването става много трудно, а ако се случи, има вероятност от ранен спонтанен аборт.

Разлика между хипофункция и Хашимото

Двете са много близки, но не са едно и също нещо.

Хипофункция на щитовидната жлеза е по-общ термин, а болестта на Хашимото е само един от вариантите на хипофункция, то е специфично автоимунно заболяване. Тази хипофункция може да се получи и поради други причини: лъчетерапия, след прием на някои медикаменти от кардиологията и психиатрията,  срещу рак, интерферон алфа и др.

Задължителни изследвания и стойности на антителата

Преди това обаче са важни да се изследват хормоните T4  и T3, както и TSH хормон. Необходимо е да се изследват и стойностите на антителата, които се наричат МАТ и ТАТ. Добре е да се направи и ехография на щитовидната жлеза, но трябва да се има предвид, че ако заболяването е в началото, изследването няма да покаже нищо нередно.

Важни са кръвните изследвания, ако има хипофункция, то T4  и T3 ще бъдат с ниски стойности, а TSH хормон- с високи стойности. Защото така хипофизата ще се опитва да накара намалената щитовидна жлеза да започва да произвежда повече хормони.

Когато има високи стойности на антителата, т.е на  МАТ и ТАТ, то това означава, че в организма е налице автоимунен процес. Това е първи сигнал, че има Хашимото, още преди другите хормони да бъдат нарушени като стойност.

Затова, ако не се изследват антителата, може да се изпусне, че има проблем със щитовидната жлеза, защото хормоните едва на по-късен етап се влошават като стойност.

Връзка между адреналната умора и щитовидната жлеза

По принцип надбъбречните жлези са като шапчици, разположени над бъбреците. Те са 2 на брой и ни оказват първа помощ, когато сме в състояние на стрес.

В това състояние надбъбреците отделят един хормон, наречен кортизол, който е много важен за здравето на щитовидната жлеза. При хроничен стрес ние постоянно изчерпваме надбъбречните жлези и тогава се развива това състояние, наречено адренална умора. Симптомите са умора през деня, вечер- будуване, започва да страда имунитета, нарушават се и други функции.

Как са свързани надбъбречните жлези  със щитовидната жлеза?

При постоянния стрес надбъбреците и по-точно кортизолът блокира точно на 2 места работата на щитовидната жлеза. От една страна, пречи на Т4 хормона да се превърне във важния Т3 хормон, който отговаря за метаболизма, а от друга, пречи на TSH хормона да се отделя, а той кара щитовидната жлеза да работи.

Правилна грижа за надбъбречните жлези

Това означава повече сън, активна почивка, да намалим стреса и да направим така, че да се откажем от нещата, които ни стресират, когато това е възможно и да променим отношението си към тези събития.

И още нещо: ако спрем да ядем полуфабрикати, рафинирани храни, захар, то ще подобрим работата на надбъбреците. Когато се хапват тези храни, то се отделя много инсулин,  а оттам и на кортизола, и така се влошава състоянието на щитовидната жлеза.

Още съвети:

При хипофункция на щитовидната жлеза задължително е да се обърнете към ендокринолог.  При лека хипофункция, е добре да се включат хомеопатия, Шуслерова терапия, хранителни добавки и така да се избегне заместващата терапия със щитовидни хормони.

При тежко състояние на щитовидната жлеза в никакъв случай не бива да се спира хормонозаместващата терапия и да се преминава на лечение с природни средства, защото това може да доведе до проблеми със сърцето, тежко увреждане на сърцето и сърдечно-съдовата система, а също и на други тъкани и органи.

Важно е да се овладеят хроничните инфекции, да се дават микроелементи - цинк, селен,  желязо, витамин С, йод, калий.  Много е важно да се включи и Шуслерова терапия, защото има редица минерали, които ще помогнат в този момент на клетките да се възстановяват.

В заключение може да се каже, че здравният проблем не е започнал със щитовидната жлеза, а със състоянието на червата, т.е възпалителни процеси при тях.  Трябва да определим своите приоритети, за да намалим стреса, защото здравето е безценно.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email