Методът рисуване с вино не е диагностичен. Той е само разпускащ и за рисувателна грамотност


| Прочетено Прочетено: 484 пъти | КоменариКоментари: 0Методът рисуване с вино не е диагностичен. Той е само разпускащ и за рисувателна грамотност

Съветите са на Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, магистър психолог и консултант, педагог по изобразително изкуство, автор на книгите "Силата на 7-те изкуства", "Четирите стихии" и "Силата на 4-те стихии".

- Маги, каква е тази техника - рисуване с вино? Вярно ли е, че е стар метод? Разкажи ни повече за него.
- Още докато пишех първата си книга „Силата на седемте изкуства“ попаднах на тази информация, че „методът е създаден в Русия с цел социални контакти. Когато те са стресирани или имат житейски проблеми, те не търсят изход само в пиенето на водка. От 2015 година насам, в Москва се появиха услуги, които помагат да се снеме излишното напрежение: креативните вечеринки Painty. В Москва и Санкт Петербург се говори за новия формат за свободното време – Painty Party (Рисувателно парти). Това са вечеринки с хубава музика, в едната ръка хората държат четка, в другата – чаша вино. Водещият е художник, който предлага на участниците за 2 часа под негово ръководство да нарисуват картина.

Партитата с бои се провеждат на места, подходящи за целта. По правило, подбират се такива сюжети, които от техническа гледна точка да са лесни за повторение. Тук е много важна ролята на водещия: „Бяха ми необходими млади професионални художници, които могат да грабнат аудиторията, да импровизират“, разказва Дмитрий Анисимов, основател на проекта Painty.

Водещият общува с публиката по предварително разработен план: първо запознанство, след това първоначално нахвърляне на бъдещата картина. След това предвидливо се прави почивка с цел общуване. Но тя не се ползва от всички гости– много от тях продължават със сериозен вид да се потопяват все по-дълбоко в своите творби. За тях това не е само весело прекарване на времето, но и арттерапия. За много хора подобна вечер е начин да се отвлекат от грижите и да се вглъбят в себе си“, продължава Дмитрий Анисимов.

След като завършат творбите си, участниците в терапията с любопитство отиват да разгледат какво са направили другите, допиват виното и за спомен си правят общо селфи на фона на картините и триножниците. За опиянените художници остават тяхното творение, престилки с фирменото лого, награди, фотографии и подобрено самочувствие. От скоро методът се прилага и в България.“ („Силата на седемте изкуства“ стр. 22)

- А как психотерапевтите го използвате?

- Аз лично ползвам метода по малко по-различен начин като съчетавам и другите изкуства в по-широк АНТИ СТРЕС (групов) формат:

- Лечебно пеене с вино
- Писане на стихове с вино
- Арт диагностика на чаша вино и др.

В индивидуални консултации не се позволява вино.

- Има ли разлика в езика на рисунките и как това се отразява на тълкуването им?
- Този подход - рисуване с вино не е диагностичен. Той е само разпускащ и може да добием рисувателна грамотност. Анализ (диагностика) на рисунки се прави в психотерапевтични сеанси, като това помага да се определи моментното състояние на клиента. Те се задават по конкретна тема според заявката на клиента какво точно иска да се изследва. Това е сериозна и отговорна задача.

- Трайни ли са рисунките с вино?
- Рисува се с маслени или акрилни бои, така, че да - трайни са. Но може би въпросът ти е буквален? Всъщност има рисунки, които изразното средство е вино. Но защо да хабим виното?

- Какво рисуват най-често твоите курсисти?
- Относително е. Всеки рисува себе си- вътрешния си свят.

- Ти задаваш ли им тема? Имаш ли любима тема върху която ги караш да рисуват?

- Задължително има тема. Те са различни според целта на събитието. Любимата ми тема е по отношение на развитие, цели, финанси, граници…

- Какво тревожи последните месеци твоите курсисти, има ли нещо, което се очертава като тема на тревожност, неудовлетвореност?
- Взаимоотношенията е наболяла тема напоследък.

- Как с рисуването вадим нашите страхове и/ или "изпускаме парата"?
- Рисуването е активна медитация и навлизане директно в Тета състояние. Цветовете също въздействат всеки по различен начин. Рисуването балансира 6 и 7 чакра, намалява психичния стрес, помага да се отпуснем, повишаваме внимание, концентрация и памет. Добра превенция против деменция и Алцхаймер.

„В древна Индия лечението с цветове се е практикувало от много времена. Тогава са се ползвали слънчевите лъчи, като на пътя им към тялото на човека разполагали цветни стъкла или боядисани тъкани. В Европа научното изследване на цветовия ефект и неговото лечебно въздействие започнало едва в средата на 19 в.“ („Силата на седемте изкуства“ стр. 77)

В съвсем обобщен вид ето как цветовете лекуват някои от болестите:
- анемия – червен цвят;
- разстроен стомах – зелен цвят;
- разстроена нервна система – светлосин цвят;
- неврастения, силна чувствителност- всяка сутрин обливане със сини лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха;
- за подпомагане на умственото развитие – жълт цвят;
- за физически растеж –  зелен цвят;
- против страх – портокалов цвят;
- за спокойствие – син цвят;
- при обезсърчаване – жълт цвят;
- при слаба вяра – син цвят;
- за придобиване на сила – виолетов цвят;
- при неразположение – розов цвят.“

Контакти с Маги Пюскюлева: 
тел.: 0888798963 Акценти от ЗдравницаПроф. Донка Байкова: Полезно е да постим, това е вид детокс

Проф. Донка Байкова: Полезно е да постим, това е вид детокс

Кето режимите, фастингът и всякакви други диети не трябва да се правят повече от 3 седмици, каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова....още

Институции, пациенти, национални и евроексперти обсъждат Националния план за борба с рака

Институции, пациенти, национални и евроексперти обсъждат Националния план за борба с рака

За първи път у нас ще бъде представен проект за въвеждане на скринингови програми за онкологични заболявания в България....още

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа. Много малко са страните, които могат да ни бъдат конкурентоспособни в областта на СПА, балнео и уелнес туризма. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова....още

Един по-нестандартен поглед към здравето

Един по-нестандартен поглед към здравето

Здравето е въпрос на координиране на силите вътре в човека. Ако всички енергии у човека са хармонизирани, то дясната ръка е по-топла от лявата. Това може да се провери, когато се разтъркват двете длани една в друга....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email