Какво представляват фитонцидите?


| Прочетено Прочетено: 1045 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво представляват фитонцидите?

Да откъснем листа от песекиня, бреза, черен касис, евкалипт, хвойна или офика /калина/, корени от хрян, да ги нарежем и да ги покрием с чаша, в която се намират мухи, конски мухи или комари. Ще видим как химичните вещества, отделящи се от тези лечебни растения, много бързо убиват всички насекоми!

Тези така пагубно действащи летливи растителни субстанции са били открити през 40-те години на 20-и век и са наречени фитонциди. Те оказват същото пагубно действие върху гъбички, бактерии и други микроорганизми. Например кашичка от лук или чесън, сложена около чашка с хранителна среда, в която се култивират тези опасни за човека микроорганизми, ги убива за кратко време. При това летливите вещества на кашичка от лука запазва свойствата си в продължение на 30 минути, а  кашичката на чесъна - дори 5-7 денонощия.

Разбира се, фитонцидите не убиват всички съществуващи бактерии  и гъбички. Някои микроби и насекоми са се приспособили към определени растения, които вече не им действат и не могат да се преборят с дадени микроби. Напр. песекинята. Върху това изключително богато на фитонциди  дърво живеят най-малко 60 вида паразити. Казват, че фитонцидите на песекинята могат да убият дори плъх, докато листната въшка се чувства прекрасно в атмосферата на фитонциди на песекинята.

Дори фитонцидите на чесъна не може да прогони някои паразити по него: няколко болестотворни гъбички, насекоми и 1 болестотворна бактерия.

Различните растения отделят различни количества. Едни от фитонцидите са летливи, а други - съставни части на тъканни сокове. Огромни количества фитонциди се намират в горите. Вероятно това обяснява фактът, че в млада иглолистна гора бактерии почти няма.

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества.

Фитонцидите се използват за борба с вредителите на пчелите напр, както и за вредители на растенията, а също и за лечебни цели в медицинската практика.

Препарати от ябълка сорт Антоновка, листа и плодове от черен касис, корени от див калган и динка,дренки и дъбови  жълъди бързо унищожават дизинтерийните микроби.

Оказва се, че хората от край време са използвали бактерицидните "дарове" на природата в бита. Ловецът напр. слага фитонцидно растение в корема на убитата птица. При правене на туршия домакинята добавя към качето с краставички всякакви подправки, които имат не само вкусова, но и антисептична роля.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email