Какво представляват фитонцидите?


| Прочетено Прочетено: 377 пъти | КоменариКоментари: 0Какво представляват фитонцидите?

Да откъснем листа от песекиня, бреза, черен касис, евкалипт, хвойна или офика /калина/, корени от хрян, да ги нарежем и да ги покрием с чаша, в която се намират мухи, конски мухи или комари. Ще видим как химичните вещества, отделящи се от тези лечебни растения, много бързо убиват всички насекоми!

Тези така пагубно действащи летливи растителни субстанции са били открити през 40-те години на 20-и век и са наречени фитонциди. Те оказват същото пагубно действие върху гъбички, бактерии и други микроорганизми. Например кашичка от лук или чесън, сложена около чашка с хранителна среда, в която се култивират тези опасни за човека микроорганизми, ги убива за кратко време. При това летливите вещества на кашичка от лука запазва свойствата си в продължение на 30 минути, а  кашичката на чесъна - дори 5-7 денонощия.

Разбира се, фитонцидите не убиват всички съществуващи бактерии  и гъбички. Някои микроби и насекоми са се приспособили към определени растения, които вече не им действат и не могат да се преборят с дадени микроби. Напр. песекинята. Върху това изключително богато на фитонциди  дърво живеят най-малко 60 вида паразити. Казват, че фитонцидите на песекинята могат да убият дори плъх, докато листната въшка се чувства прекрасно в атмосферата на фитонциди на песекинята.

Дори фитонцидите на чесъна не може да прогони някои паразити по него: няколко болестотворни гъбички, насекоми и 1 болестотворна бактерия.

Различните растения отделят различни количества. Едни от фитонцидите са летливи, а други - съставни части на тъканни сокове. Огромни количества фитонциди се намират в горите. Вероятно това обяснява фактът, че в млада иглолистна гора бактерии почти няма.

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества.

Фитонцидите се използват за борба с вредителите на пчелите напр, както и за вредители на растенията, а също и за лечебни цели в медицинската практика.

Препарати от ябълка сорт Антоновка, листа и плодове от черен касис, корени от див калган и динка,дренки и дъбови  жълъди бързо унищожават дизинтерийните микроби.

Оказва се, че хората от край време са използвали бактерицидните "дарове" на природата в бита. Ловецът напр. слага фитонцидно растение в корема на убитата птица. При правене на туршия домакинята добавя към качето с краставички всякакви подправки, които имат не само вкусова, но и антисептична роля.Акценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email