Безплатни прегледи за семействата на пациенти с меланом и променени бенки през юни и юли


| Прочетено Прочетено: 1349 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни прегледи за семействата на пациенти с меланом и променени бенки през юни и юли

Скринингът на деца и роднини, при поставена диагноза на член на семейството, е световен стандарт и  препоръка на водещите онколози.

Май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома - най-агресивният вид рак на кожата. Всяка година, по данни на Globocan, в България се установяват над 600 нови случая на меланом и броят им нараства с 3 до 5% ежегодно. Въпреки че заболяването засяга предимно хора над средна възраст (65+), то може да се появи на всяка възраст. Приблизително половината от засегнатите са хора между 35 и 55 години. Все по-често се диагностицират и пациенти под 40-годишна възраст, включително и деца.

За разлика от редица държави по света, където профилактиката се извършва периодично и е превърната в държавна политика, тук откриването на меланом обикновено става случайно от самите пациенти или от техен близък, в доста напреднал етап от развитието на заболяването.

Колкото по-рано се открие и лекува меланомът, толкова по-големи са шансовете за възстановяване и пълноценен живот след диагнозата.

Близките на пациентите с меланом, логично, се притесняват и за своето здраве, но липсата на здравна култура, незнанието за формите на наследственост при кожните тумори или поради страх, рядко търсят консултация със специалист.

Затова д-р Ива Гаврилова - един от водещите лекари за меланом у нас - реши да продължи инициативите за превенция, като обяви поредица от дати за безплатни прегледи през юни и юли, с фокус към потенциално застрашени групи. Д-р Ива Гаврилова, е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България.

„Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар наследствеността при рака на кожата да е много ниска и се различава от фамилните форми на заболяванията, където има унаследяване, се препоръчва скрининг на близките родственици при диагностициран меланом в семейството“, казва д-р Гаврилова.

По думите й братя, сестри и децата на пациенти с меланом е нужно поне веднъж да бъдат прегледани обстойно, за да се знае дали някой от тях има рискови образувания, които трябва да наблюдава и дали има нужда от периодично проследяване или не.

Първата група безплатни прегледи са предназначени за близки родственици на пациенти с меланом – техни деца, братя и сестри.

Прегледите ще се проведат на 19.06 и 26.06.2023 г. от 9:00 до 13:00 часа в амбулатория „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“, до изчерпване на свободните места (ул. „Преславска планина“ №2, София). Нужно е предварително записване на телефон +359 884 154 224.

За хора, които са забелязали, че пигментна бенка, която имат от дълго време, е променила формата и размера си, също ще има възможност да се прегледат безплатно. Д-р Гаврилова обяви две нови дати, специално за профилактика на потенциално опасни образувания, в партньорство с клиника Хигия NV.

Под променени бенки разбираме такива с неравни очертания, неправилна форма, неравномерна пигментация или установено нарастване, с изпъкване над кожата.

Прегледите за променени бенки ще се проведат на 7.06 и 7.07.2023 г. от 8.30 до 12:00 ч. в Клиника Хигия NV до изчерпване на свободните места (бул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София). За записване: +359 886 500 421.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email