Как се отглеждат деца с аутизъм в България?


| Прочетено Прочетено: 851 пъти | КоменариКоментари: 0Как се отглеждат деца с аутизъм в България?

Фитотерапевтът Елионора Недялкова споделя тревогите и опита си като родител на две деца с аутизъм.

- Г-жо Недялкова, как разбрахте, че вашите деца са с аутизъм (заболяване от аутистичния спектър)?

- Здравейте, казвам се Елионора Недялкова и съм многодетна майка. Нашите малки синове са с диагноза аутизъм и за съжаление са в най – ниската част на аутистичния спектър.

Като всеки родител, ние вярваме, че живота ни определя само хубави моменти с децата ни. Големите ни синове и дъщери са с постижения, художници, чужди езици – винаги са се представяли успешно на местно и международно ниво.

За това и когато в детската градина определиха малките ни синове като деца със специални потребности, това беше един голям „шамар“ за нас като родители.

Пред 2013 г. този термин беше сигнал, че детето е с „увреждане“ в лицето на обществото.

- Колко време мина от раждането до поставянето на диагнозата?
- Момчетата ни са „породени“ с разлика от 18 месеца. До втората година на най – малкия Георги и до третата година на Ангел – Михаил нямаха никакви симптоми или признаци, че нещо не е наред. Като всички деца в „норма“ медицинските прегледи са показвали, че се развиват нормално физически и умствено.

През 2013 г., след влизането им в детската градина, екип от специалисти ни насочиха да направим медицински изследвания и след това срещи с психолог, психиатър и невролог.

Диагнозата „аутизъм“ ни я постави детски психиатър от Пловдив през 2014 г. след няколко прегледа със всяко едно от момчетата.

- Как приехте новината?
Никой родител не е подготвен за такава новина, при нас беше много трудно, защото имахме четири живи и здрави, умни и с постижения деца.

Още помня деня, в който детския психиатър ни съобщи че синовете ни са аутисти – останах без дъх, почувствах такава тежест, че ми беше трудно да дишам, в него момент разбрах, че това ще промени целия ни живот!

Близо две години отказвахме да приемем реалността, през това време посещавахме всички препоръчани специалисти и само установяваха това, което ни казаха в детската градина – че имат затруднения в комуникацията, социалната интеракция и поведението, че имат нужда да им се осигури специална грижа, внимание и търпение, за да се развиват и да се интегрират в обществото.

Преминахме през ада – семействата ни, роднините ни, ние самите – обвинявахме се, бяхме обзети от вина, гняв, отказвахме да приемем ситуацията, но това беше новият ни начин на мислене и на живот – да живеем с аутизма.

И един ден се спогледахме със съпруга ми и в сърцата и душите си ние се разбрахме – това са нашите деца, толкова чакани и желани, те не бяха виновни с нищо, от нас се искаше да ги обичаме, такива каквито са и да ги приемем такива каквито са!

Синовете ни бяха аутисти!

Ние трябваше да им осигурим нормално детство, с грижа към нуждите и потребностите им и да се опитаме да ги направим част от обществото ни!

- Имате ли обяснение защо се увеличават случаите на заболявания на деца с аутизъм?
- Причините за увеличаването на случаите на деца с аутизъм не са напълно ясни, но се предполага, че има множество фактори, които могат да играят роля в това.

През последните години се правят множество изследвания и показват, че някои от факторите, които могат да увеличат риска за появата на аутизъм при децата, включват генетични фактори, ранното детство и възможността за влияние на околната среда. Например, замърсеността на въздуха, водата и почвата може да бъде един от факторите, които допринасят за появата на аутизъм при децата.

Също така биохимичният подход и диетата, свързани с него, могат да играят роля в развитието на аутизма при децата. Изследвания показват, че ранното даване на хранителни добавки, които съдържат магнезий и витамин D, може да има положителен ефект върху развитието на децата и да намали риска от аутизъм.

Една от възможните причини може да бъде по-добрата диагностика и информираност за аутизма.

В последните години, обществото е по-осведомено за аутизма, което означава, че децата с аутизъм могат да бъдат диагностицирани по-рано. Това може да доведе до увеличаване на броя на случаите, които се докладват, но не обяснява защо има увеличение на броя на случаите.

Въпреки че все още няма ясна причина за увеличаването на случаите на деца с аутизъм, е важно да се продължи с изследванията и да се подобри информираността за това заболяване. Трябва да се инвестира в образованието на родители, учители и здравни професионалисти, за да се подобри разбирането и предоставянето на грижа за децата с аутизъм.

Увеличаването на случаите на деца с аутизъм е сериозен проблем, който изисква непрекъснати изследвания и подобряване на информираността. Трябва да се работи за намаляване на рисковите фактори, свързани с появата на аутизъм, и за подобряване на грижата и образованието за тези деца. Всички трябва да работим заедно, за да осигурим на децата с аутизъм възможността да имат успешен и щастлив живот.

- Имате ли подкрепа, разбиране от страна на обществото. Какво трябва да се направи?
- След диагностирането на децата ни, разбрах, че няма да имам възможност да работя както досега и ще се наложи да променя както специалността си, така и начина си на работа.

Трябваше да се информирам повече за аутистичния спектър, кое го причинява, как може да се компенсират нуждите им.

Оказва се, че в България обществото ни не е благосклонно настроено към „различните“ – не говоря само за децата.

Самото общество не е подготвено за хората с аутизъм – нашите синове не са вербални и с това „дразнят“ децата в норма.

От години не посещаваме детските и спортните площадки, защото момчетата ни са обект на вербална и физическа агресия от страна на децата в „норма“. За нас като семейство установявам, че самите родители не подготвят децата си, вероятно и те самите не знаят как да се отнасят с хората с увреждания.

А децата ни имат нужда от движение, за съжаление не можем да посещаваме нито спортни зали, нито други форми за физическо развитие, защото според думите им „нямат“ специалисти, които да работят с тях.

И те са „скритите“ деца на България – не сме единствените, които стоят в къщи.

Пазарджик се представя за спортен град, но няма къде децата ни да изразходват енергията си – те не могат да постигат рекорди и постижения, нашите синове са в най – ниската част на аутистичния спектър и умствено са с интелекта на три годишни деца.

Това което трябва да се направи е да се подготвят специалисти за потребностите на децата с увреждания. Да се обособят и в по – малките градове зали както за скално катерене, така и спортна зала за скачане на батут и други подобни спортни форми, които ще им помогнат да изразходват натрупаната енергия в тях.

- Вие сте известна билкарка. Могат ли билките да бъдат в помощ на децата с аутизъм и как?
- Да, аз съм фитотерапевт – занимавам се с билколечение.

След като на синовете ни бяха поставили диагноза „аутизъм“ се „върнах“ към старите тефтери на дядовците ми. Отраснала съм сред старите български лечители и съм тяхна ученичка и до днес.

Търсех алтернативи да възстановя поне физическото здраве на децата си – единия имаше частична пареза и интоксикация на черния дроб след ваксинация, най – малкия спря да използва ръцете си и да приема физическото си тяло, като част от него.

Билките и билковите смеси, които използвам с високи резултати при децата си, бяха за детоксикация и изчистване на организма им от паразити и прочистване на лимфната система, за успокояване на нервната система и за спокоен сън.

Това са голяма част от проблемите на децата с аутизъм – липсата на нормален сън, проблеми със стомашно – чревния тракт, липси на минерали и витамини, поради невъзможност за пълноценно усвояване от храната, поради нейното еднообразие. Те са страшно трудни в храненето!

Днес, физически ако погледнете синовете ми, няма да кажете че имат умствени затруднения и не са вербални! Само докато не сте в контакт с тях.

Но ние продължаваме да работим с тях, посещават ЦСОП - Пазарджик, който е специализиран център за обучение на деца със специални образователни потребности.

Също така имат посещения при психолог, рехабилитатор и кинезитерапевт в ДЦДМУ „Вяра, Надежда и Любов“ – Пазарджик, където имат възможност да се социализират и чувстват обгрижвани.

И в двата дневни Центъра специалистите са невероятно търпеливи към децата, а специалистите им не отстъпват на всички платени форми на дейностите в града.

Вярваме, че с любов и търпение ще бъдат достойна част от обществото ни – и двамата ни сина с интерес участват в дейността ни в Билковата ни ферма – работилница „Магическо биле“ и Пчелната ни ферма „Ангелски ръце“, където помагат за билките и пчеличките.

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email