Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)


| Прочетено Прочетено: 705 пъти | КоменариКоментари: 0Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)

Съветите са на кинезитерапевтката от Швейцария Мария Якоб.

Ходилото е основния “амортисьор” в нашето тяло. То посреща първия “удар” със земята и го  разпределя равномерно нагоре по тялото чрез миофасциалните кинетични вериги, натоварвайки последователно определени мускулни групи.  Активно участие в този процес вземат мускулите и ставите на долните крайници, осъществяващи пружиниращо движение на таза (представете си таза като лодка, която се полюшва във водата).

Сложната анатомична конструкция на ходилото е съставена от 26 костици, няколко слоя собствени малки мускули и многоброен лигаментарен апарат. По този начин се осъществява едновременно стабилност при статично натоварване и мобилност при ходене.
Mускулите и костите на ходилото образуват еластичен купол на три опорни точки и два основни свода – надлъжен и напречен . Основна задача е ходилото, по време на ходене, да осъществява стабилен контакт с опората, адаптирайки се към повърхноста.

Купола на ходилото се развива и оформя в първите 12 – 14 год от живота.  Мускулите на ходилото се развиват най-добре при претъркалващо движение пета- пръсти и при непрекъсната смяна на напреженето в самото ходило. Това се осъществява при:

1. ходене бос, по чорапи или обувки с мека, еластична подметка  (развива надлъжният свод, отговарящ за статиката на тялото)

2. ходене по неравна повърхност ( развива най-дълбокият слой мускули , които осъществяват адаптацията на ходилото към повърхноста).
Едно ходило е функционално, когато  можем да движим големият пръст изолирано от останалите пръсти.

Най-често срещани деформации на ходилото са:
- спаднал свод (плоскостъпие) – липсват сводове на ходилото
- високо ходило  (вдлъбнато стъпало) – твърде високи сводове на ходилото
- ходило със завъртян надолу вътрешен ръб (пронация), пета завъртяна навън – тежестта на тялото пада върху вътрешният свод на ходилото
- ходило със завъртян нагоре вътрешен ръб (супинация), пета завъртяна навътре – тежестта на тялото пада на външният ръб.

Тези деформации могат да бъдат самостоятелни или комбинация от няколко.

В начален етап винаги са резултат на мускулен дисбаланс на мускули на подбедрицата, в по-късен етап настъпват промени в позицията на костите на ходилото.

Изпъкнало кокалче на големият пръст има две разновидности:
- изместване посоката на първият лъч навън, при което големият пръст се измества навътре т. нар. халус валгус. Причина е  скъсяване на някои от собствените мускули на ходилото. Настъпва безболезнено.
- натрупване на кокалче в основата на големият пръст, без да има промени в  посоката на първия лъч или големият пръст. Касае се за натрупване на костно вещество, често с възпаления и болка.

От костните структури на ходилото започват няколко групи мускули образуващи  миофасциални линии, които транслират движението нагоре по системата до основата на черепа и главата.

При всички случаи още с появяването на някаква асиметрия в ходилото е необходимо всекидневно масажи, упражнения, топли бани на ходилата (морска сол + английска сол), смяна на обувките. При наложила се оперативна корекция е задължително консултация и терапии при терапевт и самостоятелна работа ежедневно по мин. 30 мин. (най-добре 2х30).Акценти от ЗдравницаСемейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email