Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)


| Прочетено Прочетено: 334 пъти | КоменариКоментари: 0Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)

Съветите са на кинезитерапевтката от Швейцария Мария Якоб.

Ходилото е основния “амортисьор” в нашето тяло. То посреща първия “удар” със земята и го  разпределя равномерно нагоре по тялото чрез миофасциалните кинетични вериги, натоварвайки последователно определени мускулни групи.  Активно участие в този процес вземат мускулите и ставите на долните крайници, осъществяващи пружиниращо движение на таза (представете си таза като лодка, която се полюшва във водата).

Сложната анатомична конструкция на ходилото е съставена от 26 костици, няколко слоя собствени малки мускули и многоброен лигаментарен апарат. По този начин се осъществява едновременно стабилност при статично натоварване и мобилност при ходене.
Mускулите и костите на ходилото образуват еластичен купол на три опорни точки и два основни свода – надлъжен и напречен . Основна задача е ходилото, по време на ходене, да осъществява стабилен контакт с опората, адаптирайки се към повърхноста.

Купола на ходилото се развива и оформя в първите 12 – 14 год от живота.  Мускулите на ходилото се развиват най-добре при претъркалващо движение пета- пръсти и при непрекъсната смяна на напреженето в самото ходило. Това се осъществява при:

1. ходене бос, по чорапи или обувки с мека, еластична подметка  (развива надлъжният свод, отговарящ за статиката на тялото)

2. ходене по неравна повърхност ( развива най-дълбокият слой мускули , които осъществяват адаптацията на ходилото към повърхноста).
Едно ходило е функционално, когато  можем да движим големият пръст изолирано от останалите пръсти.

Най-често срещани деформации на ходилото са:
- спаднал свод (плоскостъпие) – липсват сводове на ходилото
- високо ходило  (вдлъбнато стъпало) – твърде високи сводове на ходилото
- ходило със завъртян надолу вътрешен ръб (пронация), пета завъртяна навън – тежестта на тялото пада върху вътрешният свод на ходилото
- ходило със завъртян нагоре вътрешен ръб (супинация), пета завъртяна навътре – тежестта на тялото пада на външният ръб.

Тези деформации могат да бъдат самостоятелни или комбинация от няколко.

В начален етап винаги са резултат на мускулен дисбаланс на мускули на подбедрицата, в по-късен етап настъпват промени в позицията на костите на ходилото.

Изпъкнало кокалче на големият пръст има две разновидности:
- изместване посоката на първият лъч навън, при което големият пръст се измества навътре т. нар. халус валгус. Причина е  скъсяване на някои от собствените мускули на ходилото. Настъпва безболезнено.
- натрупване на кокалче в основата на големият пръст, без да има промени в  посоката на първия лъч или големият пръст. Касае се за натрупване на костно вещество, често с възпаления и болка.

От костните структури на ходилото започват няколко групи мускули образуващи  миофасциални линии, които транслират движението нагоре по системата до основата на черепа и главата.

При всички случаи още с появяването на някаква асиметрия в ходилото е необходимо всекидневно масажи, упражнения, топли бани на ходилата (морска сол + английска сол), смяна на обувките. При наложила се оперативна корекция е задължително консултация и терапии при терапевт и самостоятелна работа ежедневно по мин. 30 мин. (най-добре 2х30).Акценти от ЗдравницаКакво е да си акушер-гинеколог във Виена?

Какво е да си акушер-гинеколог във Виена?

Д-р Даниела Варадинова работи като гинеколог в болницата в Klosterneuburg oт 2 години. Тук тя е и Oberarzt, т.е главен лекар. Прекрасната лекарка освен, че е млада, е любимка на своите пациентки....още

Детското УНГ отделение на ИСУЛ вече разполага с ново оборудване

Детското УНГ отделение на ИСУЛ вече разполага с ново оборудване

Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и цяла Западна България вече е допълнено от универсален стол 2:1....още

Европа изостава много и се опитва да се справя с аутизма чрез поведенчески терапии

Европа изостава много и се опитва да се справя с аутизма чрез поведенчески терапии

Проучванията в областта на физиологичните причини за аутизма и обучителните проблеми датират още от 90-те години на миналия век, с началото на първата истински голяма вълна на аутистичния спектър....още

При здрав човек  кръвното се понижава през нощта

При здрав човек кръвното се понижава през нощта

При здравите хора кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email