Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)


| Прочетено Прочетено: 852 пъти | КоменариКоментари: 0



Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)

Съветите са на кинезитерапевтката от Швейцария Мария Якоб.

Ходилото е основния “амортисьор” в нашето тяло. То посреща първия “удар” със земята и го  разпределя равномерно нагоре по тялото чрез миофасциалните кинетични вериги, натоварвайки последователно определени мускулни групи.  Активно участие в този процес вземат мускулите и ставите на долните крайници, осъществяващи пружиниращо движение на таза (представете си таза като лодка, която се полюшва във водата).

Сложната анатомична конструкция на ходилото е съставена от 26 костици, няколко слоя собствени малки мускули и многоброен лигаментарен апарат. По този начин се осъществява едновременно стабилност при статично натоварване и мобилност при ходене.
Mускулите и костите на ходилото образуват еластичен купол на три опорни точки и два основни свода – надлъжен и напречен . Основна задача е ходилото, по време на ходене, да осъществява стабилен контакт с опората, адаптирайки се към повърхноста.

Купола на ходилото се развива и оформя в първите 12 – 14 год от живота.  Мускулите на ходилото се развиват най-добре при претъркалващо движение пета- пръсти и при непрекъсната смяна на напреженето в самото ходило. Това се осъществява при:

1. ходене бос, по чорапи или обувки с мека, еластична подметка  (развива надлъжният свод, отговарящ за статиката на тялото)

2. ходене по неравна повърхност ( развива най-дълбокият слой мускули , които осъществяват адаптацията на ходилото към повърхноста).
Едно ходило е функционално, когато  можем да движим големият пръст изолирано от останалите пръсти.

Най-често срещани деформации на ходилото са:
- спаднал свод (плоскостъпие) – липсват сводове на ходилото
- високо ходило  (вдлъбнато стъпало) – твърде високи сводове на ходилото
- ходило със завъртян надолу вътрешен ръб (пронация), пета завъртяна навън – тежестта на тялото пада върху вътрешният свод на ходилото
- ходило със завъртян нагоре вътрешен ръб (супинация), пета завъртяна навътре – тежестта на тялото пада на външният ръб.

Тези деформации могат да бъдат самостоятелни или комбинация от няколко.

В начален етап винаги са резултат на мускулен дисбаланс на мускули на подбедрицата, в по-късен етап настъпват промени в позицията на костите на ходилото.

Изпъкнало кокалче на големият пръст има две разновидности:
- изместване посоката на първият лъч навън, при което големият пръст се измества навътре т. нар. халус валгус. Причина е  скъсяване на някои от собствените мускули на ходилото. Настъпва безболезнено.
- натрупване на кокалче в основата на големият пръст, без да има промени в  посоката на първия лъч или големият пръст. Касае се за натрупване на костно вещество, често с възпаления и болка.

От костните структури на ходилото започват няколко групи мускули образуващи  миофасциални линии, които транслират движението нагоре по системата до основата на черепа и главата.

При всички случаи още с появяването на някаква асиметрия в ходилото е необходимо всекидневно масажи, упражнения, топли бани на ходилата (морска сол + английска сол), смяна на обувките. При наложила се оперативна корекция е задължително консултация и терапии при терапевт и самостоятелна работа ежедневно по мин. 30 мин. (най-добре 2х30).











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email