Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)


| Прочетено Прочетено: 644 пъти | КоменариКоментари: 0



Функция на ходилото и значението му за статиката на тялото (част 1)

Съветите са на кинезитерапевтката от Швейцария Мария Якоб.

Ходилото е основния “амортисьор” в нашето тяло. То посреща първия “удар” със земята и го  разпределя равномерно нагоре по тялото чрез миофасциалните кинетични вериги, натоварвайки последователно определени мускулни групи.  Активно участие в този процес вземат мускулите и ставите на долните крайници, осъществяващи пружиниращо движение на таза (представете си таза като лодка, която се полюшва във водата).

Сложната анатомична конструкция на ходилото е съставена от 26 костици, няколко слоя собствени малки мускули и многоброен лигаментарен апарат. По този начин се осъществява едновременно стабилност при статично натоварване и мобилност при ходене.
Mускулите и костите на ходилото образуват еластичен купол на три опорни точки и два основни свода – надлъжен и напречен . Основна задача е ходилото, по време на ходене, да осъществява стабилен контакт с опората, адаптирайки се към повърхноста.

Купола на ходилото се развива и оформя в първите 12 – 14 год от живота.  Мускулите на ходилото се развиват най-добре при претъркалващо движение пета- пръсти и при непрекъсната смяна на напреженето в самото ходило. Това се осъществява при:

1. ходене бос, по чорапи или обувки с мека, еластична подметка  (развива надлъжният свод, отговарящ за статиката на тялото)

2. ходене по неравна повърхност ( развива най-дълбокият слой мускули , които осъществяват адаптацията на ходилото към повърхноста).
Едно ходило е функционално, когато  можем да движим големият пръст изолирано от останалите пръсти.

Най-често срещани деформации на ходилото са:
- спаднал свод (плоскостъпие) – липсват сводове на ходилото
- високо ходило  (вдлъбнато стъпало) – твърде високи сводове на ходилото
- ходило със завъртян надолу вътрешен ръб (пронация), пета завъртяна навън – тежестта на тялото пада върху вътрешният свод на ходилото
- ходило със завъртян нагоре вътрешен ръб (супинация), пета завъртяна навътре – тежестта на тялото пада на външният ръб.

Тези деформации могат да бъдат самостоятелни или комбинация от няколко.

В начален етап винаги са резултат на мускулен дисбаланс на мускули на подбедрицата, в по-късен етап настъпват промени в позицията на костите на ходилото.

Изпъкнало кокалче на големият пръст има две разновидности:
- изместване посоката на първият лъч навън, при което големият пръст се измества навътре т. нар. халус валгус. Причина е  скъсяване на някои от собствените мускули на ходилото. Настъпва безболезнено.
- натрупване на кокалче в основата на големият пръст, без да има промени в  посоката на първия лъч или големият пръст. Касае се за натрупване на костно вещество, често с възпаления и болка.

От костните структури на ходилото започват няколко групи мускули образуващи  миофасциални линии, които транслират движението нагоре по системата до основата на черепа и главата.

При всички случаи още с появяването на някаква асиметрия в ходилото е необходимо всекидневно масажи, упражнения, топли бани на ходилата (морска сол + английска сол), смяна на обувките. При наложила се оперативна корекция е задължително консултация и терапии при терапевт и самостоятелна работа ежедневно по мин. 30 мин. (най-добре 2х30).











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email