Разширени вени се появяват при повишена киселинност в организма


| Прочетено Прочетено: 4274 пъти | КоменариКоментари: 0



Разширени вени се появяват при повишена киселинност в организма

Как да се справите с разширените вени? Съветите са на д-р Василка Юрукова - специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия.

- Защо е погрешно да се сещаме за разширените вени само през лятото?
- Разбира се, разширените вени напомнят за себе си най-вече през горещите месеци на годината. Но тяхното развитие не се влияе толкова от сезоните, колкото от вътрешни фактори. Затова е добре да се погрижим за тях навреме.

Жените са по-често засегнати от появата на разширени вени, най-вече заради хормонални проблеми, а също и при бременност, съпроводена с качване на много килограми.

Особено внимателни към разширените вени трябва да са няколко групи хора. Това са тези, които имат родители, които страдат от разширени вени, хора, които са склонни да качват повече килограми, а също и жени, които имат повече от една бременност.

Влияние оказва и хормоналния фактор. Напр. жени, които са на хормонална терапия, особено по време на менопаузата,  а също и по време на перименопаузата имат повече проблеми с вените.

- Кои са факторите за появата им и за какво те са знак?
- Когато говорим за разширени вени имаме предвид вените на долните крайници. По принцип вените връщат кръвта към сърцето и в тези венозни съдове има венозни клапи. До скоро се считаше, че когато венозните клапи отслабнат или се увредят, тогава кръвта се връща назад, натрупва се във вената и тя започва да отича и да се разширява.

От друга страна, всяко състояние, което води до натиск върху корема или краката, може да доведе до разширение на вените. Затова бременностите, прекаленото покачване на килограми може да доведе до подобни проблеми.

През последните години се натрупаха изследвания, които показват, че те се венозните съдове се разширяват по друга причина. Те напр. съдържат по-малко количество еластин и колаген, което е първостепенна причина за разширението им. Но това намаляване на колаген и еластин не е само съсредоточено в долните крайници. Това се намалява в цялото тяло. Затова много често виждаме съчетание от разширени вени и отслабване на съединителната тъкан.

- Какво е общото с хемороидите, отпуснатата кожа и стриите при бременните жени?
- Общото между тях е, че се наблюдава една по-голяма слабост на съединителната тъкан. Хемороидите са също разширени вени, но на долните крайници, а на вените в края на дебелото черво, на ректума. Тази слабост се наблюдава като наследствена предразположеност. Понякога имаме малшанса да ги наследим не само от нашата майка, но и от двамата си родители. Затова, ако имаме такава предразположеност е добре да вземем предварителни мерки, за да подпомогнем здравината на тази съединителна тъкан. Това много успешно може да се прави със Шуслерови соли.

- Защо е важна съединителната тъкан и как да се погрижим за нея?

- Съединителната тъкан е буквално навсякъде и затова е от изключително значение тя да е здрава. При слаба съединителна тъкан започват проблеми от всякакво естество. Може да се образуват хернии на различни места, някои деца дори се раждат с вродени хернии, което налага правенето на операция. При други случаи подобна слабост на съединителната тъкан може да причинят остеопороза. Може да се причини и птоза / спадане/ на бъбрек, птоза на черва, птоза на влагалище и др. Това при жените се свързва най-често с бременности.  Затова трябва да се погрижим за тази съединителна тъкан още от бременността на майката. Напр. със Шуслерови соли. Така майката хем ще роди здраво бебе, хем няма да загуби тези минерали, които са важни за нейната съединителна тъкан. Те ще я предпазят да развие разширени вени, остеопороза, и др. заради неколкократни бременности.

Малко хора знаят, че когато една жена влезе в менопауза, количеството колаген и еластин, което тя има, тя губи 30 на сто от тях в следващите 4-5 години. Това означава, че през това време започват проблеми не само с разширени вени и отпусната кожа, както и хемороиди, но проблеми и с капиляри и артерии, а също и с кожата, косата, зъбите, венците. Намалява и зрението, отново поради загуба на колаген.

Уврежда се и сърцето. Клапите на сърцето също се променят. Затова трябва да подпомогнем тялото със здравословен начин на хранене, с редовен спорт, с Шуслерови соли и хомеопатия.

- Какви са рисковете за сърдечната система, ако вените не функционират добре?
- Това е рискът от отделяне на кръвни съсиреци и тромбози. Това особено се засилва с напредването на възрастта, а също и при операции. Така се създават предпоставки за животозастращаващи състояния и дори смърт. Затова е важно да се обръща внимание на разширените вени и да ги лекуваме.

При бременност трябва да се вземат определени Шуслерови соли. Това са №1 и №11, както и №4.  Тази комбинация може да се използва и от жени, които са преди менопауза, така и в менопауза.

Трябва да се знае още, че разширени вени се развиват тогава, когато има повишена киселинност в организма. В този случай се препоръчва жените да си правят детокс на организма. Така се постига и профилактика на разширените вени.

Шуслерова сол № 9 намалява повишената киселинност в тялото. Детокс на тялото може да се постигне и със соли№ 6, 9, 10, 11 и 12, които да се вземат по 30-45 дни от всяка Шуслерова сол.

Има различни варианти, трябва да се прецени кой е най-подходящият за всяка жена.

- Още съвети при разширени вени
- Голямо значение имат и физическите упражнения. С тях се подобрява циркулацията на кръвта, а мускулите помогат на вените.

Повдигайте краката си, при всяка възможност. Стоенето прав е възможно най-лошото за появата на разширени вени. Това се вижда при фризьорките, това се счита за тяхно професионално заболяване. При мъжете и при професионалните шофьори.

Състоянието на вените  се подобрява и от носенето на компресивни чорапи, особено при пътувания и седене за дълго време.

Храненето трябва пък да изобилства с продукти, богати на биофлавоноиди, а също и екстракти от гроздови семки. Тук спадат още цитрусовите плодове.

При проблем с разширени вени винаги правете консултация със съдов хирург. Те могат да уточнят доколко е напреднало заболяването.

При проблем с разширените вени не е добре в никакъв случай да кръстосваме краката, а също и да се носят прекалено стегнати дрехи. Това не помага на кръвта да се връща обратно по вените към сърцето.

През лятото да се избягва затоплянето, излагането на слънце. Трябва да има охлаждането.

- Има ли връзка между разширените вени и целулита?
- Има връзка, но не е задължително да са свързани. Човек може да има целулит, но да няма разширени вени. Но често, жени, които имат разширени вени страдат и от целулит. Това е комбиниран проблем.

- Как се успокоява възпалена вена?
- Зависи къде е „възелът“- под коляното или над коляното. Да се използват компресивни чорапи. Това ще доведе до значително подобряване. Много важен е начинът на слагане, още преди жената да е станала от леглото. При изпъкналост на вената става дума често за напреднало заболяване. При изпъкване под коляното се носят компресивни чорапи до коляното, вкл. и през лятото.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email