Следпразничния черен дроб: как да си помогнем?


| Прочетено Прочетено: 1555 пъти | КоменариКоментари: 0



Следпразничния черен дроб: как да си помогнем?

Съветите са на Валентин Грандев, автор на книгата "Как да отгледаш вегетарианец".

Най-богатият откъм функции орган е особено натоварен по време на празниците, които за съжаление днес възприемаме единствено като повод за преяждане. Разбира се, ние го приемаме за даденост и изобщо не знаем нищо за състоянието му, докато не се окаже късно, заболее и изведнъж придобием почти докторска квалификация. Този подход не е никак интелигентен, защото няма нищо общо с правилния почин към здравето, наречен профилактика.

Черният дроб е най-големият орган за вътрешна секреция, защото произвежда хормони. Освен тях обаче, създава протеини, превръща тях и мазнините във въглехидрати, формира храносмилателена жлъчка, гликоген (складира глюкозата в този вид полизахарид, за по-късните ви нужди), запасява ни с витамини. Най-активната и обемна лаборатория на тялото ни във всеки един момент съдържа 25% от общото количество на кръвта ни. Черният дроб филтрира и отстранява токсините, попаднали в организма ни, често с нашето активно съдействие. Всичко това в орган с тегло около 1,5 килограма, подлаган на непрекъсната работа.

Съвсем естествено е с времето тази претоварена работна площадка да бъде увредена. Проблемът се състои в това, че тези повреди са резултата от редица наши избори, а не от преумора. Радетелите на удоволствията като основен смисъл на човешкия живот трябва да са наясно, че прекомерната употреба на алкохол, обилни количества храна, некачествена храна (често намираща се по всички щандове и широко рекламирана), тютюнопушенето (засяга не само белите дробове) и редица други подобни навици, действат разрушително на този орган.

В този орган се случват повече от 500 метаболитни процеса

Данните сочат, че всеки четвърти човек в Европа (около 25% от населението или 186 милиона души) има омазнен черен дроб или неалкохолна мастна стеатоза на черния дроб. Ето това спокойно може да бъде наречено пандемия. В САЩ се счита, че всеки трети страда от това увреждане, макар с времето и този феномен да се приема все по-спокойно, както например повишеното кръвно налягане.

Проблемът се състои в това, че в подобно състояние, функциите на черният дроб намаляват поне с 40%! В този орган се случват повече от 500 метаболитни процеса или поне толкова засега е изнамерила физиологията. Намаляването на ефективността му наполовина, директно води до създаване на множество предпоставки за други проблеми.

Как да му съдействаме?
В народната медицина съществуват редица методи за пречистването на черния дроб, често с растения, притежаващи силни хепапротекторни свойства. Тяхната специфика и употреба ще спомена в следваща публикация, защото тук отново ще подчертая възможно най-добрият метод за поддържане на доброто състояние на този и други органи!

Това е въздържанието от хранене. Всеки по-дълъг период на въздържание от хранене (24 и повече часове), дава възможност за почивка на черния дроб и за изхвърлянето на натрупаните в него токсини.

Освен това именно този (или тези) методи намаляват омазняването и предотвратяват стеатозата. Представете си, че ви се налага да извършвате всеки ден тежък физически труд, без време за отдих. С течение на времето умората ще се натрупа, което със сигурност ще доведе до намаляване на възможностите ви да изпълнявате онова, с което сте се заели, а стойността на цялостното здраве ще бъде намалена. Именно това се случва и с черния дроб, за който изобщо не мислим.

Лодпомагане с билки
Както вече разбрахме, черният дроб е заплашен от сериозни заболявания, вследствие на неразумната употреба на тялото ни като цяло. Споменах неалкохолната стеатоза, поразяваща мнозина, но трябва да се подчертае, че хроничните заболявания на черния дроб и цирозата са 12-а водеща причина за смърт в САЩ. През 2004 г. броят на смъртните случаи от хронични заболявания на черния дроб и цироза е около 26 000, а оттогава се е увеличил.

Хепатитът също сериозно поразява този орган и понякога е причина за споменатата цироза. Най-сериозната му форма - хепатит С - може да се намира в тялото няколко десетилетия, като бавно и безсимптомно разрушава черния дроб, докато не стане късно.
Все пак целта на тези редове е не да предизвикат страх, а просто осъзнаване на заплахите. Ето защо профилактиката е особено важен елемент за поддържане на здравето. След като използваме въздържанието от храна за пречистване и регенериране, бихме могли да добавим и полезното въздействие на няколко растения.

В нашата богата на лечебни растения природа се срещан няколко шампиона по пречистване на черния дроб. Измежду най-известните хепапротектори са камшикът, синята жлъчка и белия трън. И трите растения са широко разпространени, могат да се събират и сушат в продължителен период от време, като последното особено силно се отнася до синята жлъчка, която цъфти устойчиво чак до късната есен. Те могат да се използват по обичайните начини, като е добре отварата от тях да се приема поне два месеца с профилактична цел.
Друго растение със сериозни пречистващи свойства е артишокът. Той не е характерен за кухнята, както и за ширините ни, но все пак може да бъде отглеждан при определени условия или продукти и препарати от него да бъдат закупени.

Все пак трябва да се знае, че употребата му не е съвсем безобидна и е добре да се поинтересувате кои състояния не са подходящи за избор на артишок, като пречистващо средство. Иначе, действието му е толкова силно, че концентрираната му употреба е препоръчително средство при отравяния или след продължителна употреба на медикаменти! В градините ни растат и други растения, с полезно за черния дроб действие като земната ябълка, гроздето и други.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email