COVID-19: равносметката


| Прочетено Прочетено: 158 пъти | КоменариКоментари: 0COVID-19: равносметката

Д-р Георги Тодоров, лекар с 28-годишен стаж, завършил е Медицинския университет във Варна, специалист по инфекциозни и тропически болести, пред списание 8

Три години от обявяването на коронапандемията са време, достатъчно да си направим научните, социалните и общочовешките изводи за това, което ни се случи. Твърде много ли повярвахме, или твърде много се уплашихме, и като че ли на време не включихме критичното мислене.

Коронавирусите винаги ги е имало, 20-22 на сто от тези инфекции преди пандемията, се дължаха и дължат на тях.

Много хора умират, но сега стана така, че умряха пред камерите. В Италия напр. през 2017 г, заради грипни усложнения 27 хил. души умират в рамките на 40 дни. През 2020 г., в същото време на годината за същия период от време и поради същата причина са починали 24 700 души. Пита се имаше ли по-висока смъртност в Италия?

Държавата с най-много ваксинации в Европа е Португалия и има скок в общата смъртност през 2022 г. спрямо 2020 г. Такива примери могат да бъдат дадени и в Обединеното кралство, САЩ и др.

В България има дори спад в допълнителната смъртност. На тези, които ще опонират, че България е на първо място по смъртност в Европа, може да се отговори, че така бе и преди пандемията.

Най-малко ваксинирани има в Румъния, Литва, Латвия и Естония. Те имат също трендове на неповишаване на допълнителната смъртност както България.

Най-показателно смъртността в страните с висок процент на имунизация се вижда в статистиката през юли м.г, когато смъртността през летните месеци има тенденция на спад, спрямо зимата.

Има и някои документални филми, които осветляват някои факти за пандемията – „Внезапно починал“ и „Второ мнение“ на журналист от ББС.

Ако се спре да се изследва за коронавируси, епидемията ще изчезне, но при непрекъснато изследване коронавирусите ще бъдат намирани.

Несъстоятелно е да се мисли, че чрез тестовете се взема ДНК информация, такава се взема чрез кръвните изследвания.

Най-адекватно реагира в ситуацията Швеция: не сложиха никога маски, здравните власти казаха, който иска, той да се ваксинира, не наложиха локдауни, в момента са единствената страна с най-ниска инфлация, без скок в допълнителната смъртност. Някои постковид усложнения от ваксините са Синдром на раздразненото черво, поведенческа промяна в хората: повишена раздразнителност, много по-лесна избухливост и много още. От сериозните болести това са миокардит/ възпаление на сърдечния мускул/, възпаление на жлъчните пътища, инфаркт на слезката.Акценти от ЗдравницаОбратима ли е ранната менопауза?

Обратима ли е ранната менопауза?

Това е много женска тема: причината за все по-ранното настъпване на менопаузата. При сегашната продължителност на живота тя обхваща 1/3 от живота на жената. При живота, който живеем в менопауза влизат жени дори под 30 г....още

77-годишен с онкозаболяване проходи отново

77-годишен с онкозаболяване проходи отново

След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София, със счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания, беше прикован към леглото, той вече ще може да ходи сам....още

Защо недостигат лекарства у нас?

Защо недостигат лекарства у нас?

Коментираният недостиг на лекарства в момента не попада в обхвата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА)....още

Защо HPV тестът не се препоръчва за скрининг до 25-годишна възраст?

Защо HPV тестът не се препоръчва за скрининг до 25-годишна възраст?

HPV test 299% от случаите на рак на маточната шийка се дължат на инфекция от човешки папиломни вируси (HPV). Към момента са известни около 200 щама, като 12 са класирани като причиняващи рак....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email