Защо да ставаме вегетарианци и вегани?


| Прочетено Прочетено: 1036 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо да ставаме вегетарианци и вегани?

Важните аспекти на веганството коментират Александра Вали, председател на Българско Веге общество и Невена Захариева в предаването „Линия здраве“ на България он ер.

Хранителният режим, базиран на разнообразие от пресни сезонни растителни храни вече официално е признат от реномирани световно признати асоциации като Американската диетоложка асоциация и Диетолозите на Канада за здравословен начин на хранене, стига да е добре планиран, балансиран и съобразен с нуждите на човек спрямо неговата възраст, пол и физическо натоварване. Съгласно същото становище вегетарианската диета, включително и строгите вегетариански диети, каквато е веган диетата, са здравословни за всяка една възраст, достатъчно хранителни и могат да осигурят ползи за здравето при превенцията и лечението на определени заболявания. И това не е никак изненадващо. Да си припомним, че едни от най-разпространените заболявания, които ежегодно отнемат милиони човешки животи в световен мащаб са причинени от нездравословни хранителни навици и най-вече от прекомерната консумация на високопреработени храни, бедни на витамини, минерали, фибри, фитонутриенти. Такива са сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и редица онкологични заболявания.

Растителната диета предлага не само здравословни ползи за човека, но като цяло тя е по-екосъобразна.

Важно значение за вегетарианството и веганството има и фактът, че той е път към духовно израстване. Някои хора правят преход от вегетарианство към веган, след като дълги години са били отдадени на здравословното хранене.

През 90-те години у нас бе проблем да има вегетарианска кухня навън, камо ли веган. Сега е много по-лесно, развива се веган движението както по света, така и у нас. Шеговито погледнато луканката днес си има вариант- цвекланка, както и шкембе чорбата- кокосово мляко и гъба кладница. Вкусовете могат да се заменят и да се направят различни варианти. Освен това се откриват доста нови храни.

Много е полезно да си припомним, че навремето хората са спазвали строго всички пости в годината, че месо не е консумирало всеки ден, а само в определени дни и за празници.

Увеличава се постепенно броят на хората, които виждат смисъла на един по-лек хранителен режим.

Проблем е, че в детските градини няма опция за вегетарианство, а има задължително месно меню. Може би причината е, че в практиката на българските педиатри не се допуска като алтернатива вегетарианско и веган хранене на деца.

Здравословният мотив би трябвало да стимулира голям процент от българските граждани  да променят своя модел на хранене. За преработените храни хората като че ли нямат волята да спрат да ги консумират. Те са лесно достъпни, обикновено са много вкусни, а повечето от хората търсят лесни решения.

 За щастие можем да разчитаме на маркировките и етикетирането на храните. Съществува един международно признат символ за класифициране на вегански и вегетариански продукти и това е V-Label. За потребителите той е лесен и надежден пътеводител, който им помага при пазаруване, а за компаниите е възможност за насърчаване на прозрачността и яснотата в комуникацията с крайния потребител.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email