Синдромът - студени крака (полезни съвети)


| Прочетено Прочетено: 3133 пъти | КоменариКоментари: 0



Синдромът - студени крака (полезни съвети)

Съветите са на Емил Златев, инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с над 35 години опит.


Нормално е ходилата да са леко хладни, иначе кръвообращението са забавя и се получават съсиреци, които водят до запушване на кръвоносни съдове.

Ще попитате: как е възможно?

Леко хладното ходило е анатомическа и физиологическа необходимост.

Студът кара кръвоносните съдове да се свиват периодично и това оказва изтласкващо въздействие върху кръвта, която бива поета от венозните клапи (анатомичните шлюзове) нагоре по краката.
Този темературно-анатомичен комплекс (заедно с работата на мускулатурата) играе основна роля в обновяването на кръвта в долните крайници и тазовото дъно. Можем да оприличим общото въздействие (студ, венозни клапи, мускули, работа на сърцето, дишане) на пръсти, които стискат тубичка с паста за зъби и изтласкват съдържанието.

Обратно, ако ходилата са винати топли, краката се надуват, плътта се разширява, изпълва се с кръв, която се застоява за дълго, сгъстява се, започва да образува малки (в началото) съсиреци и в един момент те тръгват нагоре с кръвотока.

Къде ще заседнат, кой кръвоносен съд ще запушат и какви поражения ще настъпят, зависи от наднормените килограми, от физическата активност (или липсата ѝ), от дълбочината на дишането, от възрастта, пола и в огромна степен от храненето.

На какво се дължат студените крака?

1. Най-вече на придобита с годините и упорито поддържана бавна обмяна.

Като изключим мъглявите приказки за наследствена бавна обмяна, почти винаги е намесен мързелът.

Защото няма как да имаме усещане за патологичен студ, ако имаме активна утринна гимнастика, много вода и чай, активно движение в службата през деня по стълбища, коридори или в паузата за почивка, съобразено хранене и отново активна вечерна гимнастика или специализирана тренировка.

При такъв (нахвърлян набързо) дневен режим, кръвното (при жените не пада), кръвотокът е бърз, обмяната и тя и имаме много кислород в тялото, а това означава, че имаме силно физиологично горене.

Има ли кислород, има горене, обмяната е бърза и студът не е толкова осезаем.

2. Множество запушени капиляри и дори не толкова микроскопични кръвоносни съдове, вследствие на неправилно хранене и редовно, постоянно и всъщност винаги застоял живот.

Т.е. отново мързел и липса на решителност за промяна.

3. Бедно откъм хранителни вещества и витамини и изцяло недоимъчно хранене.

Запомнете: може да се тъпчем до пръсване и пак да сме гладни т.е. тялото ни да гладува, докато мозъкът сигнализира за засищане.

Ето защо обемът на хранене няма почти нищо общо с истинската ситост, когато на тялото е осигурено всичко необходимо, без да раздуваме стомаха и червата.

4. Липса на адекватно дишане.

Недостатъчната естествена дихателна дейност (почти) винаги върви с ниско кръвно налягане.

Ще го кажа така: не можете да имате адекватно дишане без да извършвате интензивна спортна дейност, защото спортното натоварване предизвиква дълбоко дишане, но и наред с това се учим да контролираме цялостния дихателен комплекс (вдишване, издишване и необходимите паузи).

Невъзможно е да тренираме каквото и да било, без да контролираме дъха.

Разбира се, ако имаме редовна спортна натовареност, е добре да практикуваме два-три пъти седмично и няколко вида дихателни практики от йога.

5. Неумението (или умението) да се отпускаме добре.

Ако не сме в състояние да се отпускаме, в тялото винаги остава сериозно ниво на напрежение, от което страда просветът на малките кръвоносни съдове, т.е. те се свиват и остават в това напрегнато състояние.

При напрегнато тяло, винаги имаме свити и неотпуснати кръвоносни съдове (предимно периферните: крака, ръце), кръвоснабдяването е слабо, недостатъчно и човек изпитва смразяващ студ.

При жените неумението да се отърсиш от проблемите и да се отпуснеш изцяло (като изключиш отрицателните емоции) е повсеместно явление.

6. Липса на каквито и да било закалителни процедури.

Запомнете: Силната обмяна кара тялото да вибрира, да се чувства комфортно и да изглежда добре.

Когато тялото вибрира, то изисква адекватно дишане.

Когато имаме адекватно дишане, всяка студово-закалителна дейност се усеща като утринна доза свежест (плискане на лицето, ръцете, раменете, гърдите, корема, частичен или цял студен душ, потапяне или плуване в студени води и пр.), а не като насилие над тялото и неприятно стискане на зъби.

Когато започнем постепенни студово-закалителни дейности, имунната система литва в небесата, а кръвоносните съдове стават чисти и проходими за кръвта.

Дишането, спортът и гъвкавостта дават възможност на тялото да се отпуска дълбоко и това води до възможност за понасяне на студ, който е непосилен за нетренирания човек.

Цялата статия можете да прочетете тук: https://emilzlatev.com/zakalqvane/











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email