Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване


| Прочетено Прочетено: 603 пъти | КоменариКоментари: 0



Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се фокусират информационни кампании, насочени към обществото. Въпреки, че е „доста шумна“, апнеята по време на сън си извоюва прозвището „тихият убиец“. Звучи доста страшно, но има своите основания, предупреждава пулмологът д-р Димитрина Стоянова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Това заболяване е далеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на околните хъркане. „Тих“, защото често остава дълго време неразпозната, особено ако няма партньор, който да се оплаче от драматичното хъркане. „Убиец“, защото води до тежки проблеми със здравето и концентрацията на индивида, който имайки този проблем в много ситуации е опасен за себе си и околните.

Честотата на обструктивната сънна апнея e около 20% от възрастната популация в световен мащаб. В България няма сериозна статистика в това отношение. Трудности има при установяване на проблема поради неглижиране на симптомите от страна на пациентите и търсене на лекарска помощ в доста късен етап. Доста са притеснителни също данните, че в България изключително малък процент от пациентите с вече поставена диагноза, дори и тези с тежка форма на заболяването, не се лекуват поради финансови причини или предразсъдъци.

Като резултат от всичко това обструктивната сънна апнея влезе в черната статистика на пътнотранспортните произшествия, посочва д-р Стоянова. Сънливостта зад волана отнема животи! Най-честата причина за неадекватни реакции и необяснимо поведение на шофьорите на пътя е неустановена или нелекувана обструктивна сънна апнея. Факт е, че 30% от челните удари се дължат на заспиване. Тези обезпокоителни факти правят заболяването голям социален проблем, категоричен е пулмологът.

Д-р Димитрина Стоянова посочва и основните причини за колабиране на дихателните пътища и задушаване по време на сън: това са наднормено тегло, тесни дихателни пътища и мастни натрупвания в областта на шията, употреба на алкохол и тютюнопушене и др. Често дневната сънливост и липса на енергия за ежедневни дейности пациентите си обясняват с „пролетна умора“, преумора и стрес, депресия. Те обаче могат да бъдат първите сигнали за наличие на проблем с дишането по време на сън и не трябва да бъдат пренебрегвани, съветва д-р Стоянова. Категорични белези за търсене на заболяването са екстремна сънливост през деня, особено заспиване зад волана и по време на разговор със събеседник.

Често ходене по малка нужда през нощта, сутрешно главоболие, задавяне по време на сън, наддаване на тегло, потене, неспокоен сън, шумно хъркане (съобщавано най-често от близкото обкръжение на пациента), липса на концентрация, понижена памет, раздразнителност, сухота и лош дъх от устата са също алармиращи симптоми. За прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен, в „Медикус Алфа“ разполагат с най-иновативната техника от трето поколение NOX T3s. Единственото, което трябва да направи пациентът е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Лечението е като при всяка хронична болест, казва д-р Стоянова. На първо място е промяна на начина на живот - като редукция на тегло и лечение на придружаващите заболявания. В домашна обстановка болните могат да ползват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, специално настроени за конкретния пациент и стадий на болестта. Терапията води до намаляване и пълно изчезване на апнеите и хипопнеите.

Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя, където от адекватността на шофьора зависи неговият живот и живота на останалите участници в движението. В крайна сметка отговорното отношение към проблемите на дишането по време на сън и тяхното адекватно лекуване спасява животи, категорична е д-р Стоянова!











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email