Чудото наречено елдов мед или как да се справим с хелминтоза и анемия?


| Прочетено Прочетено: 684 пъти | КоменариКоментари: 0



Чудото наречено елдов мед или как да се справим с хелминтоза и анемия?

Съветите са на много популярния руски учен Николай Даников от книгата му "Изчистване на организма от паразити".

Хелминтозите често се придружават от много други заболявания, увреждащи почти всички системи в човешките органи. Как да помогнем на болния да се справи с това често пъти тежко състояние? Какви са рисковете? Кои средства ще помогнат не само за изхвърлянето на паразитите, но и за общото подобряване на здравето?

Анемия
За направата на тези лекарствени запарки и отвари е желателно да се използва силициева вода.

Консумирайте 3 пъти дневно 15 мин преди хранене по 30 г елдов мед с 1/3 чаша запарка от благолюбив бял смил.
Ето как се приготвя: 1 суп. л. стрити сушени стръкове благолюбив бял смил залейте с 1 чаша вряла вода, оставете да престои 1 час в съд, увит в плат, и прецедете.

Елдовият мед има изключително високо съдържание на желязо и манган. Стръковете на благолюбивия бял смил са своеобразен рекордьор сред билките, защото съдържат свръхколичества желязо, мед и цинк. Тези продукти взаимно усилват лековитите си свойства.

Редовната консумация на елдов мед и запарка от благолюбив бял смил при болни от хелминтози подобрява общото им физическо състояние: повишава нивото на хемоглобина и еритроцитите в кръвта.

Направете си кафе от жълъди
Почистете жълъдите от люспите, начукайте ги и ги сварете на каша. Изсушете я, изпечете я и я смелете. Варете на тих огън 30 мин с мляко, охладете, прецедете, прибавете елдов мед на вкус (на 1 чаша мляко – 1 ч. л. от праха). Пийте по50 г 3 пъти дневно 30 мин преди хранене.

Вземете 300 г ситно настърган кромид лук, 150 г полифлорен мед и 0,75 л сухо бяло вино. Разбъркайте и оставете да престои едно денонощие на хладно, като редовно разклащате съда. Прецедете и вземайте по 3 суп. л. 3 пъти дневно 15 мин преди хранене.

След хранене вземайте по 1 суп. л. 2–3 пъти дневно коприва на прах с мед: на 1 кг елдов мед добавете 200 г листа от двудомна коприва на прах, брана през май, и разбъркайте добре. Съхранявайте на тъмно и хладно. С “копривения” мед пийте запарка от благолюбив бял смил.
От есента се запасете със сок от диня. Прибавете в него елдов мед и лимонена киселина, варете 4–5 мин, налейте в стъклени бутилки и запушете. За 10 л сок са необходими 600 г мед и 20 г лимонена киселина.

Смесете равни количества сок от черна ряпа, червено цвекло, моркови (може да добавите и сок от нар). Налейте го в стъклен буркан, покрийте го с фолио, пробийте в него малка дупка и сложете в студената фурна, след това загрявайте 3 часа на тих огън. Охладете, отворете буркана, прецедете и налейте в бутилка от тъмно стъкло, като прибавите елдов мед на вкус, след това запушете и приберете в хладилник. Вземайте по 2–3 суп. л. 30 мин преди хранене 2 пъти дневно.

Смелете с месомелачка зелени орехчета, брани преди Еньовден, и смесете със същото количество елдов мед. Изсипете в бутилка, запушете, оставете за 1 месец на тъмно и прецедете. Вземайте по 1 ч. л. 3 пъти дневно 30 мин преди хранене със запарка от пелин.
При анемия трябва да компенсирате недостига от витамин С. Тогава желязото се усвоява от организма ви 2–3 пъти по-бързо от обичайното. Много витамин С съдържа кивито. Може да си направите сок и да пиете по 1/2 чаша от него заедно с елдов мед на вкус.

Още древните египтяни са казвали: “Да живее киселият трън, защото “почиства” и “възстановява кръвта”. Плодовете и сокът им консумирайте с елдов мед.

Залейте 1 суп. л. стрит цвят, слама и зърна от елда с 1 чаша вряла медена вода. Оставете да изстине, прецедете и пийте по 1/4 чаша 20–30 мин преди хранене 2–3 пъти дневно. За деца се приготвя 1/4 от дозата. Курсът на лечение е 1 месец, почивката трае 2–3 седмици.

Следващите курсове са по 17–21 дни с пауза от 2–3 седмици.

Протромбинът ви ще бъде в нормални граници, ако приемате отвара от равни количества листа подбел, най-добре в съчетание с листа от живовляк и корени от бял оман. За лечение 1 суп. л. суровина (няма значение дали прясна или сушена) се залива с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 20 мин в съд, увит в плат, прецежда се и се пие по 1/3 чаша 3 пъти дневно в интервалите между храненията.

Менюто задължително трябва да включва патладжани, тиквички, патисони, тиква, моркови, домати, чушки и цвекло. От плодовете са полезни киви, праскови и пъпеши. Сокът от тях е добре да се пие с елдов мед на вкус.

Вземете 20 г листа от двудомна коприва, брана рано пролетта, и по 10 г листа от киселец и широколист живовляк, залейте ги с 1 л студена вода, оставете да престоят 12 часа, после прибавете 2–3 суп. л. елдов мед и варете 10 мин, след което оставете да престои 20 мин в съд, увит в плат, и прецедете. Пийте по 1/4 чаша няколко пъти на ден.

Черният сусам е източник на желязо. Накисва се 1 ч. л. семена във вода за 2 часа, изваждат се, намачкват се и се прибавя 1 чаша мляко и елдов мед на вкус. Емулсията се използва при желязодефицитна анемия.

Вземете равни по тегло части хубаво какао, свинска мас от вътрешности, елдов мед и краве масло. Сипете всичко в здрава емайлирана тенджера и разтопете на тих огън, като разбърквате с лъжица, за да не загори. Трябва да бъркате, докато сместа се отпусне и започне да ври. Тогава дръпнете тенджерата от огъня и охладете. Щом сместа изстине, прехвърлете я в стъклен буркан и я съхранявайте на хладно.
Начин на употреба: 1 ч. л. от сместа разтворете в 1 чаша горещо мляко, в което е запарен благолюбив бял смил (1:10). Пийте 3–4 пъти на ден, понякога по-малко, в зависимост от това колко сте изтощени.

Ако след приема на лекарството получите запек, хапвайте повечко сушени сини сливи по всяко време на деня. Това се налага най-вече защото свинската мас е тежка храна, а сините сливи са естествено слабително. Не само сините сливи, а и всички плодове, сокове или смеси от плодове притежават способността естествено и безболезнено да нормализират и да прочистват стомаха. Към фармацевтични препарати прибягвайте само в краен случай, без да ви става навик.

Смесете стрити на прах лешници с елдов мед в пропорция 1:1.
Смесете равни части стрити сушени листа от черен касис, вишни, горски ягоди, малини, цъфнали стръкове жълт кантарион, бял равнец и благолюбив бял смил. Залейте 3 суп. л. от сместа с 1,5 л вряла вода, оставете да престои 1 час в съд, увит в плат, прецедете и добавете елдов мед на вкус. Пийте напитката топла по 1/2 чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Вземайте по 1/3 чаша сок от праскови с елдов мед на вкус 20 мин преди хранене.

Сиропът от шипки (продава се в аптеките) е ефикасно средство за лечение и профилактика на анемията.

Как се обогатяват с желязо ябълките при домашни условия: 15–20 железни (не стоманени) пирона измийте, набучете в сурова ябълка, оставете 1 седмица, след това настържете ябълката на пюре и я изяжте с елдов мед на вкус. Повече не стерилизирайте пироните и използвайте по същия начин. При това колкото са по-ръждиви, толкова повече желязо се натрупва в ябълката. На ден трябва да се изяждат до 3 ябълки. Задължително изплаквайте добре устата си, за да не увредите зъбите си.

Като прибавите 2 части железни соли (продават се в аптеките) на 100 части ябълков сок или пюре от кисели ябълки с елдов мед, може да получите добре усвояем препарат от ябълково желязо, полезен при желязодефицитна анемия.

Семената от сминдух, стрити на прах, са богати на желязо, магнезий, калий, витамини С, В1, В2 и РР. При анемия, язва на стомаха и дванайсетопръстника и при физическо изтощение е полезно да вземате по 1–2 ч. л. от подправката с мляко и елдов мед. В тази комбинация желязото се усвоява добре и съдържанието му в кръвта се повишава.

Пресните и сушените кайсии и зарзали са много полезни при желязодефицитна анемия и помагат за изхвърлянето на токсичните продукти на обмяната от организма. Те потискат гнилостните бактерии в червата и подобряват храносмилането. През зимата може да замените пресните кайсии с кайсиев сок.

Сиропът от зрели дюли е полезен при желязодефицитна анемия и при заболявания на стомашно-чревния тракт, придружавани от диария и кръвоизливи. Нарязваме дюлите на малки парчета, заливаме ги с вода и ги варим, докато омекнат, прецеждаме и варим сока, докато стане на гъст сироп.

Направете си сок от пресни смокини, като ги претриете през метално сито, разредете с вода (2:1) и прецедете през няколко пласта марля.
Плодовете и сокът от черни черници са полезни при хипохромна желязодефицитна анемия, свързана с хелминтоза. Тези плодове съдържат до 6,3 % желязо. При желязодефицитна анемия черниците са полезни във всякакъв вид, особено за малки деца и жени във втората половина от бременността. Черниците стимулират увеличаването на кръвта в организма, подобряват нарушената от хелминтоза обмяна на веществата, действат леко слабително, притежават антисептично и добро противовъзпалително действие.

Полезни за консумация са пресните плодове черен касис и техният сок.

Прясно сладко от черен касис е полезно като профилактично и лечебно средство при хипохромна желязодефицитна анемия. За целта плодовете черен касис може да се използват, смесени с мед в пропорция 2:1.

Сокът от черни боровинки, отделно или смесен със сок от плодове, се взема по 1/2 чаша с 1 суп. л. елдов мед.

Плодове и сок от сини боровинки, къпини, орлови нокти, арктическа малина, камениче, цариградско грозде и малини много добре помагат при анемия. Сокът се взема по 1/2–1 чаша 3 пъти дневно преди хранене, а плодовете – по 100–200 г също 3 пъти дневно.

Може да се консумират портокали, мандарини и сокове от тях. Соковете от цитрусови плодове са противопоказани в период на обостряне на язвата на стомаха и дванайсетопръстника, при хроничен ентероколит и панкреатит, гастрит с повишена секреторна активност.

Плодовете от офика са много полезни при хелминтоза и желязодефицитна анемия, защото стимулират образуването на кръв.

Вишните са незаменимо средство в профилактиката и лечението на желязодефицитната анемия и помагат за растежа и функционирането на полезните бактерии в червата, които участват в синтеза на витамините от група В и освобождават организма от вредните продукти на обмяната.

При липса на противопоказания може да се консумират нар и грейпфрут. Нарът е противопоказан при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок (освен ако не става дума за малко количество много сладък сок от добре узрели плодове).

Добре е да се консумират пресни и сушени райски ябълки и да се пие сок от тях. Не е желателно този плод да се консумира при захарен диабет.

Консумирайте черно грозде и гроздов сок. Тези продукти са противопоказани в период на обостряне на язвата на стомаха и дванайсетопръстника, при рак на стомаха и диарии. Сокът от прясно грозде и отварата от стафиди (100 г стафиди се варят 10 мин в 200 мл вода), взети в равни количества, са чудесно средство против анемия. Вземайте по 1/3–1/2 чаша 3–4 пъти дневно.

Смесете 2/3 чаша сок от моркови, 1/3 чаша сок от цвекло и сока от 1 лимон. Вземайте по 1/2 чаша преди хранене.

Смесете по 100 г сок от нар, лимон, моркови, цвекло, ябълки и елдов мед. Вземайте по 2 суп. л. 3 пъти дневно преди хранене.

Консумирайте по 100–150 г варена тиква 4–5 пъти на ден. Полезно е тиквата да се приготвя, като към нея се прибавя сок от неузряло грозде, нар, ябълков или винен оцет, дюля, чесън, кромид лук, сминдух, черен пипер, ким или синапено семе.

Тези продукти имат свойството да засилват секреторната функция на стомаха и червата, и когато се прибави което и да е от тях, се подобрява процесът на храносмилане на тиквата и се неутрализират отрицателните є свойства – да предизвиква метеоризъм, болки в стомаха, чревни колики и др.

Статията е информативна и не замества консултация с лекар!











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email